ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τσουνάμι εξελίξεων στο 2022

Τουρκία και τουρκοκυπριακή κοινότητα ενδέχεται να παραμείνουν αντιμέτωποι με «τσουνάμι» εξελίξεων το 2022. Αυτή η πρόβλεψη δεν είναι δική μας. Έρχεται από σειρά καλά ενημερωμένων τουρκικών και τουρκοκυπριακών πηγών, στις απόψεις των οποίων προσφεύγει η Κ τα τελευταία 12 χρόνια καθώς καλύπτει εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα της Τουρκίας και της δεύτερης μεγαλύτερης κοινότητας της Κύπρου.

Οι πηγές αυτής της στήλης στηρίζουν την παραπάνω πρόβλεψη στις σαρωτικής υφής πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που δρομολογούνται αυτήν την περίοδο σε Τουρκία και τ/κ κοινότητα. Την ώρα που γραφόταν αυτό το άρθρο γνώμης την Δευτέρα, το Ευρώ στην τουρκική αγορά «δοκίμαζε» τις 20 μονάδες. Σύμφωνα με τις πηγές μας τα όσα συμβαίνουν, δηλαδή η δραματική πτώση της τουρκικής λίρας μας φέρνει ενώπιον ιστορικών εξελίξεων. «Στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκεται ο Ερντογάν. Με άλλα λόγια, τα νέα προβλήματα στην οικονομία μας τα πυροδοτεί ο Πρόεδρος της χώρας. Βαδίζοντας προς τις εκλογές, ο Ερντογάν επιστρατεύει μια ανορθόδοξη οικονομική στρατηγική με συντηρητικές αποχρώσεις, ρίχνοντας τα επιτόκια και εξασθενώντας το εθνικό νόμισμα», σημειώνει μια πηγή που πριν από λίγα χρόνια βρισκόταν στο πλευρό της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με την πηγή μας, ο Πρόεδρος της Τουρκίας λαμβάνει την παραπάνω πρωτοβουλία για πολιτικούς λόγους. «Εκτυπώνει χρήμα χωρίς αντίκρισμα, μοιράζει δια μέσου των τουρκικών τραπεζών δάνεια στους πολίτες, αυξάνει τον κατώτερο μισθό για να δημιουργήσει μια πλαστή αίσθηση οικονομικής ισχύος και ομαλότητας. Και αυτό το κάνει για να συσπειρώσει την βάση του, την οποία ταυτοχρόνως βομβαρδίζει με τον μύθο ότι η χώρα δέχεται επίθεση από ξένες, σκοτεινές δυνάμεις», συμπληρώνει η πηγή.

Με βασικό άξονα το παραπάνω σκεπτικό λοιπόν, οι πηγές ζητούν από εμάς να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε τέσσερις εξελίξεις-πεδία, κατά το νέο έτος το οποίο καλωσορίζουμε σε λίγες ημέρες. Πρώτον, όλες οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι το 2022 θα είναι ένα έτος ιστορικών εκλογών στην Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι το δίδυμο Ερντογάν-Μπαχτσελί επιμένει δημοσίως ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά στα μέσα του 2023, οι τελευταίες πληροφορίες από το εσωτερικό του τουρκικού κυβερνητικού συνασπισμού δείχνουν ότι οι τοπικές οργανώσεις των μεγάλων τουρκικών κομμάτων έχουν ήδη λάβει την εντολή για το ξεκίνημα των προεκλογικών εκστρατειών.

Δεύτερον, η πτώση της τουρκικής λίρας ενδέχεται να έχει συνέχεια. Μια πηγή από τον τουρκικό τραπεζικό τομέα, επιμένοντας στην ορθότητα της πληροφορίας ότι την παρούσα στιγμή η τουρκική Κεντρική Τράπεζα εκτυπώνει χρήμα δίχως αντίκρισμα, προειδοποιεί ότι στις αρχές του 2022, το Ευρώ στην τουρκική αγορά δεν αποκλείεται να «δοκιμάσει» τις 25 μονάδες.

Τρίτον, υπό την σκιά της πρωτόγνωρης οικονομικής πτώσης, τα «εργαλεία» του κ. Ερντογάν για την εξασφάλιση του 50%+1 στις προεδρικές εκλογές έχουν πλέον περιοριστεί. Και σε αυτό το σημείο πιστεύω ότι την δική της ιδιαίτερη σημασία έχει μια επισήμανση μιας πηγής μας η οποία έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας: «Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στον άξονα Αιγαίου-Κύπρου-βόρειας Συρίας. Μπορεί στην Ευρώπη και στην Ουάσιγκτον ορισμένοι να πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει ανορθολογικές κινήσεις στα σημαντικά εθνικά μέτωπα, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν έχει λάβει διαζύγιο με την κοινή λογική εδώ και καιρό».

Τέλος, υπό το φως όλων των προαναφερόμενων, το 2022 θα κληθούμε να παρακολουθήσουμε και να καταγράψουμε με μεγάλη προσοχή την «ελεύθερη» πτώση της τ/κ κοινότητας. Οι «εκλογές» του Ιανουαρίου δεν πρόκειται να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα των τ/κ. Οι τ/κ δεν έχουν κανένα σοβαρό μέσο επέμβασης στην μεγάλη κρίση που ταλανίζει την τουρκική οικονομία. Και την ίδια ώρα συνεχίζεται η πανδημία. Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως χαρακτηριστικά μας επισημαίνουν και οι πηγές μας, στο ανύπαρκτο υποτιθέμενο «κράτος», την κυριαρχία του οποίου επιχειρεί να προβάλλει διεθνώς ο Ερσίν Τατάρ, «δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για τα πιο ακραία σενάρια».

Εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες ευτυχισμένα Χριστούγεννα, πάνω από όλα γεμάτα με υγεία και αγάπη. Ζητώ κατανόηση για το απαισιόδοξο μοτίβο του σημερινού άρθρου. Ωστόσο, όπως βλέπετε οι εξελίξεις σε Τουρκία και κατεχόμενα είναι σαρωτικές…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook