ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανακατώνεται η τράπουλα στην κυβερνώσα παράταξη

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Ένας συντηρητικός ανασχηματισμός

«Όπως έχω πει και το βράδυ των εκλογών, θεωρώ καθήκον μου να καλέσω τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο μιας ευρύτερα αποδεκτής κυβερνήσεως, όχι με στόχο το διαμοιρασμό εξουσίας αλλά για να δούμε πώς μπορούμε συνεργαζόμενοι να βρούμε συγκλίσεις έτσι ώστε με το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας να πετύχουμε στόχους που αφορούν την Κύπρο του αύριο και τη νέα γενιά», έλεγε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, λίγο μετά την εκλογή προέδρου της Βουλής. Δεν ξέρω για σας, αλλά η στήλη νιώθει ήδη βαθιά στο πετσί της και την ευρεία αποδοχή και τις συγκλίσεις που δεν έχουν να κάνουν με διαμοιρασμό εξουσίας. Πώς το είχε πει προτού βάλει τον Κούσιο κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον Νουρή υπουργό Εσωτερικών και προτού στείλει τον ανεπαρκή Χαμπιαούρη –με το αζημίωτο–στα βουνά; Όταν θα τον εξαγγείλω θα αντιληφθείτε και την έκταση και το βάθος και τη σκοπιμότητα». Αυτό ακριβώς.

 Πολλά τα όχι

Η στήλη μαθαίνει πως αμέσως μετά την εγχείρηση σπονδύλων που είχε ο πρόεδρος και το εξιτήριο που έλαβε έσπευσε στο Προεδρικό και άρχισε τα τηλέφωνα. Διαπίστωσε πολύ νωρίς τη δυσκολία να σχεδιάσει μία ευρύτερα αποδεκτή κυβέρνηση. Ο ένας μετά τον άλλο του έλεγαν όχι. Τον μόνο που θεωρούσε κλειδωμένο, ήταν τον Αδάμο Αδάμου, ο οποίος την έκανε με ελαφρά την υστάτη. Ο συμπαθής γιατρός και πολιτικός αντιλήφθηκε πως θα του φόρτωναν όλα τα κακά του ΓεΣΥ παρά τις αγνές του προθέσεις να σώσει τα δημόσια νοσηλευτήρια. Και αυτή τη φορά δεν θα είχε μία Ανθούση να χειριστεί δυσκολίες, αλλά ένα καθόλα εχθρικό περιβάλλον. Σκέφτηκαν λοιπόν για λίγο και ο Αβέρωφ Νεοφύτου σήκωσε το τηλέφωνο και πήρε τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο οποίος χωρίς δισταγμό, μάλλον με ενθουσιασμό είπε το μεγάλο ναι. Υπουργός υγείας, λοιπόν, χωρίς καμία εμπειρία και με όσες επιφυλάξεις μπορεί να μας προκαλεί το ότι είναι άνθρωπος του Χάρη και του συναγερμικού προέδρου που έχουν δεδηλωμένη θέση για το ΓεΣΥ. Εμείς παρόλα αυτά θα του ευχηθούμε καλή τύχη.

 Από την απειρία…στην απειρία

Όμως η απειρία δεν αφορά αποκλειστικά τον κ. Χατζηπαντέλα. Τρόμος προκλήθηκε στον μισό Συναγερμό όταν αντιλήφθηκε τη σύνθεση της νέας ομάδας στο Προεδρικό. Και λέμε τρόμος δεδομένου ότι ο πέμπτος όροφος στην Πινδάρου θα αναλάβει να γράφει ανακοινώσεις για πολύ καιρό αν λάβουμε υπόψη όσα διαβάζουμε. Όμως ας μην ανησυχούμε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήγε για tv training στην Αθήνα και έρχεται πίσω πλήρως ενήμερος για το πώς θα στήνεται και ποια κάμερα θα κοιτάζει όταν τον ρωτούν για το Κυπριακό, τα σκάνδαλα και το ταμείο ανάκαμψης. Το τι θα λέει δεν έχει και πολλή σημασία. Στο training του Γερακάκη περιλαμβάνονται και τα sos για την κυπριακή πολιτική σκηνή; Καλή τύχη να ευχηθούμε λοιπόν και στον κ. Πελεκάνο. Όπως και σε όλους μας.

 Το ξεκαθάρισμα

Βεβαίως, το ολικό λίφτινγκ στην Προεδρία το θεωρούσαν πολλοί αναμενόμενο καθώς ο πρόεδρος είχε εκφράσει ουκ ολίγες φορές τη δυσφορία του για τον τρόπο που ενεργούσε ο Κυριάκος Κούσιος. Ο Παναγιώτης Σεντώνας επέλεξε να κινηθεί διακριτικά, μπροστά στις δύο φυλές που δημιουργούνταν εντός του Λόφου, δυσφορούσε και ζήτησε ο ίδιος να μετακινηθεί. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι η απόσπαση του Βίκτωρα Παπαδόπουλου. Δεν ήταν αναμενόμενη. Αφορμή στάθηκε το δημοσίευμα του «Πολίτη» και της συναδέλφου Κατερίνας Ηλιάδη το οποίο αναφερόταν σε παραμάγαζο και φάγωμα Σεντώνα- Κούσιου από τον Πέτρο Δημητρίου. Όπως μαθαίνει η στήλη, ο Πέτρος Δημητρίου έγινε έξαλλος όταν διάβασε το δημοσίευμα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο στην παρουσία τον Αβέρωφ Νεοφύτου και Χάρη Γεωργιάδη, εκτιμώντας πως πηγή ήταν ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Εκεί ακριβώς ο πρόεδρος πήρε την απόφασή του να αποσπάσει τον αγαπημένο του Βίκτωρα ως άλλη Ιφιγένεια και να τον πάρει απέναντι στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ούτως ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Από όλο αυτό καταγράφεται η επιρροή που έχει πλέον ο Πέτρος Δημητρίου στον πρόεδρο. Άλλοι λένε πως είναι εξαιτίας της ανασφάλειας και της απομόνωσης του προέδρου αυτή η στενή συμμαχία, άλλοι υποστηρίζουν πως ο Πέτρος Δημητρίου το κέρδισε με τον σπαθί του, καθώς δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ.

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο Κυριάκος Κούσιος διορίστηκε με την ελπίδα να γίνει ο νέος Κούρος, δεν τα κατάφερε για μία σειρά λόγων και απήλθε. Καταγράφεται πάντως η αξιοπρεπής αποχώρησή του από την πολιτική, παρά τα πισώπλατα μαχαιρώματα που δέχτηκε καθ’ όλη τη σύντομη πορεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση