ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Α ρε ένας «Αίαντας» που τους χρειάζεται

Πώς το λένε «Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο»

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Εκεί στο Λόφο..

Όσοι ήλπιζαν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έλεγε «άντε γεια» στην Έμιλυ Γιολίτη για τον υπερβάλλοντα ζήλο που επέδειξε η Αστυνομία το προπερασμένο Σάββατο, λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Είναι γνωστόν τοις πάσι ότι ο κ. Νίκος δεν κάνει κινήσεις υπό πίεση. Τρανταχτό παράδειγμα η περίπτωση του Ιωνά Νικολάου και του ΑΚΕΛ που είχε αναγάγει την αποπομπή του σε μείζον πολιτικό ζήτημα. Αυτό θα πρέπει να είχε κατά νου ο Άντρος Κυπριανού, όταν ανηφόρησε στον Λόφο. Οι πληροφορίες λένε πως δεν έθεσε θέμα αποπομπής της κ. Γιολίτη, γνωρίζοντας ότι ο πρόεδρος δεν θα του έκανε το χατίρι, παρά το γεγονός ότι ένα γερό λίφτινγκ του κυβερνητικού σχήματος ίσως να αποτελούσε μια επιλογή, τώρα που η εικόνα της κυβέρνησης βρίσκεται στα πατώματα. Πάντως, στο παρασκήνιο, κάποιοι λένε, από τώρα, πως μετά τις βουλευτικές δεν αποκλείεται ένα γερό φρεσκάρισμα, εάν επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις που δείχνουν υποχώρηση των ποσοστών της Πινδάρου.

Οι παθογένειες

Τα γεγονότα στη Λευκωσία με την αντίδραση της Αστυνομίας, απέναντι στους συγκεντρωμένους, έδειξαν και πάλι πως η Αστυνομία δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί δύσκολα περιστατικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιδεικνύεται μια ακατανόητη αντίδραση από πλευράς Αστυνομίας, η ηγεσία της οποίας πέρα από το γράμμα του νόμου θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη της αν επιτυγχάνεται ο αντικειμενικός σκοπός. Στην προκειμένη περίπτωση η Αστυνομία έπρεπε να εφαρμόσει τα υγειονομικά διατάγματα που απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις για προστασία του πληθυσμού. Με το ξύλο και τον Αίαντα δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί το πνεύμα των διαταγμάτων. Η αντίδραση ήταν αψυχολόγητη, όπως ήταν και σε άλλες περιπτώσεις, όπως το 2011 έξω από το Προεδρικό Μέγαρο που έπεσε το ξύλο της αρκούδας.

Για πάσαν νόσον..

Λοιπόν, αυτή η ιστορία με τις ερευνητικές επιτροπές για ψύλλου πήδημα μπαγιάτεψε και θα πρέπει να τερματισθεί. Έχουμε χάσει τον λογαριασμό πόσες ερευνητικές έχουν συσταθεί. Ίσως να αποτελεί και ρεκόρ, από συστάσεως της Δημοκρατίας. Ερευνητική για τις πολιτογραφήσεις, ερευνητική για τη CYPRA, ερευνητική για τα επεισόδια του προπερασμένου Σαββάτου να μην αναφερθώ σε όσες προηγήθηκαν. Ο διορισμός ερευνητικών έχει χάσει την ουσία. Στα αφτιά του κόσμου έχει εμπεδωθεί ότι ο διορισμός ερευνητικής αποτελεί το τέλειο άλλοθι αυτών που τη διορίζουν. Άσε που, μετά το πέρας των εργασιών της καθεμιάς, τα πορίσματα μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, οι δε υπεύθυνοι κυκλοφορούν με το κεφάλι ψηλά στην κοινωνία.

Ο Αρέστης τα είπε

Τρανταχτό παράδειγμα του «ξεπλύματος» προσώπων και ευθυνών μέσα από Επιτροπές, αποτελούν τα όσα είπε ο Γιώργος Αρέστη την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, ο οποίος έκανε την έρευνα για τον Συνεργατισμό. Δύο χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έχει ανοίξει μύτη, αλλά σε δύο εβδομάδες εκπνέει η προθεσμία υποβολής αστικών αγωγών για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Για τις περιπτώσεις με ποινική υφή, λόγος να μη γίνεται. Στο πόρισμα υπήρχε και το κεφάλαιο των πολιτικών ευθυνών, οι οποίες ως γνωστόν αναλαμβάνονται. Σε άλλες χώρες, όχι στην Κύπρο. Σπαταλήθηκαν τόσες εργατοώρες, χύθηκε τόση μελάνη και το αποτέλεσμα ήταν μια τρύπα στο νερό. Ό,τι ακριβώς έγινε με την Επιτροπή Πικκή τότε που οι πολιτικοί μας φωστήρες ωρύονταν μπροστά στους τηλεοπτικούς φακούς ότι το «μαχαίρι θα φθάσει στο κόκαλο».

Η πονηρή Εύα

Πώς το λένε «Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο»; αυτό φαίνεται να είχε κατά νου η προϊσταμένη της ΜΟΚΑΣ όταν προσερχόταν στην Ερευνητική Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις. Η Εύα Παπακυριακού περίμενε πολύ προκειμένου να πάρει τη ρεβάνς από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο θέμα των πολιτογραφήσεων. Η πονηρή Εύα τους έδωσε στεγνά στην Ερευνητική Επιτροπή για διαρροές προς παρόχους αιτητών αλλοδαπών επενδυτών. Τόσα χρόνια έκανε υπομονή η γυναίκα, ακούγοντας κάποιους από το ΥΠΕΣ να πετάνε το μπαλάκι ευθυνών στη ΜΟΚΑΣ. Τώρα που της δόθηκε η ευκαιρία είπε στην Επιτροπή πως κάποιοι ενδιαφερόμενοι είχαν καλή ενημέρωση μέσα από το Υπουργείο Εσωτερικών για κάποιους φακέλους αιτητών και την ενοχλούσαν τηλεφωνικά. Η υπεύθυνη του τμήματος που χειριζόταν τους φακέλους στο ΥΠΕΣ, είπε η κα. Εύα, πως αποποιήθηκε τα των διαρροών. Τότε για ποιον ή ποιους χτυπά η κουδούνα;

Με τη μητέρα του

Σωστή υπό τις περιστάσεις η κίνηση του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου να συνοδεύσει τη μητέρα του, στο εμβολιαστικό κέντρο της Έγκωμης όπου έλαβε το εμβόλιο της AstraZeneca. Με όλα αυτά τα οποία λέγονται και γράφονται για το συγκεκριμένο εμβόλιο, ο υπουργός ήθελε να προλάβει φούντωμα των ανησυχιών που εμφανίσθηκαν στις ηλικιακές ομάδες άνω των 65. Την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας θα πρέπει να διαχειριστεί το νέο χαλάρωμα των περιοριστικών μέτρων. Κρίσιμη θεωρείται η ερχόμενη Πέμπτη όπου αναμένεται το Υπουργικό Συμβούλιο να λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Όπως δείχνουν τα δεδομένα, το σύνολο της εκπαίδευσης θα εγκαταλείψει την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με την εστίαση. Εδώ τα νέα δεν είναι και τόσο καλά. Το άνοιγμα θα αργήσει, παρά τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα. Εν αντιθέσει με την Ελλάδα η τακτική του ακορντεόν δεν έχει οπαδούς στη Λευκωσία.

Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ: ΚΥΠΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ

Ο γνωστός νομικός ίσως να είναι ο μοναδικός υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης που είχε το σθένος να παραιτηθεί, για λόγους ευθιξίας, τον Δεκέμβριο του 2008 με αφορμή την απόδραση του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα, από ιδιωτικό νοσηλευτήριο. Δεν μάσησε τα λόγια του. Οι υπόλοιποι, όταν είχαν στα χέρια τους την καυτή πατάτα, απλά το έπαιζαν ή το παίζουν Κινέζοι. Την παραίτησή του είχε υποβάλει και ο τότε αρχηγός Αστυνομίας Ιάκωβος Παπακώστας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση