ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαφθορά και διαπλοκή

Του Χάρη Γεωργιάδη

Του Χάρη Γεωργιάδη

Η διαχείριση των ζητημάτων διαφθοράς και διαπλοκής πρέπει να ενταχθεί σε ένα πλαίσιο θεσμικού εκσυγχρονισμού και όχι να αποτελέσει ευκαιρία έξαρσης του λαϊκισμού και των εντάσεων. Σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, η πρόοδος που έχει καταγραφεί στη χώρα μας σε αυτούς τους τομείς είναι μεγάλη. Αρκεί να θυμηθεί κάποιος τον τρόπο με τον οποίο κατακυρώνονταν στο παρελθόν οι δημόσιες συμβάσεις, προσλαμβάνονταν οι αστυνομικοί ή επιλέγονταν οι δόκιμοι στην Εθνική Φρουρά. Πώς λειτουργούσε και έδινε δάνεια ο Συνεργατισμός, πώς γίνονταν οι προσλήψεις στις Κυπριακές Αερογραμμές και πώς τύγχαναν διαχείρισης τα Ταμεία Προνοίας κρατικών οργανισμών, με τρανταχτό παράδειγμα αυτό της Δρομολαξιάς. Την ίδια ώρα, όμως, καταγράφεται στις μέρες μας μια πολύ πιο έντονη κοινωνική αντίληψη και ευαισθησία γι’ αυτά τα ζητήματα. Οι πολίτες δεν ανέχονται πλέον αυτά που στο παρελθόν γίνονταν με τρόπο απροκάλυπτο. Αυτό αποτελεί θετικότατη εξέλιξη και ένδειξη πολιτικής ωρίμανσης.

Τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος, πρέπει να σχετίζονται με κινήσεις εκσυγχρονισμού στις δομές και διαδικασίες του κράτους. Με κανένα τρόπο δεν πρέπει να αφεθεί αυτό το ζήτημα στα χέρια εκλεγμένων ή μη, λαϊκιστών, οι οποίοι ένα πράγμα ξέρουν να κάνουν καλά: να δημιουργούν θόρυβο και εντυπώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, αλλά και των διαγραφών και διευθετήσεων δανείων πολιτικών κομμάτων και συνδεδεμένων οργανώσεων και εταιρειών. Η μία οδός, όπως έχει διαφανεί αυτές τις μέρες, είναι αυτή της δημιουργίας θορύβου. Με τρόπο μάλιστα που τσουβαλιάζει τους πάντες, που οδηγεί σε μια γενικευμένη απαξίωση και που επιτρέπει σε κάποιους να αυτοπροβάλλονται ως οι μόνοι έντιμοι και καθαροί.

Η άλλη οδός είναι αυτή της διαφάνειας και του σωστού ελέγχου. Δηλαδή, κατάθεση όλων των στοιχείων, δημοσιοποίηση και έλεγχός τους από εξειδικευμένο σε θέματα δικανικής οίκο του εξωτερικού. Που να είναι σε θέση να εξετάσει και να αξιολογήσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Μόνο έτσι θα διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και μόνο έτσι θα επιβεβαιωθεί η ειλικρινής διάθεση για διόρθωση και βελτίωση. Πρέπει μέσω της διαφάνειας και του αξιόπιστου, ανεξάρτητου ελέγχου να διαφανεί ποιοι λειτούργησαν σωστά, έστω και εάν βρέθηκαν προσωρινά σε δύσκολη θέση και ποιοι είναι αυτοί που μέσω της δημιουργίας θορύβου, αλλά και με τη στάση τους σε κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, επιχειρούν να καλύψουν δικές τους αμαρτίες.

Ακόμη πιο σημαντική είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονιστικών τομών. Για παράδειγμα, για πρώτη φορά από το 1960, έχει ετοιμαστεί ένα αρκετά φιλόδοξο πλαίσιο μεταρρύθμισης του δικαστικού μας συστήματος, το οποίο αναμένει τελική έγκριση από τη Βουλή. Πρέπει η δικαιοσύνη να λειτουργήσει με ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα. Αλλαγές πρέπει να γίνουν και στον, επίσης, σημαντικό θεσμό της Νομικής Υπηρεσίας, όπως για παράδειγμα στην ευχέρεια του εκάστοτε γενικού εισαγγελέα να τερματίζει κατά βούληση δίωξη προσώπου. Το σύνολο, σχεδόν, των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται αυτή την περίοδο ενισχύουν εκτός των άλλων και τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την ισονομία. Η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας θα διευκολύνει την ανάδειξη των ικανότερων και καταλληλότερων στις θέσεις ευθύνης.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα δημιουργήσει δυνατότητες καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη, περιορίζοντας τις πελατειακές σχέσεις. Η αποκρατικοποίηση συγκεκριμένων δημοσίων οργανισμών, όπως είναι η Cyta, θα περιορίσει το περιθώριο παρεμβάσεων κομμάτων και συντεχνιών στις προαγωγές. Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι συγχωνεύσεις δήμων και κοινοτήτων, επίσης θα περιορίσει τις πελατειακές σχέσεις σε τοπικό επίπεδο. Είναι με τέτοιες θεσμικές κινήσεις που θα επιτευχθεί πρόοδος και θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών. Ευθύνη των πολιτών είναι να παρακολουθούν και να κρίνουν ποιοι είναι αυτοί που προωθούν τέτοιες μεταρρυθμίσεις και ποιοι είναι αυτοί που συνεχώς βρίσκουν προσκόμματα και ευκαιρίες προκειμένου να ξεδοντιάσουν ή να καθυστερήσουν την προώθηση κάθε θετικής αλλαγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χάρη Γεωργιάδη

Το τελευταίο άρθρο

Πόθεν Έσχες

Λόγια όμορφα

Νέος ρεαλισμός

Η ώρα του εμβολίου

Χάρης Γεωργιάδης: Τελευταία Ενημέρωση