ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Τουρκία σε τροχιά πρόωρων εκλογών

Την προηγούμενη εβδομάδα, η αξία της τουρκικής λίρας σημείωσε νέα, ιστορική πτώση. Η εβδομάδα των παθών και της μεγάλης πτώσης για την τουρκική οικονομία ξεκίνησε με την δήλωση του Πρόεδρου της Τουρκίας ότι η χώρα του οδεύει προς νέα μείωση του επιτοκίου. Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα του διεξάγει έναν νέο, οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας. Και σε αυτήν την αναμέτρηση η Τουρκία δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις του λόμπι των επιτοκίων και των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.

Μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος να απέφυγε να κατονομάσει τους υποτιθέμενους εχθρούς της χώρας του, ωστόσο η αντίδραση της αγοράς στις παρατηρήσεις του υπήρξε άμεση. Λίγο μετά την μείωση του επιτοκίου στο 15% από την τουρκική Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει προ πολλού χάσει την ανεξαρτησία της, το τουρκικό εθνικό νόμισμα σημείωσε νέα βουτιά. Το Δολάριο ξεπέρασε τον φράχτη των 13 μονάδων και το Ευρώ ξεκίνησε να «φλερτάρει» με τις 15 μονάδες. Η πτώση της αξίας της λίρας είχε ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση του προβλήματος του πληθωρισμού. Ο μέσος Τούρκος πολίτης βιώνει αυτό το φαινόμενο με την ξέφρενη κούρσα που ακολουθεί οι τιμές των βασικών προϊόντων και αγαθών κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Στην νέα περίοδο, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι τουρκικές υπεραγορές έχουν φτάσει στο σημείο να τοποθετούν αντικλεπτικούς μηχανισμούς στα τυροκομικά προϊόντα.

Αντιμέτωπος με μια άκρως ανησυχητική εικόνα στο μέτωπο της οικονομίας και σε μια στιγμή που ολόκληρη η υφήλιος προβληματίζεται για την νέα παραλλαγή του Covid 19, ο κ. Ερντογάν όχι μονάχα δεν παραιτείται από τις ανορθολογικές οικονομικές συνταγές του, αλλά ταυτοχρόνως απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα των πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, η Τουρκία του σήμερα δεν μοιάζει με τις αφρικανικές χώρες του παρελθόντος που συνήθιζαν να βιώνουν την μια εκλογική αναμέτρηση μετά την άλλη. Η Τουρκία, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ερντογάν, φέρει ένα ισχυρό κυβερνητικό σχήμα, με το οποίο θα οδηγηθεί στην προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, δηλαδή τον Ιούνιο του 2023.

Οι πληροφορίες που φτάνουν στην συγκεκριμένη στήλη κατά τις τελευταίες ώρες από σειρά καλά ενημερωμένων πηγών που βρίσκονται κοντά στο τουρκικό Προεδρικό δείχνουν ότι η παραπάνω τοποθέτηση του κ. Ερντογάν ενδέχεται να είναι πρόωρη. Και αυτό διότι, εν ενεργεία και πρώην νομοθέτες και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης πλέον συμφωνούν με το μπλοκ της αντιπολίτευσης στο γεγονός ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν εντός του 2022 (και όχι στα μέσα του 23 όπως εισηγείται ο Τούρκος Πρόεδρος). Η λογική των εκπροσώπων της «συμμαχίας του λαού», την οποία μοιράζονται ορισμένα σημαντικά ονόματα του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος (για αυτονόητους λόγους δεν αποκαλύπτουμε την ταυτότητα των πηγών μας), είναι σχετικά απλή: Για την κυβέρνηση είναι πολύ πιο λογικό η κάλπη να στηθεί σε μια περίοδο που η πτώση της αξίας της λίρας δεν θα ξεπεράσει τα σημερινά επίπεδα. Για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) η διεξαγωγή προεκλογικής εκστρατείας θα ήταν προτιμότερο να γίνει σε μια περίοδο που το δολάριο θα κυμαίνεται στην μπάντα των 11-13 μονάδων, και όχι σε μια συγκυρία που δεν αποκλείεται να δοκιμάσει ή ακόμη ξεπεράσει τις 15 μονάδες.

Όπως μας εξηγεί μια πηγή με μεγάλη εμπειρία στην ιστορία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Τουρκία, την παρούσα στιγμή στο εσωτερικό του ΑΚΡ επικρατεί η άποψη ότι οι πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν «κάποια στιγμή προς τα τέλη του 22». «Δεν θα επιτρέψουμε την αντιπολίτευση να οδηγήσει την χώρα άμεσα στην κάλπη, ενδεχομένως στις αρχές της Άνοιξης, όπως σχεδιάζουν οι πολιτικοί αντίπαλοι μας. Άλλωστε, με τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων στην βουλή κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Έτσι, με μεγάλη πιθανότητα θα δούμε τις εκλογές να λαμβάνουν χώρα ενδεχομένως προς τα τέλη του 22», σημειώνει η πηγή.

Η πηγή της «Κ», στις επισημάνσεις της προσθέτει άλλες δυο σημαντικές πληροφορίες. Πρώτον, οι επόμενοι 20 μήνες είναι ζωτικής σημασίας για την ίδια την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή. «Εντός 20 μηνών θα δούμε να λαμβάνουν χώρα πολύ σημαντικές εξελίξεις σε πολλά μέτωπα. Οι προετοιμασίες του κόμματος μας αυτήν την στιγμή έχουν ως σημείο εκκίνησης αυτήν την άποψη. Στο απομακρυσμένο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά στα μέσα του 2023, η παράταξη μας θα κληθεί να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις, όπως η οικονομική κρίση, η πανδημία και οι επιθέσεις των αντιπάλων μας. Σε περίπτωση των πρόωρων εκλογών, θα κληθούμε να απαντήσουμε στις προκλήσεις μέσα σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση από την ένταση αυτών των προκλήσεων και προβλημάτων και τις δικές μας «απαντήσεις» θα εξαρτηθεί η τροπή των εξελίξεων σε πολλά ζητήματα», επισημαίνει η πηγή μας.

Τέλος, διαψεύδοντας τις πληροφορίες περί ραγδαίας πτώσης των ποσοστών της «συμμαχίας του λαού», η πηγή χαρακτηρίζει το εγχείρημα των εκλογών του κ. Ερντογάν και των συνοδοιπόρων του ως «διαχειρίσιμο» και προσθέτει τα εξής: «Τα κόμματα που συμμετάσχουν στην συμμαχία μας φέρουν ένα συνολικό ποσοστό της τάξης του 43-45%. Την ίδια ώρα στις περισσότερες δημοσκοπήσεις ο Πρόεδρος Ερντογάν ξεχωρίζει ως το καταλληλότερο όνομα για την προεδρία της χώρας. Φυσικά αυτήν την ώρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά για την επανεκλογή του στην πρώτη Κυριακή των εκλογών. Ωστόσο, το 5%+1 είναι ένα διαχειρίσιμο εγχείρημα για την παράταξη μας, η οποία κατά τα προηγούμενα χρόνια κατάφερε να αφήσει πίσω της πολύ μεγαλύτερα προβλήματα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook