ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ισχυροί κλυδωνισμοί στα αμερικανοτουρκικά

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ένας από τους λιγοστούς συμμάχους του κ. Ερντογάν στην Δύση χάνει έδαφος στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Την ίδια ώρα, αυξάνει τις πιθανότητες τελικής επικράτησης ένας Αμερικανός πολιτικός που το τελευταίο διάστημα εξαπολύει διπλωματικά πυρά κατά της Τουρκίας και του Προέδρου της.

Την στιγμή που γραφόταν το συγκεκριμένο σύντομο άρθρο γνώμης, στις ρωσοτουρκικές σχέσεις λάμβαναν χώρα κρίσιμες εξελίξεις που έρχονται να επιβεβαιώσουν τα όσα επισημάνθηκαν από αυτήν την στήλη πριν σύντομο χρονικό διάστημα. Κρεμλίνο και «Λευκό Παλάτι» της Άγκυρας μπορεί να εμφανίζονται αποφασισμένες για να διατηρήσουν ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας στις διμερείς σχέσεις, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται να δημιουργήσουν μεγάλο πονοκέφαλο για τους ισχυρούς πολιτικούς άνδρες των δυο χωρών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το πρωί της Δευτέρας, την ώρα που ο σύμμαχος της Τουρκίας, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν απειλούσε την Αρμενία με την χρήση της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στον Πόλεμο του Καραμπάχ, η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία έπληξε εγκαταστάσεις του λεγόμενου Εθνικού Στρατού της Συρίας, δηλαδή του στενού συμμάχου της Άγκυρας στην βόρεια Συρία (την στιγμή που ο Ρώσος ΥΠΕΞ ετοιμαζόταν για σειρά σημαντικών επαφών με την ελληνική κυβέρνηση).

Οι αναταράξεις στις ρωσοτουρκικές σχέσεις είναι ένα από τα ανοιχτά μέτωπα που απασχολούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το τελευταίο διάστημα. Μια άλλη μεγάλη πηγή προβληματισμού για την τουρκική Προεδρία είναι οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η συγκεκριμένη στήλη, σχετικά με το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και τα όσα ακολουθούν την επόμενη περίοδο, «η Άγκυρα πλέον ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και σενάρια, ακόμη και τα πιο δυσάρεστα για την τουρκική πλευρά».

Ο βασικός προβληματισμός της τουρκικής πλευράς στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές δεν είναι άλλος παρά το ενδεχόμενο της εκλογής του υποψήφιου των Δημοκρατών, Τζο Μπάϊντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες και ενδείξεις από την αμερικανική πλευρά δείχνουν ότι ο κ. Μπάϊντεν πλέον βρίσκεται πολύ κοντά να κατορθώσει αυτό που απέτυχε να πραγματοποιήσει η Χίλαρι Κλίντον το 2016, δηλαδή την ήττα του Ντόναλτ Τραμπ. Αυτό το ενδεχόμενο προβληματίζει την τουρκική διπλωματία, καθώς σε σειρά ζητημάτων που αφορούν το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Μπάϊντεν επιλέγει πολύ πιο διαφορετική ρητορική και γραμμή από τον κ. Τραμπ. Για αυτόν άλλωστε τον λόγο, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούμε στην Ουάσιγκτον διάφορα ισχυρά λόμπι που δεν συμφωνούν με την εξωτερική πολιτική της ηγεσίας Τραμπ να ρίχνουν το βάρος τους πίσω από την υποψηφιότητα του κ. Μπάϊντεν (βλπ. Ελληνικό λόμπι).

Ως γνωστόν, καθ’όλη την διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας, στις διμερείς σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία, ο κ. Τραμπ επέλεξε να παρακάμψει πολλές φορές την αμερικανική διπλωματία και το Πεντάγωνο και να οικοδομήσει στενές προσωπικές σχέσεις με τον κ. Ερντογάν με βάση των οποίων λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις σε διάφορα ζητήματα. Η απελευθέρωση του Αμερικανού Πάστορα που φυλακίστηκε στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και η εισβολή της Τουρκίας στην βόρεια Συρία είναι σημαντικές εξελίξεις που ήρθαν με βάση την προσωπική συνεννόηση του κ. Τραμπ με τον κ. Ερντογάν (σε αυτήν την συνεννόηση αξιοσημείωτο ρόλο διαδραμάτισαν επίσης, οι γαμπροί των δυο Προέδρων, υψηλόβαθμα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και Τούρκοι επιχειρηματίες).

Στην Άγκυρα λοιπόν, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται εκνευρισμός σε ότι αφορά την τροπή των εξελίξεων στις αμερικανικές εκλογές. Ένας από τους λιγοστούς συμμάχους του κ. Ερντογάν στην Δύση χάνει έδαφος στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Την ίδια ώρα, αυξάνει τις πιθανότητες τελικής επικράτησης ένας Αμερικανός πολιτικός που το τελευταίο διάστημα εξαπολύει διπλωματικά πυρά κατά της Τουρκίας και του Προέδρου της. «Αδιαμφισβήτητα σε περίπτωση νίκης του κ. Μπάϊντεν στα αμερικανοτουρκικά θα αλλάξουμε σελίδα. Πολλά θα εξαρτηθούν από τα πρώτα μηνύματα και την στάση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ και φυσικά της δικής μας πλευράς», σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ».

Στο πλαίσιο της παραπάνω πρόβλεψης, οι συνομιλητές μας δεν αποκλείουν την σκλήρυνση της στάσης των ΗΠΑ σε διάφορα ζητήματα όπως λ.χ. τον εκνευρισμό των ΗΠΑ για τις τελευταίες ρωσοτουρκικές συνδιαλλαγές, τα ρήγματα που προκαλούν οι νέες διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις της Άγκυρας στον κορμό του ΝΑΤΟ κ.ο.κ. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι εκκρεμεί το ζήτημα των CAATSA, των αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία για την ενεργοποίηση των S-400. Πρόκειται για μια εξέλιξη που πλέον είναι ζήτημα χρόνου. Την ίδια στιγμή, επιδεινώνεται η θέση της Τουρκίας στην Συρία και στην Ανατολική Μεσόγειο τρέχουν εξελίξεις», προσθέτουν οι πηγές της «Κ».
Σχετικά με τους νέους, ισχυρούς κλυδωνισμούς που ενδέχεται να ακολουθήσουν στα αμερικανοτουρκικά, μια πηγή με μεγάλη πείρα στην τουρκική εξωτερική πολιτική, μοιράζεται με τους αναγνώστες μας την εξής επισήμανση, με την οποία επιλέγουμε να «κλείσουμε» την σημερινή μας παρέμβαση: «Εσείς χρησιμοποιείται τον όρο «κλυδωνισμοί». Κατά βάθος συμφωνώ μαζί σας. Οδεύουμε προς ισχυρούς σεισμούς. Ωστόσο πρέπει να επισημάνω ότι δεν αναμένω σεισμούς που θα θέσουν σε κίνδυνο ένα οικοδόμημα που μετρά 70 χρόνια ζωής. Ούτε ο Μπάϊντεν θα θελήσει να χάσει ολοκληρωτικά την Τουρκία, ούτε ο Ερντογάν μπορεί να κάνει χωρίς τις ΗΠΑ. Δεν πρόκειται δηλαδή να επαναληφθούν τα όσα συνέβησαν το 1979-1980 στην Τεχεράνη, όταν οι ΗΠΑ έχασαν μια και για πάντα την φιλία του ιρανικού λαού. Και αυτό διότι τα κοινά συμφέροντα είναι πολλά. Και την ίδια ώρα, σε σειρά ζητημάτων, παρά τις τελευταίες ριψοκίνδυνες κινήσεις της Άγκυρας, στην Ουάσιγκτον οι διπλωμάτες συνομιλητές μου συμφωνούν σε πολλά ζητήματα με την τουρκική πλευρά. Σε Ιράκ και Συρία οι ΗΠΑ θέλουν να δουν το τέλος της τρομοκρατίας. Στην Ανατολική Μεσόγειο τάσσονται υπέρ της συνεργασίας στα ενεργειακά. Και στα ελληνοτουρκικά καμία πλευρά δεν επιδιώκει εκτροχιασμό των εξελίξεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Νίκος Στέλγιας: Τελευταία Ενημέρωση