ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι εύκολες και γρήγορες λύσεις

Του Χάρη Γεωργιάδη

Του Χάρη Γεωργιάδη

«Εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν εύκολες ή γρήγορες λύσεις για την οικονομία» ήταν η θέση που είχε εκφράσει τις προάλλες σημαίνον στέλεχος της επιχειρηματικής μας κοινότητας. Είχα πάντοτε τις επιφυλάξεις μου για τις εύκολες και γρήγορες λύσεις. Από τη μία, είναι κατανοητό ότι σε καταστάσεις οριακές, όταν κρίνεται η οικονομική επιβίωση μιας χώρας, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να απορρίπτονται μέτρα που μπορεί να βοηθήσουν. Από την άλλη, δεν πρέπει ποτέ μια οικονομία να αποκτά εθισμό και εξάρτηση σε μέτρα και πολιτικές που οδηγούν τελικά σε προσεγγίσεις της αρπαχτής. Αυτό δυστυχώς ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά του κυπριακού παραγωγικού μοντέλου μέχρι το 2013. Για παράδειγμα, η προσπάθεια για δημιουργία χρηματιστηρίου οδήγησε στη φούσκα του 1999. Η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών πριν από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωζώνη το 2008, βασίστηκε σε ένα μεγάλο βαθμό στη φορολογική αμνηστία που είχε προωθήσει η τότε κυβέρνηση. Ο τομέας των υπηρεσιών αναπτύχθηκε μέσω των εταιρειών «κέλυφος» ή εταιρειών από το «ράφι». Ήταν εταιρείες χωρίς φυσική υπόσταση, χωρίς πραγματική οικονομική δραστηριότητα, αλλά μόνο με μια εγγεγραμμένη διεύθυνση, διευθυντές και γραμματέα που προσφέρονταν από Κύπριους παρόχους υπηρεσιών. Την ίδια περίοδο, το τραπεζικό σύστημα αναπτύχθηκε με τρόπο που θύμιζε πυραμίδα. Οι τράπεζες υποδέχονταν δισεκατομμύρια ξένων καταθέσεων τις οποίες μετέτρεπαν σε υπέρμετρο, κακής ποιότητας δανεισμό, ο οποίος με τη σειρά του πλασματικά ωθούσε την οικονομία. Έτσι τροφοδοτήθηκε άλλη μία φούσκα, στον τομέα των ακινήτων και της ανάπτυξης γης. Ενώ το κράτος, επί σειρά ετών, ικανοποιούσε ανάγκες, δαπανώντας πέραν των δυνατοτήτων του. Έτσι οδηγηθήκαμε στην κατάρρευση του 2013.

Έκτοτε βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια οριστικής απαλλαγής της οικονομίας μας από αυτά τα φαινόμενα. Η ανάκαμψη αυτή τη φορά δεν βασίστηκε στον υπέρμετρο τραπεζικό δανεισμό. Αντιθέτως, οι διαδικασίες παραχώρησης νέου δανεισμού έχουν γίνει πιο αυστηρές και ο συνολικός δανεισμός χρόνο με τον χρόνο μειώνεται. Οι διαδικασίες κατά του ξεπλύματος έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρές, οι ξένες καταθέσεις περιορίστηκαν δραστικά και το επιχειρηματικό μοντέλο που βασιζόταν στις εταιρείες κέλυφος ανήκει στο παρελθόν. Το κράτος από την πλευρά του υιοθέτησε τη συνετή αρχή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Δημιουργήσαμε έτσι μια θετική αντίληψη για τη χώρα μας.

Σε αυτή την προσπάθεια υπήρξαν και πισωγυρίσματα. Η καταχρηστική εκμετάλλευση του προγράμματος πολιτογράφησης επενδυτών έχει εκθέσει τη χώρα μας και έδειξε ότι κάποιοι δύσκολα θα αποβάλουν τις προσεγγίσεις της αρπαχτής. Το πώς θα λειτουργήσουμε από τώρα και στο εξής, θα καθορίσει οριστικά την πορεία της χώρας μας. Και είναι πεποίθησή μου ότι ακόμη και εάν υπάρχουν κάποιες «εύκολες και γρήγορες λύσεις» αυτές δεν θα πρέπει να αποτελέσουν το επίκεντρο της προσπάθειας.

Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας ως προορισμός πρέπει, για παράδειγμα, να σταματήσουμε να βλέπουμε το φορολογικό μας σύστημα με τον φακό άλλων εποχών. Πρέπει να αποτολμήσουμε αλλαγές, μη διστάζοντας να αναπροσαρμόσουμε κάποιους φορολογικούς συντελεστές, έχοντας υπόψη τη μακροπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας μας. Εάν θέλουμε να έχουμε τομέα υπηρεσιών αλλά και κράτος δικαίου πρέπει να υλοποιήσουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση τη μεταρρύθμιση των δικαστηρίων. Εάν θέλουμε λειτουργικό κράτος, που να εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, πρέπει να στηρίξουμε τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον επενδυτικό νόμο, τη νέα εποπτική δομή για τις ασφάλειες και τα ταμεία προνοίας. Μέτρα που είναι όλα ενώπιον της Βουλής εδώ και καιρό. Εάν θέλουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ανάπτυξη των ιδιωτικών και δημοσίων πανεπιστημίων, να ενθαρρύνουμε την έρευνα και την καινοτομία, να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού και να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια. Τα τελευταία χρόνια λάβαμε δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες τελικά μας δικαίωσαν. Σε αυτό τον δρόμο πρέπει να παραμείνουμε. Τον δύσκολο και ανηφορικό δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χάρη Γεωργιάδη

Το τελευταίο άρθρο

Πόθεν Έσχες

Λόγια όμορφα

Νέος ρεαλισμός

Η ώρα του εμβολίου

Χάρης Γεωργιάδης: Τελευταία Ενημέρωση