ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:37
 

Ποια είναι η πραγματική ηγεσία των Τ/κ;

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Βράδυ της Παρασκευής. Το ανερχόμενο αστέρι της τουρκοκυπριακής πολιτικής σκηνής, ο Αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης» και «Υπουργός Εξωτερικών» πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ζώδια, στα πλαίσια των επαφών που έχει το τελευταίο διάστημα το Κόμμα του Λαού με τις διάφορες κοινότητες του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Στη Ζώδια, ο Κουντρέτ Όζερσαϊ συναντιέται με τους κάτοικους της περιοχής, ακούει και καταγράφει με προσοχή τα παράπονα και τις ιδέες του και στην συνέχεια μοιράζεται το δικό του όραμα για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων.

Στις αρχές της εκδήλωσης, τον κ. Όζερσαϊ και τους συνεργάτες του προσεγγίζει ένα άτομο, το οποίο διαμαρτύρεται για την μη ανανέωση της άδειας λειτουργίας του νυκτερινού κέντρου διασκέδασης, το οποίο λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. Σύμφωνα με κύκλους της τ/κ Αριστεράς, πρόκειται για έναν γνωστό μαστροπό, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει απασχολήσει πολλές φορές τις «αρχές».

Ο κ. Όζερσαϊ δεν αποδίδει σημασία στην διαμαρτυρία του αμφιλεγόμενου ατόμου και οι συνεργάτες του τον απομακρύνουν στην συνέχεια από το περιβάλλον του. Το άτομο απομακρύνεται και αφού έχει καταναλώσει αρκετή ποσότητα αλκοόλ επιστρέφει στο κέντρο όπου συνεχιζόντουσαν οι επαφές του κ. Όζερσαϊ. Αρπάζει μια καρέκλα και ισοπεδώνει τα τζάμια της πρόσοψης του κτιρίου. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το κέντρο στο οποίο βρισκόταν ο κ. Όζερσαϊ μετατρέπεται σε σκηνή πολεμική ταινίας με θρυμματισμένα τζάμια να πέφτουν πάνω στα άτομα που έχουν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την ομιλία του κ. Όζερσαϊ.

Ο ιδιοκτήτης του κέντρου αμέσως μετά την επίθεση απομακρύνεται για να «συλληφθεί» ύστερα από λίγη ώρα και να οδηγηθεί ενώπιον του «δικαστή», ο οποίος αρχικά θα αποφασίσει για την φυλάκιση του, ωστόσο στην συνέχεια θα τον αφήσει ελεύθερο με καταβολή εγγύησης.
Οι παραπάνω πληροφορίες που μας έρχονται από διάφορες πηγές ρίχνουν φως σε μια παραγνωρισμένη πτυχή του Κυπριακού και της σύγχρονης τουρκοκυπριακής πραγματικότητας. Ως γνωστόν, τόσο στην τ/κ κοινότητα όσο και στην ε/κ πλευρά πολλοί κύκλοι προβάλλουν την άποψη ότι στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, μετά το 1974 τον έλεγχο όλων των εξελίξεων τον έχει η Άγκυρα. Η Τουρκία είναι αυτή που «κάνει κουμάντο» στην κοινωνικοπολιτική ζωή των Κατεχομένων. Η περίπτωση του ιδιοκτήτη του «νυκτερινού κέντρου» μας δείχνει ότι η συγκεκριμένη θεωρία φέρει κενά. Και αυτό διότι, δεν εστιάζει στους κοινωνικοπολιτικούς «μεσάζοντες» της τ/κ κοινότητας, οι οποίοι κινούν τα νήματα παρασκηνιακά, επωφελούμενοι από τα κονδύλια και την ισχύ της Τουρκίας και εκμεταλλευόμενοι τις ε/κ περιουσίες στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η μη ένταξη των τ/κ στο διεθνές νομικό πλαίσιο, το προβληματικό νομικό και πολιτικό πλαίσιο στο βόρειο τμήμα του νησιού, η διεθνής απομόνωση και άλλου είδους προβλήματα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των «μεσαζόντων», των «διαμεσολαβητών».
Τούρκοι και τ/κ ανθρώπου της νύχτας, με διεθνείς διασυνδέσεις, με ισχυρούς δεσμούς στην Άγκυρα σήμερα ελέγχουν νευραλγικά σημεία λήψης αποφάσεων πολλών δομών της τ/κ κοινότητας. Τα μη ελεγχόμενα καζίνο, πορνεία, υποτιθέμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα, «τραπεζικά ιδρύματα» που εξυπηρετούν τον στόχο του ξεπλύματος μαύρου χρήματος παρέχουν μεγάλα κέρδη και πλούτη σε «μεσάζοντες» που θεωρούν τον εαυτό τους πάνω από τους νόμους, την εκλεγμένη ηγεσία των τ/κ και πολλές φορές πιο ισχυρούς από την ίδια την Τουρκία και τους εκπρόσωπους τους.

Η επίθεση κατά του κ. Όζερσαϊ ρίχνει φως ακριβώς σε αυτό το σημείο, στην ανέλεγκτη δράση σκοτεινών συμφερόντων στο βόρειο τμήμα του νησιού, τα οποία ακολουθούν τα δικά τους ιδιαίτερα ταξικά και οικονομικά συμφέροντα, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις έρχονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση και σύγκρουση με την επίσημη γραμμή της Άγκυρας.

Ο κ. Όζερσαϊ και το κόμμα του ανέβηκαν τα σκαλιά της εξουσίας με την υπόσχεση της ενίσχυσης διάφορων φιλελεύθερων αξιών στην τ/κ κοινότητα. Το Κόμμα του Λαού (ΚΛ) υποσχέθηκε την ενίσχυση του κράτους του δικαίου, έτσι ώστε να εναρμονιστεί σταδιακά η τ/κ πλευρά με τις διεθνείς νόρμες, με ή δίχως την ομοσπονδιακή λύση. Στα πλαίσια αυτής της υπόσχεσης, το «Υπουργείο Εσωτερικών» που ελέγχεται από το ΚΛ ξεκίνησε μια προσπάθεια για την αναθεώρηση των δεδομένων στην βιομηχανία της διασκέδασης των Κατεχομένων. Αυτή η προσπάθεια έπληξε συμφέροντα κύκλων που επιδιώκουν την επιστροφή σε «παλιές και καλές εποχές της αυθαιρεσίας των κυβερνήσεων της τ/κ Δεξιάς». Η ίδια η τουρκική κυβέρνηση αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο καθώς το τελευταίο διάστημα διαπιστώνει με προβληματισμό ότι το καθεστώς αυθαιρεσίας των Κατεχομένων μακροπρόθεσμα πλήττει τα δικά της συμφέροντα, με «επικίνδυνες ομάδες» να αναπτύσσουν ανέλεγκτη δράση στην «πίσω αυλή» της Τουρκίας (βλπ. Κουρδικές ομάδες, ΦΕΤΟ, πραξικοπηματίες κ.ο.κ.)

Η όλη κατάσταση-εικόνα είναι άκρως προβληματική και σημαντική. Και αυτό διότι δημιουργεί ένα σημαντικό ερώτημα: Ποια είναι η πραγματική εξουσία-ηγεσία της τ/κ πλευράς; Με ποια τ/κ ηγεσία θα επιλύσει το σύνολο της κυπριακής κοινότητας το Κυπριακό; Πως θα επιβιώσει η λύση; Με την διαιώνιση των καθεστώτων αυθαιρεσιών και στις δυο πλευρές της Πράσινης Γραμμής (βλπ. τα μαύρα χάλια-μεσάνυχτα της κυπριακής δικαιοσύνης) ή την συνολική αναθεώρηση της σύγχρονης κυπριακής πραγματικότητας μέσα από την προσπάθεια της συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού;

ΥΓ. Την στιγμή που γραφόταν το συγκεκριμένο άρθρο γνώμης, με μπούσουλα τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δεν φέρουν θετικά μηνύματα για το κυβερνητικό στρατόπεδο, η Άγκυρα προετοιμαζόταν για σειρά νέων βημάτων στην περιοχή. Ένα από αυτά τα βήματα αφορά το βόρειο τμήμα της Συρίας, μια εξέλιξη που θα πρέπει να ληφθεί με μεγάλη προσοχή καθώς θα αναλύονται οι εξελίξεις της επόμενης περιόδου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«"......έκλεισε τέσσερα οδοφράγματα για να τινάξει στο αέρα την επανεκλογή του Ακιντζι στη βόρεια δημοκρατία, ...»
ΑΚΑ  |  10:45

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«"......έκλεισε τέσσερα οδοφράγματα για να τινάξει στο αέρα την επανεκλογή του Ακιντζι στη βόρεια δημοκρατία, ...»
ΑΚΑ  |  10:42

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«"......έκλεισε τέσσερα οδοφράγματα για να τινάξει στο αέρα την επανεκλογή του Ακιντζι στη βόρεια δημοκρατία, ...»
ΑΚΑ  |  10:42

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«"......έκλεισε τέσσερα οδοφράγματα για να τινάξει στο αέρα την επανεκλογή του Ακιντζι στη βόρεια δημοκρατία, ...»
ΑΚΑ  |  10:42

Νίκος Στέλγιας: Τελευταία Ενημέρωση

X