ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:42
 

Θάνατος και θεάματα

Του Νίκου Κατσουρίδη

Του Νίκου Κατσουρίδη

twitter

Χαοτική η κατάσταση στη Βενεζουέλα, δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ. Ενώ στο Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία και αλλού που έβαλαν απευθείας το χεράκι τους οι ΗΠΑ τα πράγματα έχουν… βελτιωθεί προς το χειρότερο. Βέβαια και στη Βενεζουέλα η ανάμειξη των ΗΠΑ είναι έντονη. Και όχι χωρίς λόγο. Η χώρα πέραν του ότι βρίσκεται αρκετά κοντά στις ΗΠΑ, στην αυλή τους, είναι ισχυρός παραγωγός πετρελαίου. Και πέραν απ’ αυτό. Τα τελευταία είκοσι χρόνια οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια μάχη ανατροπής σειράς κυβερνήσεων στην κεντρική και νότια Αμερική που τις θεωρούν αριστερές. Από τη Βολιβία ώς την Αργεντινή και από την Κούβα ώς τη Βραζιλία.

Στην τελευταία για παράδειγμα βοήθησαν στην ανατροπή της Προέδρου Ρούσεφ εν ονόματι της καταπολέμησης της διαφθοράς ενώ τώρα σιωπούν πλήρως όταν ξεσπούν το ένα μετά το άλλο τα σκάνδαλα σε βάρος του διαδόχου της. Και να ξεκαθαρίσω ότι η κριτική τοποθέτηση έναντι οποιουδήποτε, δεν σημαίνει στήριξη του αντίπαλου του. Επικρίνοντας την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι στηρίζω οποιοδήποτε άλλο καθεστώς. Απλώς επικρίνω τη στάση και αντίληψη της αμερικανικής πολιτικής που θέλει ολόκληρο τον πλανήτη αυλή συμφερόντων των ΗΠΑ.

Για να ακριβολογούμε των κρατούντων στις ΗΠΑ. Και είναι καταστροφικό για να προασπίσουν τα συμφέροντα των δικών τους ολιγαρχών να γυρίζουν ανά την υφήλιο με αεροπλάνα και βαπόρια και να κτυπούν όπου κρίνουν προς δόξα του αμερικανικού κεφαλαίου, όπως οι χολιγουντιανοί μάρσαλ στο φαρ ουέστ.

Δυστυχώς, η κατάσταση είναι χαοτική και σε πολλές χώρες της Αφρικής, στη γειτονιά μας, στην Άπω Ανατολή, και σε τμήματα της Ευρώπης. Όπως π.χ. στα Σκόπια. Όπου η Βουλή τους ανάδειξε πρόεδρο Αλβανό και προκάλεσε τη βίαιη επίθεση των αποκληθέντων «εθνικιστών». Και τους λένε εθνικιστές γιατί μπορεί και να είναι άλλα και γιατί δεν γνωρίζουν πώς να τους αποκαλέσουν. Μακεδόνες, Σλάβους, Σλαβομακεδόνες, Σερβικής ή άλλης καταγωγής.

Η ένταση στα Σκόπια είναι στα σύνορα της Ελλάδας και είναι ένταση με προδιαγραφές πολύ επικίνδυνες. Γιατί από τη μία με αφορμή αυτήν την ένταση η Αλβανία ανανεώνει τον εθνικιστικό και επεκτατικό της λόγο περί Μεγάλης Αλβανίας και από την άλλη η Σερβία προειδοποιεί ότι οποιοδήποτε άλλο επεκτατικό βήμα της Αλβανίας είναι αιτία πολέμου. Αυτά συμβαίνουν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Στα ανατολικά η Τουρκία βρυχάται. Οι προκλήσεις εντείνονται και τα εσωτερικά αδιέξοδα του καθεστώτος Ερντογάν καθιστούν σχεδόν αναγκαία την εξαγωγή τσαμπουκά και τυχοδιωκτισμού ακριβώς για να τα σκεπάσουν. Από τη μια δηλαδή το άγριο κρώξιμο του αλβανικού αετού και από την άλλη το αλύχτημα του γκρίζου λύκου.

Και στο σημείο αυτό να εντοπίσω ένα φαινομενικά παράξενο στη συμπεριφορά των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Ενώ υποτίθεται πρώτη προτεραιότητα της εξωτερικής τους πολιτικής τα τελευταία 15-20 χρόνια είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ειδικά του ισλαμικού φανατισμού σε όλο τον κόσμο, στη Ευρώπη στηρίζουν ανάλογες τζιχαντιστικές συμπεριφορές. Όπως τότε στη Γιουγκοσλαβία και τώρα στις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, αλλά και σε βάρος της Ελλάδας. Λέω φαινομενικά παράξενο γιατί απλώς ακολουθούν το αρχαίο αλλά επιτυχημένο δόγμα του «διαίρει και βασίλευε» και της σύγχρονης –τα τελευταία 50 χρόνια– αμερικάνικης αντίληψης περί πρόκλησης χάους και στη συνέχεια πρόκλησης σοκ με κεραυνοβόλα αμερικάνικα χτυπήματα, είτε στρατιωτικά, είτε οικονομικά, είτε πολιτικά.

Είτε σε συνδυασμό βέβαια, έτσι ώστε να επιβάλλουν τη δική τους τάξη πραγμάτων. Τη νέα τάξη πραγμάτων η οποία από την ώρα που έχει επικρατήσει έχει προκαλέσει εκατομμύρια θύματα, πείνα, φτώχια, αρρώστιες, καταστροφή του περιβάλλοντος, απίστευτη εξάπλωση της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών και άλλων πολλών κακών. Κύματα προσφυγικών ροών, πρωτοφανή έξαρση της ατομικής, ομαδικής αλλά και κρατικής τρομοκρατίας και άλλα πολλά. Και όλα αυτά εν ονόματι της καταπολέμησής τους.

Άφησα ξεχωριστά την αναφορά στην πρωτοφανή οικονομική κρίση για δύο κύριους λόγους. Πρώτος γιατί τη θεωρώ ως τη μήτρα των υπολοίπων δεινών και καταστροφών. Δεύτερος γιατί είναι το φαινόμενο εκείνο που μαστίζει και τον αναπτυγμένο κόσμο, με όσα συνεπάγεται και άρα μπορούν να το νιώσουν και οι αναπτυγμένες κοινωνίες που κινούν τα νήματα του κόσμου.
Αυτή η πορεία προς τον όλεθρο θα ανακοπεί μόνο όταν λαοί και κοινωνίες θα αντιληφθούν τον λόγο που προκαλείται.

Και ο κύριος λόγος είναι η ασίγαστη δίψα για ολοένα και μεγαλύτερα κέρδη και υπερκέρδη. Είναι γι’ αυτό που καταντήσαμε το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού να νέμεται όσα νέμεται το υπόλοιπο 99%! Είναι γι’ αυτό που αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί την ώρα που πεθαίνουν καθημερινά χιλιάδες παιδιά και δεν υπάρχουν τάχα χρήματα για να σωθούν, την ίδια ώρα υπάρχουν χρήματα για να αγοράζονται και πωλούνται ποδοσφαιριστές έναντι 50 εκατ. και 100 εκατ. ευρώ. Θάνατος και θεάματα. Ντροπή!

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Κατσουρίδη

Σχόλια αναγνωστών

«Άνετος» με το πόδι πάνω στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον

«H Bρετανική αναίδεια στο μεγαλείο της!!! »
knak  |  09:17

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

«Μακάρι να ήταν η στάση των ΗΠΑ η ίδια και για την `άτακτη` Τουρκία. Δυστυχώς ο πηδηχτούλης Τραμπ δεν ...»
knak  |  09:15

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Νίκος Κατσουρίδης: Τελευταία Ενημέρωση

X