ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η βουλή έχει άρωμα και δεν είναι γυναίκας

Καιρός να βγούμε από τα κουτί μας που γράφει «fragile»

Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Δεν ξέρω πόσα χρόνια μάς πάνε πίσω αυτές οι εκλογές. Ξέρω, όμως, ότι το να εκλεγούν 8 γυναίκες σε σύνολο 56 βουλευτών είναι πραγματικά τραγικό. Πόσο υποκριτικό για κάποιους να βγαίνουν και να μιλάνε για ισότητα, εκτός και αν η συγκεκριμένη χειρονομία είναι και αυτή προϊόν επικοινωνιακού branding; Τα αποτελέσματα άλλα δείχνουν και είναι λυπηρό γιατί αντί να αυξάνεται η γυναικεία φωνή στη βουλή μειώνεται κατά 4 βουλεύτριες από τις προηγούμενες εκλογές του 2016. Χαστούκι για μια κοινωνία που κινείται στην επιφάνεια και όχι στην ουσία των πραγμάτων. Που διακατέχεται από πατριαρχικές αντιλήψεις την ώρα που σε κάποιες χώρες υπάρχει ισότιμη εκπροσώπηση γυναικών και αντρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Γιατί υπάρχουν σχετικά λίγες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις ενώ έχουν τόσο καλές επιδόσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης; Και τι κάνει αυτή η χώρα για να βοηθήσει τις γυναίκες να σπάσουν τη «γυάλινη οροφή»; Η ισότητα των φύλων είναι μία από τις βασικές της αξίες και η ισότιμη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων αποτελεί θέμα δικαιοσύνης, σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και χρηστής διακυβέρνησης. Οι αριθμοί, όμως, είναι ανησυχητικοί γιατί οι γυναίκες εξακολουθούν να αποκλείονται, σε μεγάλο βαθμό, από τη νομοθετική εξουσία. Και αυτό που μου κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι ουδείς εξεπλάγη από αυτή την πανωλεθρία. Όλοι ασχολήθηκαν με την αποχή, την άνοδο του ΕΛΑΜ, την πτώση των ποσοστών του ΑΚΕΛ και τη σφαγή για την προεδρία της βουλής. Ούτε ως θέμα συζήτησης δεν τέθηκε για την υποεκπροσώπησή τους, ούτε ευθύνες αποδόθηκαν.

Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με ένα επιφανειακό δείγμα ενός δόγματος που φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει η προοδευτική κατά τα άλλα κοινωνία. Η «τάση» -γιατί περί τάσεως πρόκειται- είναι ένα θέμα που εξανεμίστηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Είναι ένα απλό παράδειγμα για τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε όλο το φάσμα της κοινωνίας. Η μη ψήφος κατάφερε να εκτοπίσει, ν’ αγνοήσει και να αποσιωπήσει τις γυναίκες με αποτέλεσμα την ύπαρξη μιας άνισης κοινωνίας. Είναι -αν θέλετε- και ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στα κόμματα αλλά και στη βουλή σε σχέση με τις έμφυλες διακρίσεις που υφίστανται υποψήφιες και νυν βουλεύτριες. Στην Κύπρο για να σε πάρουν σοβαρά πρέπει να επιβάλλεσαι και να το κάνεις όσο πιο αυστηρά γίνεται. Τυχαίο που η Ειρήνη Χαραλαμπίδου πήρε τους περισσότερους σταυρούς σε παγκύπρια βάση για δεύτερη συνεχή εκλογική αναμέτρηση; Καθόλου. Είναι εξαίρεση ανάμεσα σε άλλες.

Έως και σήμερα οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στην πολιτική αρένα σε κάθε επίπεδο, και αυτό οφείλεται στη διάκριση που υφίστανται καθημερινά σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Από τη μια οι έμφυλοι ρόλοι που επηρεάζουν άμεσα μια απόφαση των γυναικών ν’ ασχοληθούν με την πολιτική και από την άλλη η συμπεριφορά των ψηφοφόρων που είναι πασιφανές ότι τις αγνοούν μιας και οι περισσότεροι κολλούν σε ένα μονόπλευρο στερεότυπο «θηλυκότητας» με αποτέλεσμα οι εκλογικές αναμετρήσεις να είναι ανδροκρατούμενες.
Μια γυναίκα μπορεί να επιβιώσει στην πολιτική αρένα και, ναι, μπορεί την ίδια ώρα να παραγάγει και έργο. Μπορεί να είναι «αιχμάλωτη» στο καβούκι της θηλυκότητάς της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να εδραιωθεί και να διαπρέψει σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο.
Εμείς είμαστε με όλες αυτές που το παλεύουν όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στην καθημερινότητά τους. Με τις γυναίκες που ορθώνουν το ανάστημα με τη συμπεριφορά και τις αντιλήψεις τους και δεν τις απασχολεί αν αυτές δεν συνάδουν με το στερεότυπο της παραδοσιακής θηλυκότητας. Η μόρφωση, ο δυναμισμός, η καλλιέργεια, ο χαρακτήρας, η αυτοπεποίθηση, οι εμπειρίες, η δράση, η αντίδραση και η στρατηγική τους πάνε κόντρα στην πατριαρχική νοοτροπία. Τολμούν και δεν φοβούνται να μιλήσουν και να τα βάλουν με τον απέναντι που φοράει κοστούμι και γραβάτα.
Πάλι καλά που ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε ότι ο δικός του υποψήφιος για την προεδρία της βουλής έχει άρωμα και είναι γυναίκας. Ας ελπίσουμε ότι η Αννίτα Δημητρίου, που κατά την προηγούμενη θητεία της εκτελούσε χρέη γραμματέως του προεδρείου, θα πάρει τη σκυτάλη της προεδρίας της βουλής θα ανοίξουν νέοι δρόμοι, για πολλά.
Γιατί -κακά τα ψέματα- οι έρευνες δείχνουν ότι οι υγιείς κοινωνίες που εξασφάλισαν ισόρροπη συμμετοχή των φύλων σε όλα τα επίπεδα της άσκησης πολιτικής εξουσίας είχαν ως αποτέλεσμα δυνατές οικονομίες. Καιρός να βγούμε από τα κουτί μας που γράφει «fragile».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Νατάσα Αλεξάνδρου: Τελευταία Ενημέρωση

«Τελικά υπάρχουν και “αυτοί”. Ζουν ανάμεσά μας και πραγματικά πιστεύουν ότι οι γυναίκες “τα θέλουν και τα παθαίνουν”. Είτε ...
Της Νατάσας Αλεξάνδρου
«Στην κοινωνία, αυτή την περίοδο, επικρατεί μια βαριά εσάνς που δεν σε αφήνει γενικότερα να χαρείς το καλοκαίρι».
Της Νατάσας Αλεξάνδρου
Μπορεί να υπάρχει κώδικας σε μία συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά αν παραβιαστεί, δεν σημαίνει αυτόματα ότι δικαιολογείται ...
Της Νατάσας Αλεξάνδρου
Στα πρόσωπα των ανθρώπων υπάρχει η ανασφάλεια και ο φόβος μιας ασθένειας που μεταλλάσσεται παίρνοντας σβάρνα τα γράμματα ...
Της Νατάσας Αλεξάνδρου
Μια παύση ίσως από τη ματαιότητα του ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ και τη δυσκοίλια σκέψη ότι ανά πάσα στιγμή ο Τούρκος θα μας κάνει ντου από ...
Της Νατάσας Αλεξάνδρου
Θα αναρωτηθεί κανείς πόσο απελπιστικά τραγική είναι η κατάσταση σε αυτές τις ηλικίες που η κυβέρνηση καλείται να εξαγοράσει ...
Της Νατάσας Αλεξάνδρου