ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αλλοι σιωπαίνουν και άλλοι ονειρεύονται

Δεν νομίζω να υπήρχε κύπριος πολίτης που να ήταν αισιόδοξος για τη Γενεύη

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Απογοητευμένος

Δεν νομίζω να υπήρχε κύπριος πολίτης που να ήταν αισιόδοξος για τη Γενεύη. Η στάση της Τουρκίας και των εδώ εκπροσώπων της ήταν κρυστάλλινη. Ο Ερσίν Τατάρ για χάρη της εικόνας φρόντισε να δείξει πως στο παλάτι των Εθνών συμμετέχει το παράνομο μόρφωμα των Κατεχομένων, καμαρώνοντας ενώπιον των φωτογραφικών φακών με τη μάσκα που έφερε τα σύμβολα του ψευδοκράτους και περιφέροντας στο πλάι του, τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών της «κυβέρνησής» του. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά αδυνατώ να αντιληφθώ την απογοήτευση που εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, για τις γραπτές θέσεις που κατέθεσε ο Τατάρ στον γ.γ. του ΟΗΕ. Τι περίμενε δηλαδή ο Νίκος Αναστασιάδης; Απέναντί του δεν έχει τον Μουσταφά Ακιντζί. Άσε που κάποιος αιθεροβάμων, ενδεχομένως, να είχε τα ίδια συναισθήματα για τα όσα συνέβησαν το 2017 και πάλι στην Ελβετία.

Η εξαίρεση

Για μια ενδιάμεση έκθεση όπου ο πιο ακραίος χαρακτηρισμός φαντάζει λίγος για το φαγοπότι που είχε στηθεί πέριξ του επενδυτικού προγράμματος με τα «Χρυσά» διαβατήρια, τα σχόλια της Επιτροπής για τον Κωνσταντίνο Πετρίδη έχουν ιδιαίτερη αξία. Ο τέως υπουργός Εσωτερικών είναι το μοναδικό κυβερνητικό στέλεχος για το οποίο διατυπώνονται ευμενή σχόλια. Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης περιγράφεται ως η εξαίρεση, αναφορικά με την προσοχή που επέδειξε στις παθογένειες του ΚΕΠ ως ΥΠΕΣ. Έστω και καθυστερημένα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, προώθησε σημαντικές τροποποιήσεις που εισήγαγαν ασφαλιστικές δικλίδες στο επενδυτικό πρόγραμμα. Επιπλέον επί υπουργίας του, το ΥΠΕΣ απέκτησε πρόσβαση στη βάση δεδομένων Worldcheck, ενώ υλοποιήθηκε και η συμφωνία για τη διεξαγωγή της δέουσας επιμέλειας. Κοινώς ο Πετρίδης επίπλευσε των υπολοίπων.

Ποιος μιλάει;

Ο Ανδρέας Χασαπόπουλος, νυν υποψήφιος βουλευτής με τους Οικολόγους και «λοχαγός» του νυν γενικού ελεγκτή, θα πρέπει να είναι προσεχτικός στις δημόσιες αναφορές του για την «Κ». Ο κ. Χασαπόπουλος πρέπει να μας πει πότε διαπίστωσε πως η εφημερίδα έγινε εκφραστικό όργανό της Νομικής Υπηρεσίας. Μήπως από τότε που ο ίδιος ήταν στον 3ο όροφο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και το μόνο που έκανε ήταν να μοιράζει έγραφα, με «μικροσκανδαλάκια» στους δημοσιογράφους; Μήπως μεταξύ κυπριακού καφέ και επιλεκτικών διαρροών, όταν έθαβε ασύστολα τον προκάτοχό του και την τέως μαστόρισσά του, που όταν ήταν στις δόξες της ήταν ο υποτακτικός της; Μόλις ξεπόρτισε η Χρυσταλλού για την Αγία Παρασκευή, την απαρνήθηκε «Πριν αλέκτωρ φωνήσαι». Τότε τα θυμήθηκε όλα, προηγουμένως είχε πάθει περιστασιακή άνοια.

Μούγκα

Ο Δημήτρης Συλλούρης μετά από πολύ καιρό εμφανίσθηκε για να παρουσιασθεί ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής. Ο πολιτικός που κάποτε προσπαθούσε να κάνει βαθιές τομές στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επέλεξε το δικαίωμα της σιωπής ενώπιον της Ερευνητικής. Προφανώς γιατί το βίντεο του Al Jazeera θα τον οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης και οι δικηγόροι του, τον συμβούλευσαν να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Το δικαίωμα της σιωπής είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη που βρίσκεται σε παρόμοια θέση. Ο κ. Συλλούρης όμως ήταν πολιτικός και αυτό φαίνεται πως το ξέχασε. Οι πράξεις που του αποδίδονται, στρέφονται κατά του δεύτερου θεσμικού αξιωματούχου της Κυπριακής Δημοκρατίας θεσμό που όφειλε να υπερασπίσει, έστω και την ύστατη. Δεν το έκανε αφήνοντας συν τοις άλλοις στα κρύα τα λουτρά τους δημοσιογράφους που ανέμεναν φοβερές αποκαλύψεις.

Οι φήμες..

Το μεταφέρω αυτούσιο όπως μου το εκμυστηρεύτηκαν όχι ένας αλλά δύο αρχηγοί κομμάτων. «Μην εκπλαγείς η κυβέρνηση να αναστείλει για μικρό χρονικό διάστημα το στήσιμο καλπών για τις βουλευτικές, με πρόσχημα την έξαρση της πανδημίας». Ίσως να αποτελεί κακία αλλά και οι δύο αρχηγοί πιστεύουν πως στην Πινδάρου κάνουν τον σταυρό τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να αγοράσουν χρόνο μπας και διορθώσουν τα ποσοστά τους. Θυμήθηκα τη συνομιλία με τους δύο αρχηγούς, όταν διέρρευσαν οι πληροφορίες από το Υπουργικό Συμβούλιο για την ανατροπή που σημειώθηκε με τα μέτρα κατά της πανδημίας. Ανάμεσα σε αυτές και μία που ήθελε τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή να είπε ότι δεν πρόκειται να στήσει κάλπες με τα ημερήσια κρούσματα να κινούνται κοντά στα χίλια. Πάντως η σημερινή εικόνα φαίνεται πως ευνοεί ένα τέτοιο σενάριο.

Αντίο γιατρέ

Έφυγε από τη ζωή και ο τελευταίος μιας φουρνιάς πολιτικών της Κύπρου που φέρουν το χαρακτηρισμό των ιστορικών. Αν και ο Βάσος Λυσσαρίδης τα τελευταία χρόνια είχε αποτραβηχθεί από τον δημόσιο βίο, ο θάνατός του κλείνει μια περίοδο, από τις σημαντικότερες, της πολιτικής ιστορίας του τόπου. Όπως και οι υπόλοιποι (Μακάριος, Κληρίδης, Παπαδόπουλος, Κυπριανού) έζησε τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας της Κύπρου και πέρα από τη συναισθηματική φόρτιση που προκαλεί ο θάνατος ενός πολιτικού προσώπου, ο ιστορικός του μέλλοντος θα τον αξιολογήσει και θα τον τοποθετήσει στη θέση που του αρμόζει. Ως αποχαιρετισμό με τον πρέποντα σεβασμό στον πολιτικό Λυσσαρίδη, ο θάνατός του συνιστά απώλεια και τυπικά κλείνει μια περίοδο από την ανεξαρτησία της Κύπρου μέχρι και σήμερα.

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ

Η επίλυση του Κυπριακού εξελίχθηκε σε ένα άπιαστο όνειρο για όλους του γενικούς γραμματείς των Ηνωμένων Εθνών. Ο νυν γ.γ. του ΟΗΕ πήρε μια πρώτη γεύση στο Κραν Μοντάνα. Η δεύτερη φορά θα επιβεβαιώσει ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο στην πρώτη. Η τρίτη, εάν υπάρξει, απλώς θα αποτελέσει επανάληψη της ιστορίας. Θα μας παρατήσει όπως έκαναν οι προκάτοχοί του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση