ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι είναι και τι κάνει το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας

Του Πάμπου Παπαγεωργίου

Του Πάμπου Παπαγεωργίου

Την περασμένη Πέμπτη (7/2) το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη Τύπου στην οποία ο πρόεδρός του Τάκης Κληρίδης ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός προγράμματος καθορισμού στρατηγικής για να είναι ανταγωνιστική στο μέλλον η κυπριακή οικονομία. Πρόκειται για μια χορηγία μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαλέξει τον διεθνή οίκο ή οίκους που θα διεκπεραιώσουν τη μελέτη γεγονός που εκ των πραγμάτων κάνει πιο αδιάβλητη τη διαδικασία.

Μετέχω σε αυτό το νεοσυσταθέν συμβούλιο και πρέπει να πω πως η συμμετοχή μου εκεί είναι μία από τις πιο ευχάριστες εμπειρίες της δημόσιας ζωής. Το Συμβούλιο είναι ανεξάρτητο με βάση ευρωπαϊκούς κανονισμούς και σε αυτό μετέχουν εννιά άτομα, κάποιοι από τις επιχειρήσεις, κάποιοι από το δημόσιο και άλλοι από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Δεν πληρωνόμαστε ούτε καν ένα συμβολικό ποσό για τις συνεδριάσεις και αυτό νομίζω είναι μια καλή πρακτική ώστε να μη συσκοτίζεται ο σκοπός της συμμετοχής.

Ο καθένας από μας έχει τη δική του θεώρηση, τις δικές του πολιτικο-οικονομικές αντιλήψεις. Υπάρχει όμως ένας κοινός σκοπός ο οποίος είναι επωφελής για όλους. Ο σκοπός, λοιπόν, είναι να συνεισφέρει ο καθένας όσο μπορεί σε ιδέες και προτάσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Βέβαια, η ανταγωνιστικότητα έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες οι οποίοι όμως καταλήγουν στο να διευκολύνουν μια οικονομία στο να αναπτύσσεται και να ενισχύει την ευμάρεια των πολιτών. Είναι μύθος ότι η ανταγωνιστικότητα ενισχύεται όταν οι απολαβές των εργαζομένων είναι χαμηλές. Αν ήταν έτσι, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές θα ήταν οι πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο.

Αντιθέτως όταν μια οικονομία είναι ανταγωνιστική είναι σε θέση να προσφέρει καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Για να είναι ανταγωνιστική μια οικονομία, μεταξύ άλλων, χρειάζεται κράτος δικαίου, υποδομές, μορφωμένους και εκπαιδευμένους εργαζόμενους, δημιουργικότητα και επιχειρηματικότητα. Μία ερώτηση που υποβάλλεται συχνά είναι το κατά πόσο μια οικονομία χρειάζεται οποιαδήποτε στρατηγική. Δεν πρέπει όμως να συγχέουμε τη ελεύθερη λειτουργία μιας επιχειρηματικής μονάδας με την οικονομική πολιτική του κράτους. Κάθε χώρα, κάθε οικονομία έχει τις προτεραιότητές της, τα δυνατά της σημεία και τις αδυναμίες της. Στην περίπτωση της Κύπρου μάλιστα μπορεί να λεχθεί ότι η οικονομία μας χρειάζεται να στοιχεία σταθερότητας, καθώς είναι ευάλωτη σε αστάθμητους παράγοντας.

Το Συμβούλιο εξέδωσε πριν από μερικές ημέρες και την πρώτη σύσταση πολιτικής σε σχέση με το περίφημο θέμα των διαβατηρίων. Η αλήθεια είναι ότι η πολιτογράφηση με χρηματικά κριτήρια δεν είναι ό,τι καλύτερο για ένα κράτος. Όμως, ρεαλιστικά μιλώντας, η απότομη κατάργηση ενός τέτοιου σχεδίου θα δημιουργούσε πρόβλημα στην οικονομία. Η θέση του Συμβουλίου ήταν ότι το υφιστάμενο σχέδιο πρέπει να τροποποιηθεί για να ενισχύει περισσότερο επιλεγμένους τομείς της οικονομίας που μπορούν να συνεισφέρουν σε πιο σταθερή και βιώσιμη, όπως η έρευνα και η καινοτομία ή να χρηματοδοτεί ένα κρατικό ταμείο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05