ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιθετικός όσο ποτέ ο Ερντογάν

«Η έναρξη των δικών σας γεωτρήσεων έρχεται στην χειρότερη χρονική συγκυρία. Η ανακοίνωση της δικής σας υπουργού προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στην Άγκυρα. Και σε μια περίοδο που ο Πρόεδρος μας απειλεί με απέλαση πρεσβευτές μεγάλων χωρών δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε κανένα σενάριο, ακόμη και τα πιο επικίνδυνα για τους λαούς μας».

Η παραπάνω τοποθέτηση ήρθε το πρωί της Δευτέρας, από μια πηγή που την δεκαετία του 2000 έλαβε μέρος στον σχηματισμό πολλών σημαντικών πολιτικών και στρατηγικών του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος. Η πηγή μας, η οποία χώρισε στην πορεία τους δρόμους της με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, σήμερα εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την τροπή των εξελίξεων σε πολλά ανοιχτά μέτωπα της Ανατολικής Μεσογείου. «Έχουμε να κάνουμε με πολιτικούς που κορυφώνουν τις εντάσεις για να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος. Πραγματοποιούν ριψοκίνδυνα βήματα που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των λαών μας», προσθέτει η πηγή αυτής της στήλης.

Το πρωί της Δευτέρας, η πηγή της Κ απέφυγε να εκφράσει άποψη για την πορεία της νέας κρίσης που ξέσπασε στον άξονα Τουρκίας-Δύσης. «Μην μου ζητάτε άποψη για το αν ο Ερντογάν τελικά θα διώξει τους πρεσβευτές ή όχι. Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτήν την ώρα δεν έχουν ακόμη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την απομάκρυνση των 10 πρεσβευτών από την Άγκυρα. Ωστόσο, δεν μπορώ να τοποθετηθώ με σιγουριά. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αναμένουμε το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της κυβέρνησης», επεσήμανε η έμπειρη σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, πηγή της εφημερίδας μας.

Στην συνέχεια, η πηγή μοιράστηκε την εξής άποψη, την οποία έχω την εντύπωση θα πρέπει να «διαβάσουμε» με ιδιαίτερη προσοχή στην Λευκωσία και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες της περιοχής: «Μπορεί να μην είμαι σίγουρος για το αν ο Ερντογάν μπλοφάρει ή όχι, ωστόσο γνωρίζω κάτι πολύ καλά. Με τα ποσοστά του να συρρικνώνονται, με την τουρκική οικονομία να δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο, με τις μανούβρες ανάμεσα στην Ρωσία και στις ΗΠΑ να προκαλούν κόπωση στους Τούρκους διπλωμάτες, ο Πρόεδρος γίνεται επιθετικός όσο ποτέ. Αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να μας προβληματίσει».

Ως γνωστόν η επίμαχη δήλωση του Προέδρου της Τουρκίας για την ενδεχόμενη απέλαση 10 διπλωματών από την τουρκική πρωτεύουσα, ήρθε σε μια στιγμή που οι δυτικές κυβερνήσεις ζήτησαν από την Άγκυρα να αναθεωρήσει την στάση της στο ζήτημα της φυλάκισης του γνωστού Τούρκου επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα. Σχεδόν ταυτόχρονα με αυτήν την απόφαση, στις ΗΠΑ άνοιξε ο δρόμος για την εκδίκαση της υπόθεσης της τουρκικής δημόσιας τράπεζας «Χάλκμπανκ» σχετικά με την παράκαμψη των κυρώσεων στο Ιράν. Όλα αυτά ήρθαν σε μια στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση εστιάζει στο ενδεχόμενο μια νέας εισβολής στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. Για την πηγή μας και για έμπειρους αναλυτές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην Άγκυρα αυτές δεν είναι «τυχαίες εξελίξεις». Αντιθέτως είναι κομμάτια ενός μεγάλου «παζλ» που από πολλές απόψεις «συνδέονται». Ο πρώην διευθυντής της «Hurriyet Daily News» συμμερίζεται αυτήν την άποψη και σε μια πρόσφατη ανάλυση του προβάλλει μια αξιοσημείωτη άποψη. Σύμφωνα με τον Μουράτ Γιετκίν, απομακρύνοντας τους δυτικούς διπλωμάτες από την Άγκυρα, ο κ. Ερντογάν ενδέχεται να επιχειρεί να προσελκύσει εκ νέου το ενδιαφέρον της Δύσης στις κινήσεις της κυβέρνησης του. Ο έμπειρος πολιτικός ενδέχεται να επιθυμεί να διαπραγματευτεί σειρά σημαντικών ζητημάτων «απευθείας» (δίχως την διαμεσολάβηση των διπλωματών) με τους ηγέτες της Δύσης από θέση ισχύος.

Η παραπάνω άποψη λοιπόν, βρίσκει σύμφωνη και την πηγή της Κ, η οποία δεν κρύβει τον προβληματισμό της και για τις εξελίξεις που ακολουθούν στα ανοιχτά της Κύπρου. Σύμφωνα με την πηγή μας, το «timing» της νέας γεώτρησης για λογαριασμό της Κύπρου είναι λανθασμένο και έρχεται να περιπλέξει πολυεπίπεδα τις εξελίξεις στο Κυπριακό Ζήτημα. «Μακάρι η περιοχή μας να διέθετε statesman που αποφεύγουν τον λαϊκισμό και επιλέγουν την διπλωματία και τον διάλογο», προσθέτει με πικρία η πηγή ολοκληρώνοντας την παρέμβαση της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook