ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Grinch των Χριστουγέννων

«Δύσκολο με ένα παιδί στην πρώτη και ένα στη Δευτέρα γυμνασίου να διατηρηθεί ο αλγόριθμος της ισορροπίας μεταξύ υστερίας και ηρεμίας».

Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Όλοι βλέπουν, όλοι αγανακτούν, όλοι αντιδρούν αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα. Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές. Κανείς δεν έχει κάνει το παραμικρό για να το αποτρέψει. Και στο τέλος; Τα θύματα ποια είναι; Οι μαθητές και μετά οι γονείς που στο τέλος των σχολικών διακοπών των Χριστουγέννων θα χρειαστούν χάπια για να διαχειριστούν την εορταστική πίεση και τις εστίες άγχους που τους μετέφεραν τα παιδιά τους. «Τώρα δηλαδή εμείς κάναμε διακοπές;» Αυτό αναρωτιούνται χιλιάδες μαθητές γυμνασίων που από τη μέρα που έκλεισαν τα σχολεία λύγισαν κάτω από το βάρος της ύλης κολυμπώντας χωρίς σωσίβιο.

Διακοπές εξετάσεων θα τις ονομάτιζα καλύτερα, μιας και τα Χριστούγεννα για φέτος πάνε, τα έκλεψε το Grinch του Υπουργείου που αποφάσισε να πειραματιστεί βάζοντας τις εξετάσεις τετραμήνων στο πλάνο. Παίρνονται αποφάσεις, υπάρχουν αντιδράσεις όμως ποτέ δεν αντιμετωπίζονται σοβαρά και συντεταγμένα, ούτε καν όταν συμβεί κάτι δυσάρεστο και απολύτως μη αναστρέψιμο. Μήπως δεν θα έπρεπε η έγνοια του Υπουργείου να είναι η προσαρμογή της διδακτέας ύλης με βάση τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο; Σε τι εξυπηρετεί να βάλει στα γυμνάσια αυτό το βραχνά; Και οι μαθητές που ήρθαν από το δημοτικό; Για φέτος είναι τα κύρια πειραματόζωα στην απόφασή αυτή μιας και εκεί που καλά καλά δεν πρόλαβαν να μπουν στο νόημα του τι εστί γυμνάσιο τα βρίσκουν σκούρα μπροστά σε όλο αυτόν τον κυκεώνα της ύλης και των γραπτών εξετάσεων.

Η αλήθεια είναι πως ήταν η πιο αναποδογυρισμένη εμπειρία διακοπών που θα μπορούσα να ζήσω. Δύσκολο με ένα παιδί στην πρώτη και ένα στη Δευτέρα γυμνασίου να διατηρηθεί ο αλγόριθμος της ισορροπίας μεταξύ υστερίας και ηρεμίας. Θα μου πείτε ότι μου κακοφάνηκε που άλλαξα τη βολή μου. Όχι, δεν είναι αυτό. Το να γινόταν μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που θα χε στόχο το καλό όλων θα ήταν καλοδεχούμενη. Το να αποφασίζεται κάτι ετσιθελικά όμως και να έχει τόσες αντιδράσεις πανταχόθεν, είναι προφανές ότι εξυπηρετεί άλλους λόγους.

Είναι δυνατόν να βλέπουνε το ρολόι για να διασκεδάσουνε; Η να ξυπνάνε από τα χαράματα για να προετοιμαστούμε για το πήγαινε έλα των φροντιστηρίων; Νεφρό θα χρειαστεί να πληρώνουμε για να μπορέσουμε να επωμιζόμαστε το κόστος αφού είναι χιλιάδες οι μαθητές που δεν προλαβαίνουν να αφομοιώσουν την ύλη με την ταχύτητα που τους παραδίδεται στο σχολείο. Οι ίδιοι οι φροντιστηριούχοι αποκάλυψαν ότι η ανάγκη για ιδιαίτερα μαθήματα έχει αυξηθεί, ο ηλικιακός πήχης έχει πέσει και πέφτει και έχουν απαυδήσει από τον αριθμό των μαθητών που ζητούν ιδιαίτερα.

Αλλά θα μου πείτε… εκεί είναι ο στόχος δεν είναι; Η ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Είστε σοβαροί κύριοι του Υπουργείου; Που καταφέρατε να γεμίσατε ψυχολογικά τους μαθητές που πέρασαν 15 μέρες τάχατες διακοπών χωρίς ίχνος διάθεσης για εξόδους και διασκέδαση; Μέρες σαν όλες τις άλλες ήταν οι φετινές διακοπές τους, μιας και ο νέος χρόνος τους βρήκε βουτηγμένους στα βιβλία. Ενίοτε και στα κινητά για να επικοινωνούν με τους φίλους τους μιας και κομματάκι δύσκολο να τους συναντήσουν. Βασικά στους μόνους ρυθμούς που χόρεψαν φέτος τα παιδιά μας ήταν των μαθημάτων και των social media. Πήραν μια γεύση τα προηγούμενα δύο χρόνια αφού ήταν κλεισμένοι λόγω covid φέτος λόγω Υπουργείου. Λαμπρά!

Και οι γονείς; Ναι, για μας λέω, που πήραμε με τόση χαρά κάποιες μέρες άδεια να τις περάσουμε με τα παιδιά μας, κλειστήκαμε σπίτι μαζί τους και από το πρωί μέχρι το βράδυ ακούμε τη γκρίνια, την αγανάκτηση, την έξαλλη θρασύτητα της εφηβείας για όλα αυτά που τους συνέβησαν. Από τα 12 να μάθουν να μισούν και τα γράμματα και τα Χριστούγεννα. Αλλά όχι και να νιώθω ως γονιός quilty pleasure να πάω μια βόλτα ή να δω μια ταινία με τα παιδιά μου. Έτσι. Αναπολογητικά και τίμια. Αυτό μας καταντήσατε. Η μαγεία των Χριστουγέννων έκανε φτερά και αν έχει και κάποιους που κατάφεραν να ρομαντζάρουν στη θέα του γκι αναβάλλοντας το διάβασμα για αργότερα, μαγκιά τους. Τουλάχιστον πήγαν κόντρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Νατάσα Αλεξάνδρου: Τελευταία Ενημέρωση

«Τελικά υπάρχουν και “αυτοί”. Ζουν ανάμεσά μας και πραγματικά πιστεύουν ότι οι γυναίκες “τα θέλουν και τα παθαίνουν”. Είτε ...
Της Νατάσας Αλεξάνδρου
«Στην κοινωνία, αυτή την περίοδο, επικρατεί μια βαριά εσάνς που δεν σε αφήνει γενικότερα να χαρείς το καλοκαίρι».
Της Νατάσας Αλεξάνδρου
Μπορεί να υπάρχει κώδικας σε μία συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά αν παραβιαστεί, δεν σημαίνει αυτόματα ότι δικαιολογείται ...
Της Νατάσας Αλεξάνδρου