ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Ερντογάν αναμένει τον Τσίπρα

Την στιγμή που γραφόταν το συγκεκριμένο άρθρο γνώμης το αποτέλεσμα της κρίσιμης διάσκεψης στην Ελβετία ακόμη δεν ήταν γνωστό. Την Κυριακή και τις πρώτες ώρες της Δευτέρας στους δημοσιογραφικούς κύκλους των δυο κοινοτήτων κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι υπάρχουν σοβαρά εμπόδια, τα οποία παρακώλυαν την μετάβαση στην τελική φάση της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού ζητήματος, δηλαδή στην πενταμερή ή πολυμερή διάσκεψη για το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Η τ/κ πλευρά έριχνε το μπαλάκι στην ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη τονίζοντας ότι η ε/κ πλευρά επιχειρεί να καθυστερήσει την εν λόγω μετάβαση. Την ίδια στιγμή, η ε/κ ηγεσία επιθυμούσε να δει το τοπίο στο Κυπριακό (κυρίως στο εδαφικό και στις εγγυήσεις) να ξεκαθαρίζει προτού οι εμπλεκόμενες πλευρές προχωρήσουν στην τελική φάση.

Ανεξάρτητα από τα τερτίπια της «αθάνατης», κυπριακής μικροπολιτικής, στην Άγκυρα οι τρέχουσες διαδικασίες στο Κυπριακό αναλύονται υπό το πρίσμα των πολυδιάστατων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Με βάση την ενημέρωση που λαμβάνουμε από καλά ενημερωμένες πηγές από τον κύκλο του τουρκικού Προεδρικού Μεγάρου, παρακάτω θα θέσουμε επί τάπητος κάποια σημεία, τα οποία πιστεύουμε ότι φέρουν σημασία για το μέλλον της Κύπρου και της περιοχής μας. Ολοκληρώνοντας το σημερινό άρθρο γνώμης θα αναφερθούμε σε μια σημαντική επισήμανση που αφορά τον άξονα Ροζάβα-Ταλάφαρ.

Στο πεδίο του Κυπριακού, το τουρκικό Προεδρικό εξακολουθεί να υπογραμμίζει με επιμονή ότι «Οι τελευταίες σημαντικές αποφάσεις για το Κυπριακό θα ληφθούν από τον Ηγέτη (Reis) Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας», υπογραμμίζουν οι πηγές μας, οι οποίες προσθέτουν: «Η τουρκική πλευρά, σε ένα κλίμα φιλίας και συνεργασίας, επιδιώκει μια διαδικασία συνολικού πάρε-δώσε. Ο Ηγέτης θα καθίσει στο τραπέζι με τον κ. Τσίπρα και θα συζητήσει το εδαφικό και τις εγγυήσεις. Ο κ. Ερντογάν θα ζητήσει από τον κ. Τσίπρα κάποια ανταλλάγματα ώστε να δει να δει στη συνέχεια τι μπορεί να προσφέρει ο ίδιος εκ μέρους της Τουρκίας, της μεγάλης δύναμης της περιοχής, στο Κυπριακό».

Από την σκοπιά της Άγκυρας, οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού δεν έχουν αποκλειστικά «κυπριακό» χαρακτήρα. Αφορούν την αναμέτρηση των περιφερειακών και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην επικράτεια της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. «Στα εδάφη της Χριστιανοσύνης και του Ισλάμ, ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιχειρούν να επωφεληθούν από τις αδυναμίες μας για να επιβάλλουν την πολιτική ατζέντα και τα συμφέροντά τους. Δείτε τι συνέβη την νύχτα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία. Μέλη δυτικών μυστικών υπηρεσιών, δήθεν συμμαχικές χώρες, επιχείρησαν να ανατρέψουν την νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας», τονίζουν οι πηγές μας, οι οποίες προσθέτουν: «Οι περιφερειακές δυνάμεις πρέπει να αντισταθούν σε αυτό το νέο κύμα του ιμπεριαλισμού, το οποίο επιδιώκει να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε με την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την σκλαβιά των μουσουλμανικών και άλλων πληθυσμών». Η εν λόγω επισήμανση φέρει κατά την άποψή μας βαρύνουσα σημασία καθώς έρχεται από υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής κυβερνητικής παράταξης.

Η ίδια πηγή προσθέτει: «Πως θα αντισταθούμε στον ξένο ιμπεριαλισμό; Με την συνεργασία μας σε σημαντικά πεδία, όπως αυτό της ενέργειας. Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος και άλλες χώρες της περιοχής θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα προχωρήσουν στην δημιουργία μιας νέας ένωσης, ενός είδους συνομοσπονδίας, που θα έχει στο επίκεντρο της την ενέργεια και την κοινή ασφάλεια. Η Τουρκία είναι έτοιμη και πρόθυμη να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για την σύναψη του εν λόγω συμφώνου συνεργασίας».

Επιστρέφοντας στο Κυπριακό, οι πηγές μας τονίζουν ομόφωνα ότι το εδαφικό δεν πρόκειται να αποτελέσει μεγάλο αγκάθι για την λύση. «Οι δυο πλευρές σχεδόν τα βρήκανε. Δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο 29,2 και στο 28,5», τονίζουν οι συνομιλητές μας οι οποίοι προσθέτουν: «Εξακολουθούμε να εμπιστευόμαστε την ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος παρουσίασε καλά σημάδια το τελευταίο διάστημα αποδεχόμενος την παροχή υπηκοότητας σε όλους τους υπηκόους της ΤΔΒΚ. Αναμένουμε το ίδιο και στο πεδίο των εγγυήσεων. Ο τουρκικός στρατός εγγυάται πλέον την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε ολόκληρη την περιοχή. Δείτε λ.χ. το Ιράκ και την Συρία. Ποιος είναι ο στρατός που καταπολεμά με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο επισκιάζει το Ισλάμ και εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα; Φυσικά, μονάχα οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Δυο τελευταίες σημαντικές επισημάνσεις

Διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις και διαφορετικές απόψεις ως προς τα προαναφερόμενα. Παρόλα αυτά θεωρούμε «σημαντικές» αυτές τις δηλώσεις καθώς ρίχνουν φως στο σκεπτικό του Προεδρικού Μεγάρου του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.

«Κλείνουμε» με δυο επισημάνσεις. Πρώτον, όσον αφορά το Κυπριακό, η τουρκική πλευρά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε περίπτωση που τελικά η Αθήνα και η Λευκωσία δεν δώσουν την τελική τους συγκατάθεση για το σχεδιαζόμενο νέο «περιφερειακό σύμφωνο».

Τέλος, οι τουρκικές πηγές μας ζητούν να παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στο βόρειο κομμάτι της Συρίας (Ροζάβα) και στο Ιράκ, στις περιοχές Σίντζαρ και Ταλάφαρ. «Υπάρχουν εξελίξεις για τις οποίες η Άγκυρα καλείται να δώσει την δική της απάντηση, η οποία δεν θα αργήσει», τονίζουν οι πηγές μας.