ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συγκυρία και τεκμηρίωση

Του Νίκου Κατσουρίδη

Του Νίκου Κατσουρίδη

twitter

Σε κάθε προεκλογική εκστρατεία, όταν συζητούνται τα θέματα οικονομίας, οι συζητήσεις αντί να επικεντρώνονται στα ζητήματα του σήμερα και κυρίως του αύριο, στρέφονται κατά βάση στο παρελθόν. Το ταξίδι στο παρελθόν κατά τη γνώμη μου δικαιολογείται μόνο όταν κάποιος θέλει να αποδείξει με παράδειγμα το δίκαιο και ορθόν μιας δικής του σημερινής στρατηγικής θέσης.

Όπως για παράδειγμα όποιος θεωρεί ότι κακώς η κυπριακή οικονομία έχει μονόπλευρα επικεντρωθεί βασικά σ’ έναν μόνο τομέα δραστηριότητας, αυτόν των υπηρεσιών, ανατρέχει στο παρελθόν και αναδεικνύει τα θετικά αποτελέσματα για την οικονομία μας σε πενταετίες, όπου υπήρχε πιο ισορροπημένη ανάπτυξη ανάμεσα στους διάφορους τομείς της οικονομίας. Η μόνη άλλη περίοδος η οποία τελεί υπό κρίση είναι η πενταετία η οποία τελειώνει ή κρίνεται. Θα μου πει κάποιος, μα καλά, αν η υπό κρίση κυβερνώντες παρέλαβαν χάος και έπρεπε να το ξεπεράσουν;

Κατ’ αρχάς να σημειώσω ότι ο κάθε επόμενος, εκτός αν είναι ο ίδιος και πάλι ο Πρόεδρος, θεωρεί ότι ο προηγούμενος του παρέδωσε χάος. Δεύτερο, η κάθε φορά προηγούμενη της απερχόμενης διακυβέρνησης κρίθηκε και για να έχουμε νέο Πρόεδρο σημαίνει ότι δεν προκρίθηκε από τον λαό. Τρίτο, ο βαθμός στον οποίο το «χάος» επηρέασε την υπό κρίση πενταετία δεν είναι ποτέ αυτός που οι εκάστοτε κυβερνώντες παρουσιάζουν. Τέταρτο, οι πολιτικές των όποιων προηγούμενων κυβερνήσεων επηρεάζονται σε σοβαρό βαθμό και από τη διαμόρφωση των κυβερνητικών θέσεων εντός Βουλής, και από τις θέσεις των θεσμικών αλλά και μη θεσμικών (π.χ. Γιούρογκρουπ) οργάνων της Ε.Ε. και των παγκόσμιων οικονομικών οργάνων (Παγκόσμια Τράπεζα, ΔΝΤ, διεθνείς οίκοι κ.λπ.) αλλά και σε χώρες εντός μνημονίου από το πρόγραμμα της Τρόικας. Όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίζονται κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για το παρελθόν, καθώς επίσης οι θέσεις αυτών που κρίνουν τόσον εντός Βουλής όσον και εκτός. Και όχι μόνο των πολιτικών κομμάτων αλλά και των κοινωνικών εταίρων και των επαγγελματικών οργανώσεων. Πέραν τούτου είναι και τα πολιτικά δεδομένα τοπικά, περιφερειακά και διεθνώς. Η λεγόμενη συγκυρία.

Η συγκυρία είναι έννοια η οποία τυγχάνει κακομεταχείρισης κατά τη διάρκεια των συζητήσεων. Για παράδειγμα όταν σήμερα κρίνονται οι επιδόσεις μας στον τουρισμό, οι μεν κυβερνώντες τις ερμηνεύουν κύρια ως καρπό των δικών του μέτρων και οι δε αντιπολιτευόμενοι ως καρπό της κακής πολιτικής συγκυρίας σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα Τουρκία, Αίγυπτος και αλλού. Πού βρίσκεται η αλήθεια;

Στην πλευρά εκείνου που θα τεκμηριώσει ότι λόγω συγκυρίας π.χ. στράφηκαν από Αίγυπτο ή Τουρκία τόσες χιλιάδες τουρίστες οι οποίοι δεν λογάριαζαν την Κύπρο ως προορισμό. Και από την άλλη οι κυβερνώντες να τεκμηριώσουν ότι οι τουρίστες αυτοί στράφηκαν προς την Κύπρο όχι τυχαία ή λόγω αδιεξόδου αλλά ως αποτέλεσμα δικών τους συγκεκριμένων ενεργειών τις οποίες να παραθέσουν.
Η ατεκμηρίωτη επίκληση της συγκυρίας αποτελεί παραπλάνηση και υποβάθμιση των όποιων επιτυχιών σε τελευταία ανάλυση όχι της όποιας κυβέρνησης αλλά του συνόλου αυτού του τόπου.

Γιατί η «συγκυρία» π.χ. που μας βρήκε το 1974 υπήρξε για εμάς καταστροφή και τραγωδία, αλλά σίγουρα κάποιοι άλλοι επωφελήθηκαν, όπως και ανάποδα η δίκη μας ανασυγκρότηση μέσα στη τριετία 1974-1977 είχε να κάνει με την κακή «συγκυρία» άλλου λαού, π.χ. εμφύλιος στον Λίβανο ή μεταγενέστερα, Γιουγκοσλαβικό κ.ο.κ. Ταυτόχρονα όμως και κατά κύριο λόγο είχε να κάνει με τις θυσίες αυτού του λαού, του κυπριακού και με τα βασικά ορθά μέτρα των εκάστοτε κυβερνώντων, κρινόμενα από τα αποτελέσματα.

Το να αποδίδουμε τα αρνητικά αποτελέσματα αποκλειστικά και μόνο στην ανικανότητα της υπό κρίση διακυβέρνησης δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε ορθό και κυρίως δεν μας επιτρέπει να εξαγάγουμε τα ορθά διδάγματα για το μέλλον. Κατά τον ίδιο τρόπο παραπλανούμε τον εαυτό μας αν τις όποιες επιτυχίες μας τις αποδίδουμε μόνο στη συγκυρία. Όχι απλώς γιατί είναι άδικο για όσους συνέβαλαν σε αυτές τις επιτυχίες αλλά και πάλι γιατί δεν θα κατορθώσουμε να εντοπίσουμε εκείνα τα στοιχεία που εμείς ως Κύπρος ενεργοποιήσαμε κατά τρόπο θετικό. Και άρα δεν θα τα επαναλάβουμε κατά τρόπο δημιουργικό και στο μέλλον. Παράλληλα, κτυπάμε και την πίστη στον εαυτό μας αν πείσουμε τον κυπριακό λαό ότι για τα κακά ευθυνόμαστε μόνο εμείς και τα καλά μόνο η συγκυρία.

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Κατσουρίδη

Σχόλια αναγνωστών

«Άνετος» με το πόδι πάνω στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον

«H Bρετανική αναίδεια στο μεγαλείο της!!! »
knak  |  09:17

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

«Μακάρι να ήταν η στάση των ΗΠΑ η ίδια και για την `άτακτη` Τουρκία. Δυστυχώς ο πηδηχτούλης Τραμπ δεν ...»
knak  |  09:15

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Νίκος Κατσουρίδης: Τελευταία Ενημέρωση

X