ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:01
 

Κοινό έγγραφο και ουσιαστική πρόοδος

Του Νίκου Κατσουρίδη

Του Νίκου Κατσουρίδη

twitter

Αν αποδεχτούμε την ερμηνεία και τις επεξηγήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς αναφορικά με τη δήλωση του γ.γ. του ΟΗΕ μετά τη συνάντησή του με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, τότε ο Ιούνιος θα είναι μήνας της «αλήθειας» κατά την ε/κ πλευρά και των «πραγματικοτήτων» κατά την τ/κ πλευρά. Και αυτό εξαιτίας του καταρτισμού του «κοινού» εγγράφου στα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων το οποίο, σύμφωνα με τη δήλωση και την ερμηνεία της ε/κ πλευράς, θα καθοδηγήσει τις συνομιλίες γενικότερα. Θεωρώντας ότι αυτό το έγγραφο δεν μπορεί να είναι απλώς οι απόψεις των πλευρών αλλά και οι απόψεις, κυρίως αυτών, των τριών εγγυητριών, τότε όντως είναι η ώρα της αλήθειας.

Αν και εφόσον όμως, το κοινό έγγραφο εισέλθει και στην ουσία του κεφαλαίου Ασφάλεια/Εγγυήσεις και όχι μόνο στο διαδικαστικό μέρος ή την απλή κοινή παράθεση των πυλώνων οι οποίοι συναποτελούν το κεφάλαιο αυτό. Αφήνοντας για την ώρα εκτός το κεφαλαιώδες θέμα της συμμετοχής, αλλά κύρια του ρόλου και του λόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας σ’ αυτή τη συζήτηση (αφού το κεφάλαιο Ασφάλεια/Εγγυήσεις αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και το θέμα των εποίκων το οποίο είναι μέρος της Διεθνούς Πτυχής του Κυπριακού, η έννοια ουσιαστική πρόοδος η οποία εμπεριέχεται στη δήλωση του γ.γ. του ΟΗΕ μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα.

Την ουσιαστική μετακίνηση της Τουρκίας από την πάγια θέση της στο θέμα. Θα πρέπει δηλαδή η Τουρκία στο κεφάλαιο Εγγυήσεις, που όλοι οι άλλοι πλην της ίδιας θεωρούν αχρείαστες να αποδεχτεί, είτε την κατάργησή της είτε ένα σύστημα τέτοιο όπου η ίδια δεν θα έχει καθοριστικό ή πρωταγωνιστικό ρόλο και λόγο. Αλλιώς καμιά ουσιαστική πρόοδος δεν θα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει συντελεσθεί. Δεν τοποθετούμαι αν π.χ. είναι ορθό ή όχι να υπάρξει οποιοδήποτε νέο σύστημα Εγγυήσεων. Απλώς λέω την άποψή μου τι θα συνιστούσε ουσιαστική πρόοδο στο θέμα συγκριτικά με τη μέχρι τώρα πλήρως αδιάλλακτη τουρκική θέση. Και εδώ προκύπτει ένα ας το ονομάσουμε λεκτικό θέμα. Η τοποθέτηση των εμπλεκομένων στο θέμα Εγγυήσεις συνιστά την ώρα της «αλήθειας» κατά την ε/κ πλευρά και ορθώς, αλλά η τ/κ πλευρά από την άλλη μιλά για ώρα των «πραγματικοτήτων». Διατύπωση που σηκώνει πέραν της μιας ερμηνείας.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα στρατεύματα και πάλι οι διατυπώσεις Αναστασιάδη (αλήθεια) κ. Ακιντζί (πραγματικότητες) διαφέρουν λεκτικά. Επί της ουσίας όμως τι θα συνιστούσε «ουσιαστική πρόοδο»; Σίγουρα η μετακίνηση της Τουρκίας από την άκαμπτη και απαράδεκτη θέση της για παραμονή στρατευμάτων και μετά τη λύση. Για πάντα με άλλα λόγια. Αν αυτή η θέση παραμείνει αδιαπραγμάτευτη, τότε για ποια πρόοδο θα μιλάμε και μάλιστα «ουσιαστική». Αναμφίβολα σε τέτοια περίπτωση για καμία. Αν και εφόσον μετακινηθεί από αυτήν τη αδιέξοδη θέση, θα πρέπει η Τουρκία να ανοίξει τα χαρτιά της στο πώς και πότε αντιλαμβάνεται την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Κύπρο.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες πτυχές αναφορικά με το κεφάλαιο Ασφάλεια/Εγγυήσεις αλλά αυτή την στιγμή η αναφορά στα σημεία που πιο πάνω καταγράφηκαν σκοπεί να καταδείξει ένα μέρος αυτού που θα μπορούσε να αποκληθεί, «ουσιαστική πρόοδος». Στο σημείο αυτό ρόλο κλειδί θα διαδραματίσει αυτονόητα η Ελλάδα και βέβαια τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη. Τα Ηνωμένα Έθνη τα οποία έχουν καθήκον να φροντίσουν ώστε οι όποιες αποφάσεις στο τομέα της Ασφάλειας και Εγγυήσεις να συνάδουν με τις περί Κύπρου αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη και του Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Άρα ο ρόλος τους είναι μεν διευκολυντικός αλλά έχει προκαθορισμένο πλαίσιο, από τις ίδιες τις δικές του αρχές και αποφάσεις.

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Κατσουρίδη

Σχόλια αναγνωστών

«Άνετος» με το πόδι πάνω στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον

«H Bρετανική αναίδεια στο μεγαλείο της!!! »
knak  |  09:17

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

«Μακάρι να ήταν η στάση των ΗΠΑ η ίδια και για την `άτακτη` Τουρκία. Δυστυχώς ο πηδηχτούλης Τραμπ δεν ...»
knak  |  09:15

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Νίκος Κατσουρίδης: Τελευταία Ενημέρωση

X