ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καλωσορίσαμε στον εφιάλτη της διχοτόμησης

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Με την Αϊσεμντέν Ακίν γνωριστήκαμε στα πλαίσια των συνεντεύξεων και επαφών που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια με το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκοκυπριακής Αριστεράς, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ). Παρά το γεγονός ότι με την γραμμή και τις επιλογές του συγκεκριμένου κόμματος με χωρίζει ένα μεγάλο «χάσμα», ως δημοσιογράφος είχα στο παρελθόν επαφές με διάφορα στελέχη και οπαδούς του ΡΤΚ. Παρόμοια επικοινωνία είχα και με την αγαπητή Αϊσεμντέν με την οποία συνομιλούμε κατά διαστήματα όταν η επικαιρότητα ή οι υποχρεώσεις μου στην Κ το επιβάλλουν.

Τις τελευταίες ημέρες το όνομα της κ. Ακίν απασχόλησε τα τ/κ και τουρκικά πρωτοσέλιδα. Αφορμή για την νέα εξέλιξη υπήρξε μια καταγγελία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στην Εισαγγελία της Άγκυρας. Όπως μετέδωσε και η Κ, το τουρκικό κράτος κατηγορεί την τ/κ δημοσιογράφο ότι με τις πρόσφατες αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρόσβαλε το τουρκικό κράτος. Για αυτό τον λόγο, το τουρκικό ΥΠΕΞ προσέφυγε στην Εισαγγελία της Άγκυρας, η οποία ξεκίνησε έρευνα για την κ. Ακίν.

Στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας στην Άγκυρα βρίσκεται η τοποθέτηση/αντίδραση της κ. Ακίν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τα όσα συνέβησαν κατά την διάρκεια των «προεδρικών εκλογών». Συγκεκριμένα, η κ. Ακίν είχε διαφωνήσει με τις παρεμβάσεις της Άγκυρας στα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα των τ/κ και μέσα στα εν λόγω πλαίσια ζήτησε την απέλαση του «Πρέσβη» της Τουρκίας.
Η περίπτωση της κ. Ακίν σχετίζεται άμεσα με την τροπή των εξελίξεων στο Κυπριακό αλλά και στο ευρύτερο πολιτικό και διπλωματικό πλαίσιο της Κύπρου. Η κ. Ακίν δεν είναι μια «τυχαία τ/κ δημοσιογράφος». Μέχρι πρόσφατα υπήρξε στενή συνεργάτιδα του πρώην «Πρωθυπουργού» και αρχηγού της τ/κ κεντροαριστεράς, Τουφάν Έρχιουρμαν. Την περίοδο της αρθρογραφίας της στην «Γιενί Ντουζέν» οι θέσεις της προκάλεσαν την δυσαρέσκεια της τ/κ Δεξιάς και των κύκλων της Άγκυρας. Αυτή η «δυσαρέσκεια» είχε ως αποτέλεσμα το «κλείσιμο» της στήλης της κ. Ακίν.

Εν συντομία λοιπόν, λίγες μόλις εβδομάδες πριν την κρίσιμη άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό, στο βόρειο κομμάτι του νησιού, δημοσιογράφοι οι οποίοι επιμένουν στην σημασία της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και της επανένωσης της Κύπρου βρίσκονται στο στόχαστρο εκείνων των δυνάμεων που σήμερα προβάλλουν την ιδέα της επίλυσης του Κυπριακού με βάση την αρχή της κυριαρχικής ισότητας και των δυο υποτιθέμενων ίσων κυρίαρχων κρατών. Η κ. Ακίν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φυλάκισης στην Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται η δίκη της «Αφρίκα» και αυξάνονται σε συχνότητα οι απειλές έναντι συναδέλφων όπως η δημοσιογράφος η Εσρά Αϊγκίν. Συγκεκριμένα, η κ. Αϊγκίν δέχεται απειλές για την ζωή της εξαιτίας της κριτικής που ασκεί στο έργο της τ/κ ηγεσίας.

Σε περίπτωση που τα προαναφερόμενα δεν προβληματίσουν τους Κύπριους πολίτες και ειδικότερα όσους επιμένουν στην επανένωση του τόπου, στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των ταυτοτήτων και χρωμάτων της Κύπρου, τότε δεν ξέρω τι θα μπορούσε να θορυβήσει τελικά την κοινωνία μας απέναντι στις άκρως ανησυχητικές εξελίξεις που τρέχουν σε πολλά μέτωπα.

Η Κύπρος βρίσκεται πλέον στο κατώφλι ενός νέου «εφιάλτη», που οι πολυδιάστατες επιπλοκές του ενδέχεται να τραυματίσουν τις επόμενες γενιές του τόπου και να στερήσουν από την πολύχρωμη κυπριακή ταυτότητα ένα πολύ σημαντικό αναπόσπαστο κομμάτι της, δηλαδή την αυτόνομη τ/κ ταυτότητα. Με λίγα λόγια, «χάνουμε μπροστά στα μάτια μας» τους τ/κ (φυσικά για αυτήν την εξέλιξη μερίδιο ευθύνης φέρουν και τα μεγάλα λάθη των ίδιων των τ/κ, ένα ξεχωριστό ζήτημα που θα μας απασχολήσει στην πορεία), την ώρα που ξεκινά με ύπουλες μεθοδεύσεις και στις δυο κοινότητες η συζήτηση για τις αποκαλούμενες «ρεαλιστικές» μορφές λύσης. Και αυτό συμβαίνει την στιγμή που το βόρειο κομμάτι του νησιού μοιάζει όλο και περισσότερο με την Τουρκία (δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, αντιπολιτευόμενοι στο «απόσπασμα») και το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας μας ενημερώνει ότι προχωρά σε στρατιωτικές ασκήσεις με αληθινά πυρά στην γραμμή αντιπαράθεσης.

Και να φανταστεί κανείς ότι ο εφιάλτης της διχοτόμησης έχει μόλις ξεκινήσει… Τα χειρότερα έπονται…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Νίκος Στέλγιας: Τελευταία Ενημέρωση