ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η οικονομία στο απόσπασμα

Του Χάρη Γεωργιάδη

Του Χάρη Γεωργιάδη

Τη στιγμή που ο υπόλοιπος κόσμος ετοιμάζεται για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, η χώρα μας κινδυνεύει να οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω άλλης μιας έξαρσης ανευθυνότητας εκ μέρους συγκεκριμένων κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Συνειδητά επιχειρούν να προκαλέσουν πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση προκειμένου να κερδίσουν, όπως υπολογίζουν, πολιτικό έδαφος. Πρόκειται για την απόλυτη πολιτική κατάπτωση. Η οικονομική κατάσταση σήμερα είναι, ασφαλώς, δύσκολη καθώς τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζονται, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά παντού. Η οικονομία, όμως, λειτουργεί με βάση τις προσδοκίες. Η συμπεριφορά των καταναλωτών, των επενδυτών ή των επιχειρήσεων καθορίζεται, σε ένα μεγάλο βαθμό, από τις εκτιμήσεις για το μελλοντικό εισόδημα, τις μελλοντικές πωλήσεις, τις μελλοντικές τιμές και άλλες τέτοιες παραμέτρους. Η διατήρηση των θέσεων εργασίας, ο προγραμματισμός των επενδύσεων και η κίνηση της αγοράς, εξαρτώνται από τις προβλέψεις για το αύριο.

Και είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα άρχισαν να διαμορφώνονται διεθνώς ιδιαίτερα θετικές οικονομικές προσδοκίες. Σημαντικότερη εξέλιξη είναι η έναρξη των εμβολιασμών, που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας. Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. έχει καταλήξει σε συμφωνία για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό αλλά και για το Πακέτο Ανάκαμψης, ενώ τον Ιανουάριο την προεδρία των ΗΠΑ αναλαμβάνει ο Τζο Μπάιντεν, στη θέση του συγκρουσιακού και ανερμάτιστου Ντόναλντ Τραμπ. Τα διεθνή χρηματιστήρια ήδη αντιδρούν θετικά, με αξιοσημείωτη άνοδο να καταγράφουν μάλιστα οι τομείς των αερομεταφορών και του τουρισμού. Δημιουργείται δηλαδή ένα ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο θα επέτρεπε και στη δική μας οικονομία να ανακάμψει και να καλύψει το χαμένο έδαφος. Σε αυτή, λοιπόν, την κρίσιμη συγκυρία, η χώρα μας βρίσκεται μπροστά στο φάσμα μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης. Για πρώτη φορά από την ίδρυση της Δημοκρατίας είναι ορατό το ενδεχόμενο καταψήφισης του προϋπολογισμού.

Πρόκειται για έναν επεκτατικό προϋπολογισμό, με δαπάνες που είναι αυξημένες κατά €742 εκατ., προκειμένου να στηριχθεί η δυναμική επανεκκίνηση και της δικής μας οικονομίας. Αυτός ο προϋπολογισμός έχει μετατραπεί σε εργαλείο πολιτικού εκβιασμού. Οι αναφορές στον έλεγχο και τη διαφάνεια σε σχέση με το καταργηθέν πρόγραμμα πολιτογραφήσεων είναι προσχηματικές. Προσπερνούν το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διερεύνηση από πολυμελή Ερευνητική Επιτροπή. Προσπερνούν ακόμη το γεγονός ότι για το θέμα των παράλληλων ερευνών έχει τοποθετηθεί ο γενικός εισαγγελέας, του οποίου οι γνωματεύσεις, όσο και εάν δεν αποτελούν θέσφατο, δεσμεύουν την εκτελεστική εξουσία. Εάν υπάρχει διαφορετική άποψη σε ένα κράτος δικαίου τέτοια ζητήματα επιλύονται στις αίθουσες των Δικαστηρίων. Εξάλλου, ο ίδιος ο γενικός ελεγκτής ανακοίνωνε τον περασμένο μήνα ότι «σέβεται τον γενικό εισαγγελέα και τις γνωματεύσεις του και δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται από αυτές τις γνωματεύσεις αναγνωρίζει και αντιλαμβάνεται ότι, εκ των πραγμάτων, παρά τη διαφωνία του, στο παρόν στάδιο δεν θα του παραδοθούν άλλοι φάκελοι». Για να προσθέσει ότι «ως έχουν τα δεδομένα δεν τίθεται θέμα προσφυγής στο Δικαστήριο».

Είναι ανεπίτρεπτο κάποιοι να χρησιμοποιούν αυτό το ζήτημα για να οδηγήσουν το κράτος σε παράλυση. Επειδή περί αυτού πρόκειται.Για περίοδο δύο μηνών μετά από καταψήφιση προϋπολογισμού το κράτος θα μπορεί να λειτουργήσει μερικώς, στη βάση των δωδεκατημορίων. Από το τέλος Φεβρουαρίου, επέρχεται πλήρης παράλυση. Οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία, για την άμυνα και τη δημόσια τάξη, τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης, τα μικρά και μεγάλα έργα ανάπτυξης και η καταβολή μισθών και συντάξεων, αναστέλλονται στο σύνολό τους. Η οικονομία θα οδηγηθεί σε εκτροχιασμό και η κοινωνία θα πληρώσει οδυνηρό τίμημα. Θα δημιουργηθεί κίνδυνος υποβαθμίσεων από τους Οίκους Αξιολόγησης και αρνητικής αντίδρασης από τις διεθνείς αγορές. Φαίνεται, όμως, πως αυτή ακριβώς είναι η επιδίωξη. Να δημιουργηθούν συνθήκες πολιτικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης λίγους μόνο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Θέτουν την οικονομία στο απόσπασμα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα προκαλέσουν στους πολίτες και στη χώρα μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χάρη Γεωργιάδη

Το τελευταίο άρθρο

Πόθεν Έσχες

Λόγια όμορφα

Νέος ρεαλισμός

Η ώρα του εμβολίου

Χάρης Γεωργιάδης: Τελευταία Ενημέρωση