ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι αλλάζει με τις «εκκαθαρίσεις»

Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής κι ενώ η κυπριακή κοινή γνώμη είχε εστιασμένη την προσοχή της στη Διάσκεψη της Γενεύης, δυο ελικόπτερα του τουρκικού στρατού προσγειώνονταν στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής, μεταφέροντας στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η επιχείρηση για την «εξουδετέρωση» των πυρήνων των «πραξικοπηματιών» και των «ανθρώπων του Γκιουλέν» είχε μόλις αρχίσει. Οι Τούρκοι αξιωματικοί αρχικά προχώρησαν στην σύλληψη 9 συνάδελφών τους, συνταγματαρχών οι οποίοι είχαν αναλάβει σημαντικά καθήκοντα σε μονάδες των «Ειρηνευτικών Δυνάμεων της Τουρκίας». Παράλληλα με τη σύλληψη των εννέα, διενεργήθηκαν εξονυχιστικές έρευνας σε στρατόπεδα και σε κατοικίες αξιωματικών.

Στη συνέχεια, τα ελικόπτερα μετέφεραν τους συλληφθέντες σε «ασφαλή σημεία», στην Άγκυρα. Το κύμα των «εκκαθαρίσεων» συνεχίστηκε και κατά τις επόμενες ώρες. Τουρκικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν στην Κύπρο για να παραλάβουν νέο «φορτίο». Επισήμως, στη λίστα των συλληφθέντων καταγράφονται 29 ονόματα, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί κατά τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα είναι ενδεικτικό ότι το μεσημέρι της Δευτέρας αγνοούταν τα ίχνη 12 στρατιωτικών.

Σύμφωνα με τις τουρκικές διωκτικές αρχές, διάφορες μονάδες του τουρκικού στρατού, τη νύχτα της 15ης Ιουλίου «άλλαξαν στρατόπεδο» και προσχώρησαν στις δυνάμεις των πραξικοπηματιών στην Τουρκία και έδωσαν την εντολή στις μονάδες τους να ακολουθούν τις διαταγές της λεγόμενης Επιτροπής «Ειρήνη στην Πατρίδα». Οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ) έχουν εντοπίσει στα κινητά των ύποπτων αξιωματικών, την εφαρμογή BYLOCK, την οποία χρησιμοποίησαν οι πραξικοπηματίες για να διοργανώσουν το πραξικόπημα.

-Πως ερμηνεύεται το νέο κύμα συλλήψεων στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής;
Μια πρώτη άποψη, συσχετίζει άμεσα τις εκκαθαρίσεις, με την Διάσκεψη της Γενεύης, προβάλλοντας τη θέση ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει αποφασίσει να αποδυναμώσει το ρόλο και την ισχύ του τουρκικού στρατού στην Κύπρο. Μια δεύτερη άποψη, συμφωνώντας ως προς την σχέση της τελευταίας εξέλιξης με την Διάσκεψη της Γενεύης, καταλήγει σε αντίθετο συμπέρασμα: Έχοντας εγκαταλείψει την προοπτική μιας γρήγορης και συμβιβαστικής λύσης στο Κυπριακό, ο Ερντογάν στρέφει την προσοχή του στην ενίσχυση της ηγεμονίας του στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής. Εφόσον ο τουρκικός στρατός δεν αποχωρεί από το νησί, πρέπει να ελεγχθεί άμεσα και παράλληλα να εξουδετερωθούν όλες οι εστίες αντίστασης στην τ/κ κοινότητα.

Οι πληροφορίες της στήλης συγκλίνουν με τη δεύτερη άποψη. Σημειώνεται ότι πηγή από τον κύκλο των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζει τα εξής: «Η Τουρκία προσεγγίζει με υπομονή και πείσμα την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Ακόμη αναμένει ένα θετικό αποτέλεσμα. Ένα καλό αποτέλεσμα στο Κυπριακό σημαίνει μια επώδυνη λύση και για τις δυο πλευρές. Όσο οι Ελληνοκύπριοι δεν κατανοούν αυτή την πραγματικότητα, η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εστιάσει την προσοχή στην χαοτική κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της τ/κ κοινότητας».

Επεξηγηματικά δε προστίθεται: «Είναι δυνατόν αξιωματικοί, άνθρωποι του Γκιουλέν και δήθεν προοδευτικές μερίδες της κοινότητας να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πλήξουν μέρα-νύχτα τα συμφέροντα της Τουρκίας σε αυτή την περιοχή; Είναι δυνατόν να βρίζουν τον Πρόεδρο της Τουρκία; Είναι δυνατόν να πραγματοποιούν δήθεν μυστικές συνομιλίες με πρεσβείες στην νότια Κύπρο και να συζητούν το ενδεχόμενο της ανατροπής του εκλεγμένου Προέδρου της Τουρκίας; Είναι δυνατόν, την νύχτα της 15ης Ιουλίου να πηγαίνουν στις μονάδες του στρατού εντολές του τύπου «δεν αναγνωρίζουμε την τουρκική κυβέρνηση» ή «κλείνουμε τα οδοφράγματα»; Θέτοντας τα παραπάνω ερωτήματα, από την ίδια πηγή επισημαίνεται ακόμα ότι «οι εκκαθαρίσεις στην τ/κ κοινότητα μόλις ξεκίνησαν». Θα συνεχιστούν κατά το επόμενο διάστημα και θα επεκταθούν σε άλλα πεδία. Στην όλη υπόθεση φαίνεται πως εμπλέκονται πολιτικοί, άνθρωποι της διανόησης, στελέχη της «κυβέρνησης», εκπρόσωποι της Άγκυρας και επιχειρηματικοί κύκλοι. «Το γεγονός ότι η Τουρκία εξουδετερώνει τους εχθρούς της στην Κύπρο δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Δημιουργούμε ένα νέο πλαίσιο ευμάρειας και συνεργασίας για τους Τουρκοκύπριους και από αυτή την εξέλιξη θα επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι», καταλήγει η πηγή μας. Εκτίμηση της στήλης είναι ότι με τη Γενεύη η οπτική της Άγκυρας επί του βόρειου τμήματος του νησιού αλλάζει πλέον άρδην.

X