ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι να ήθελε να πει άραγε;

Κλωθώ

Οσονούπω, στις 12 Οκτωβρίου, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη μετάδοση του πρώτου διερευνητικού ρεπορτάζ του Al Jazeera, το οποίο προκάλεσε το μεγαλύτερο ντόμινο στην ιστορία της κυπριακής πολιτικής: τις παραιτήσεις Συλλούρη και Τζιοβάνη, την κατάρρευση του προγράμματος πώλησης διαβατηρίων και την έρευνα της Επιτροπής Νικολάτου. Τότε, συγκλονισμένος ο γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης δήλωνε ότι «ως πολίτης αυτής της χώρας, τα όσα είδαμε, ανεξαρτήτως της όποιας νομικής τους υπόστασης, έχουν ταράξει συθέμελα θεσμούς και αξίες και αποτελούν ντροπή για τη χώρα μας. Αυτή δεν είναι η Κύπρος που αξίζουμε. Ούτε αυτή που θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας».

Στα σοκάκια της κυνικής εξουσίας που σπαταλώ τον χρόνο μου, θυμάμαι διάφορους σκεπτικιστές να προσπερνούν ανεντυπωσίαστοι την ηχηρή «ντροπή» που αισθάνθηκε ο κ. Σαββίδης και να στέκονται σιβυλλικό, «ανεξαρτήτως της όποιας νομικής τους υπόστασης». Τι να ήθελε να πει άραγε; Μήπως μας προετοίμαζε ότι όσο «συθέμελα» κι αν ταρακουνήθηκαν οι θεσμοί, νομικά δεν υπήρχε έδαφος για διώξεις; Ακριβώς επειδή στην Κύπρο που δεν μας αξίζει να ζούμε, ομολογώ ότι κι εμένα μου γεννήθηκε η απορία.

Όσο ο χρόνος κυλούσε χωρίς να ανακοινώνεται κάτι από τη Νομική Υπηρεσία, η εντύπωση ότι και πάλι θα μέναμε στα μεγάλα, πλην κενά λόγια, άρχισε να εδραιώνεται. Μέχρι τις 23 περασμένου Αυγούστου. Τότε, ο Γιώργος Σαββίδης εκτόξευσε ένα tweet, μνήμα του Αγίου Νεοφύτου. Έγραψε ότι ο ίδιος και ο βοηθός του Σάββας Αγγελίδης, έδωσαν στην Αστυνομία «κατεύθυνση για την πορεία ποινικών υποθέσεων και χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης ή και συνέχισής τους». Κάποιες μάλιστα υποθέσεις βρίσκονταν, έλεγε, «στο στάδιο ολοκλήρωσης». «Λες να αφορά την υπόθεση Al Jazeera;» αναθάρρησα. Έχει παρέλθει όμως ένας μήνας από τότε που ανακοινώθηκε ότι δόθηκε η κατεύθυνση για τις ακατανόμαστες υποθέσεις και τίποτα ακόμα. Προς τι εκείνη η αινιγματική ανακοίνωση; Ποιες υποθέσεις αφορούσε; Και φυσικά ακόμα αναμένω με αγωνία να μάθω εάν θα κλείσει ένας χρόνος από το ρεπορτάζ του Al Jazeera και η Νομική Υπηρεσία ακόμη θα αναζητεί την ηθική υπόσταση των όσων είδαμε.

Ο κ. Σαββίδης πιστεύει ότι «οι καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων πλήττουν τον πυρήνα απονομής δικαιοσύνης». Οι καθυστερήσεις όμως πρώτα καταγράφονται στη Νομική Υπηρεσία και μετά στα δικαστήρια.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κλωθώ

Η μύγα στον τοίχο

Η μύγα στον τοίχο

Η μύγα στον τοίχο

Η μύγα στον τοίχο

Η μύγα στον τοίχο

Η μύγα στον τοίχο: Τελευταία Ενημέρωση