ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ετοιμάζει εκπλήξεις ο Ερντογάν

Στο νέο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Λίγες εβδομάδες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα, τα ποσοστά του «ναι» καταγράφουν ανοδική πορεία. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται άτομα που γνωρίζουν και παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο στρατόπεδο της τουρκικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα λοιπόν, με τις πηγές μας, το ποσοστό του «ναι» πλέον ξεπερνά το «φράγμα» του 50% και καταγράφει ανοδική πορεία. Η αναμέτρηση της Τουρκίας με την Ε.Ε., η κρίση στις σχέσεις με την Ολλανδία και τις υπόλοιπες χώρες συμβάλλουν στην αύξηση των ποσοστών. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν αναλυτές στο στρατόπεδο του Προεδρικού.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές, την παρούσα στιγμή, η πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη θέλει το «ναι» να εξασφαλίζει ποσοστό της τάξης του 51-52%. Στην καλύτερη περίπτωση, το ποσοστό του «ναι» σκαρφαλώνει στην «μπάρα» του 55-56%, ένα εγχείρημα δύσκολο αλλά καθόλου απίθανο σύμφωνα με το τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο.

Σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων, ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη περίπου του 85% της εκλογικής βάσης. Στο μέτωπο του νέου «συνεταίρου» του, το ποσοστό της υποστήριξης στο «ναι» βρίσκεται στο επίπεδο 50-60%. Επίσης, τον κ. Ερντογάν και το νέο σύνταγμα υποστηρίζουν μικρότερα συντηρητικά κόμματα και παρατάξεις από τον μεσαίο χώρο. Ο κ. Ερντογάν και οι σύντροφοι του αναμένουν από αυτά τα κόμματα ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης 3-4%.
Επίσης, σημαντικά θρησκευτικά τάγματα και συντηρητικά κινήματα ξεκαθαρίζουν ότι θα ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα. Το γεγονός ότι το Κίνημα της Τουρκικής Χεζμπολλάχ και το κόμμα Χιουντά Παρ υποστηρίζουν την συνταγματική αναθεώρηση, είναι μια εξέλιξη που αναπτερώνει το ηθικό των υποστηρικτών του Τούρκου Προέδρου. Επίσης, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι σημαντικοί Κούρδοι φύλαρχοι έρχονται σε συνεννόηση με το Προεδρικό για το μέλλον της Τουρκίας και του Κουρδικού Ζητήματος.

Με αφορμή τις προαναφερόμενες πληροφορίες, καλά ενημερωμένη πηγή μοιράζεται με την Κ την εξής εκτίμηση: «Προς μεγάλη απογοήτευση των εχθρών της Τουρκίας στην Ε.Ε. και στον δυτικό κόσμο, το έθνος ψηφίζει ναι. Ο Ηγέτης Ερντογάν (Reis Erdoğan) εξασφαλίζει την υποστήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Τα ποσοστά ανεβαίνουν. Το τελικό αποτέλεσμα ενδέχεται να εντυπωσιάσει ολόκληρη την παγκόσμια κοινή γνώμη».

Η πηγή μας αναφέρεται και σε μια άλλη εξέλιξη: «Πλέον αναμένουμε το τέλος του δημοψηφίσματος για να προωθήσουμε σημαντικά σχέδια. Ακολουθεί η δεύτερη φάση της ένδοξης επιχείρησης στην Συρία. Θα ισοπεδώσουμε όλες τις εστίες των τρομοκρατών. Στο εσωτερικό θα ακολουθήσουν νόμοι για να εναρμονιστεί η χώρα με το νέο πολίτευμα. Δεν αποκλείεται η ανασυγκρότηση του κυβερνητικού σχηματισμού ή ακόμη και πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Επίσης, έρχονται νέα βήματα της χώρας στα πεδία ενέργειας, βόρειου Ιράκ και βόρειου τμήματος Συρίας».

Στην περίπτωση της Κύπρου, η πηγή μας τονίζει ότι πλησιάζει η στιγμή των «μεγάλων αποφάσεων». «Εφόσον δεν οδηγούν πουθενά οι συνομιλίες για την ομοσπονδιακή λύση, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να λάβει νέες πρωτοβουλίες σε δυο πεδία: Στον εκσυγχρονισμό της ΤΔΒΚ σύμφωνα με τις επιταγές των νέων εποχών και στην εξασφάλιση των ζωτικών συμφερόντων της χώρας στο πεδίο της ενέργειας με εναλλακτικά και δυναμικά σχέδια. Στο τελευταίο πεδίο, οι υποσχέσεις του Ισραήλ και οι επαφές με τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικές και τα τελευταία μηνύματα από αυτές τις χώρες είναι πολύ θετικά».

Ολοκληρώνουμε το σημερινό άρθρο γνώμης τονίζοντας ότι σε αντίθεση με το Προεδρικό στην Άγκυρα, η αξιωματική αντιπολίτευση και οι κύκλοι του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών έχουν πολύ διαφορετική άποψη για το αποτέλεσμα των εκλογών. Σημαντικά στελέχη από αυτές τις παρατάξεις μας αναφέρουν ότι την προκειμένη στιγμή το ποσοστό του «όχι» κυμαίνεται στο επίπεδο 53-56%.

Και μια σημαντική πληροφορία-λεπτομέρεια: Η συμφωνία Ερντογάν-Γκρίζων Λύκων δεν είναι περιστασιακή, έχει μέλλον. Αφορά και τις προεδρικές εκλογές του 2019 και το νέο, σχεδιαζόμενο αξίωμα του αντιπροέδρου της χώρας. Έχουμε λεπτομέρειες για αυτό το θέμα που θα τις μοιραστούμε την επόμενη περίοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS