ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άλλος για το Προεδρικό Μέγαρο;

Καζάνι που βράζει είναι τις τελευταίες μέρες το υπουργείο Εξωτερικών

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Οι πιέσεις και οι εκθέσεις…

«Δεν έχω εκδηλώσει δημόσια οποιοδήποτε ενδιαφέρον για τις εκλογές, αλλά δεν σας κρύβω όμως ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό γίνομαι δέκτης πολλών παραινέσεων και προτροπών από όλους τους κομματικούς χώρους», έλεγε την προηγούμενη εβδομάδα η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, σημειώνοντας ότι είναι κάτι που την προβληματίζει και στον κατάλληλο χρόνο θα πάρει τις αποφάσεις της. Την τοποθέτησή της αναδημοσίευσε στο twitter, με το σχόλιο «αυθόρμητη απάντηση σε αναπάντεχο ερώτημα». Πιέσεις αποκάλυψε πως δέχεται για να διεκδικήσει την Προεδρία και η Άννα Θεολόγου. Όταν ρωτήθηκε από χρήστη του twitter αν είναι μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που πήραν θάρρος οι παρακινητές της η Άννα Θεολόγου τη χαρακτήρισε «κουκλίτσα μου». Όταν ο χρήστης διαμαρτυρήθηκε, η ίδια απάντησε «Κουκλίτσα μου θα σε λέω ώσπου να δω τη φάτσα σου… κάμνω σου χάρη, άλλωστε μπορεί να μην είναι κουκλίστικη για να μην την δείχνεις». Μιλάμε για προεδρικό επίπεδο, όχι αστεία…

Η επιτυχία Μαυρογιάννη

Όσο όμως κι αν η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δέχεται πιέσεις με αποτέλεσμα να σκεφτεί τη σωτηρία του τόπου, όσο κι αν απαντά αυθόρμητα σε ένα «αναπάντεχο» ερώτημα, όσο κι αν η Άννα Θεολόγου πιέζεται μαζί της, στην εξίσωση μπαίνει και άλλο πολιτικό πρόσωπο από τα παλιά. Το όνομα αυτού, Γιώργος Κολοκασίδης, ο οποίος μπορεί να μην τα κατάφερε στις βουλευτικές εκλογές να εκλεγεί, αλλά έχει και εκείνος πιστό ακροατήριο, όπως όλα δείχνουν, που τον πιέζει για το 2023. Την ίδια στιγμή ένας εν δυνάμει υποψήφιος βγαίνει από το κάδρο της προεδρολογίας. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος εξελέγη στην Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ. Είναι αναμφίβολα μία μεγάλη τιμή για την Κυπριακή Δημοκρατία. Κατάφερε να εκλεγεί με 139 ψήφους στη γεωγραφική ομάδα Ασίας-Ειρηνικού, μετά από μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική εκλογική διαδικασία.

Η αμηχανία

Εκτός από τη μεγάλη επιτυχία του κ. Μαυρογιάννη, ενδιαφέρον όμως προκάλεσε και η θέρμη με την οποία μίλησε γι’ αυτόν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Όπως σημείωσε, έχοντας δίπλα του τον ανέκφραστο Νίκο Χριστοδουλίδη, η χαρά της Ελλάδας είναι η ίδια με τη δική μας εδώ. Πάντως, πέραν αυτής της μικρής αμήχανης στιγμής στο συνέδριο του Economist διαφάνηκε η συνεννόηση αλλά και η καλή χημεία που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο Νίκων. Το τελευταίο διάστημα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν γίνει αχώριστοι, με τον Νίκο Δένδια να αποκαλύπτει πως βλέπει τον Νίκο Χριστοδουλίδη πιο συχνά από ό,τι τη σύζυγό του.

Ετοιμάζουν απεργίες

Καζάνι που βράζει είναι τις τελευταίες μέρες το υπουργείο Εξωτερικών. Αφορμή της κρίσης ο πρόσφατος διορισμός πρέσβη πρώτου διορισμού. Ενός προσώπου που προέκυψε από το πουθενά. Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει μία άτυπη συμφωνία μεταξύ της συντεχνίας των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών, ότι μπορεί μία κυβέρνηση να διορίζει πρώτου διορισμού πρέσβη, όταν πρόκειται για μία μεγάλη προσωπικότητα. Αυτό αφορά συνήθως πρώην υπουργούς, πολιτικά πρόσωπα και ακαδημαϊκούς που μπορούν να βοηθήσουν λόγω της εμπειρίας τους στις σχέσεις μιας χώρας με την Κύπρο. Αυτό ωστόσο αφορά εξαιρετικές περιπτώσεις με πλούσια εμπειρία. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει στην τελευταία περίπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει η στήλη, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών προχώρησε σε σύσταση 12 υποψηφίων. Η ΕΔΥ επανήλθε και είπε πως το 12ο άτομο δεν πληρούσε τα προσόντα, με αποτέλεσμα να μπει την υστάτη στη λίστα ο Πέτρος Δημητρίου και να διοριστεί τελικά πρέσβης πρώτου διορισμού. Όλο αυτό εξαγρίωσε όσους παροικούν στο υπουργείο Εξωτερικών ότι δημιουργεί κακό προηγούμενο, καθώς το παραθυράκι που έβαλαν για προσωπικότητες πλέον γίνεται πόρτα ρουσφετολογίας. Το ποιος ευθύνεται γι’ αυτόν τον διορισμό είναι ακόμα αμφίβολο, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που το συνδέουν με τις προεδρικές εκλογές του 2023. Από το υπουργείο Εξωτερικών λένε πως γι’ αυτό φταίει η ΕΔΥ η οποία ενδεχομένως να είχε και μία σχετική πολιτική παρότρυνση, όμως τα προβλήματα του υπουργείου είναι βαθύτερα. Όπως λένε είναι σε αποσύνθεση και γι’ αυτό ευθύνεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος αδυνατεί όπως λένε να βρει λύσεις για την εύρυθμη λειτουργία του υπουργείου του.

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Γιώργος Χρυσοστόμου

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και ο πρόεδρός της Γιώργος Χρυσοστόμου που έκοψαν τη χορηγία των Τραΐκοβιτς, Παρέλλη, Αρτυματά, Γεωργίου, έδωσαν γελοίες δικαιολογίες και απέδειξαν πως αυτή η Κύπρος σίγουρα δεν αξίζει σε αυτούς τους αθλητές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση