ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άρατε πύλας, η Έμιλυ δεν μένει πια εδώ

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Τα ταξίδια και οι έρευνες

Η αλήθεια είναι πως αυτή η κυβέρνηση δεν θα μας κάνει να πλήξουμε ποτέ. Αφορμή το νέο επεισόδιο με το ηχηρό διαζύγιο του προέδρου με την Έμιλυ Γιολίτη. Διαζύγιο που έσεισε τις πλάκες της άρχουσας τάξης. Ο πρόεδρος εδώ και λίγο καιρό άρχισε να δυσφορεί με τον τρόπο που ενεργούσε η υπουργός Δικαιοσύνης. Ήταν οι δημοσκοπήσεις που την έδειχναν τελευταία στην κατάταξη δημοτικότητας από τους υπουργούς, ήταν όμως και το γεγονός ότι η Πινδάρου άφριζε εδώ και καιρό με την ζαμανφού προεκλογική της στάση. Το τελικό κτύπημα ήταν οι χλιδάτες διακοπές της στην Αθήνα, λίγο πριν από τις εκλογές που προκάλεσαν τη δυσφορία και του ίδιου του προέδρου. Όπως λέγεται εκείνος βρισκόταν πίσω από τη διαρροή που ήθελε η αποχώρηση Γιολίτη από το κυβερνητικό σχήμα να ήταν κοινή συναινέσει.

Μεσημβρινές κλήσεις

Βεβαίως κάθε άλλο από κοινή συναινέσει ήταν. Όλα όσα ακούγονταν περί αποχώρησής της, σε συνδυασμό με τα δημοσιεύματα που την παρουσίαζαν αδύναμο κρίκο, προκάλεσαν τη δυσφορία και της ίδιας αλλά και του γνωστού μιντιακού παράγοντα, ο οποίος την Πέμπτη που πέρασε έπαιρνε πιεστικά τηλέφωνα στο Προεδρικό για να μάθει τι έγινε. Η Έμιλυ βεβαίως ήταν λίγο πιο τολμηρή, καθώς αποφάσισε να ζητήσει εξηγήσεις από τον ίδιο τον πρόεδρο. Δεν βρέθηκε κάποιος να της πει πως στη μία το μεσημέρι δεν ενοχλείς τον πρόεδρο;

Περίμεναν να ξυπνήσει

Για την διαμάχη προέδρου-Έμιλυς δεν ήταν βεβαίως ενήμεροι οι ένοικοι του Προεδρικού, με αποτέλεσμα να διαβάζουν από τα ΜΜΕ την επιστολή παραίτησης Γιολίτη και τις αιχμές που άφηνε για διεφθαρμένη κυβέρνηση. Περίμεναν μάλιστα τον πρόεδρο να ξυπνήσει για να του την παραδώσουν και να δουν τι θα κάνουν. Αυτή είναι κυβέρνηση. Όχι αστεία.

Το δεσμείν και το λύειν

Όπως μαθαίνουμε, στο Προεδρικό οι υψηλοί τόνοι δίνουν και παίρνουν τελευταίως μεταξύ των συνεργατών του προέδρου. Ποιος όμως είναι ο συνεργάτης του προέδρου που αποτελεί το δεσμείν και το λύειν; Αποφασίζει, όπως λέγεται ποιοι κάνουν για τον ανασχηματισμό, ποιοι θα πρέπει να πάνε σπίτι τους και ενίοτε τους βάζει και τις φωνές. Αυτός όπως υποστηρίζουν οι κύκλοι που γνωρίζουν, παρά τις υποσχέσεις πίστης που δίνει στον πρόεδρο, ταυτόχρονα διατηρεί ένα πολύ καλό κανάλι επικοινωνίας και πλήρους πληροφόρησης με την Πινδάρου.

Επίσπευσε τον ανασχηματισμό

Πάντως, η όλη υπόθεση με την Γιολίτη επίσπευσε τον ανασχηματισμό. Για το υπουργείο Παιδείας ακούγεται η διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνά Μιχαηλίδου, αδερφή του Κύπρου Μιχαηλίδη, ενώ κλειδωμένη θεωρείται για πολλούς η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τον Μάριο Πελεκάνο. Ο Κυριάκος Κούσιος μετακινείται όπως όλα δείχνουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ανοικτό μένει το ποιοι θα πληρώσουν τις θέσεις του επιτρόπου Εθελοντισμού και το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Το σύνδρομο των σωτήρων

Κάποτε θα πρέπει να συζητηθεί στη δημόσια σφαίρα το σύνδρομο των σωτήρων. Των πολιτικών εκείνων που νιώθουν πως ήρθαν στη γη για να μας σώσουν και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την καρέκλα τους καθώς πιστεύουν πως είναι αναντικατάστατοι. Το λέμε για μία σειρά πολιτικών που μπήκαν σε αυτό το τρυπάκι και φθάρηκαν, το λέμε όμως και για τον κατά τα άλλα συμπαθή Αδάμο Αδάμου, που αποφάσισε μετά την προεδρία της Βουλής να αναλάβει τη θέση του υπουργού Υγείας στο κυβερνητικό σχήμα Αναστασιάδη(!). Ο Άντρος Κυπριανού είπε το άκομψο πως ο κόσμος θα τον κρίνει. Η αλήθεια είναι πως όταν το κόμμα που σε τίμησε να βρίσκεσαι στο ψηφοδέλτιό του περνά τη χειρότερη στιγμή του, δεν του γυρίζεις με αυτό τον τρόπο την πλάτη, όσο ευγενής και αν θεωρείς πως είναι ο στόχος σου. Ελπίζουμε να διαψευστούμε, αλλά αν νομίζει πως θα λειτουργεί αυτόνομα χωρίς να δίνει λογαριασμό στο Προεδρικό, τότε δεν ξέρει καθόλου τον Νίκο Αναστασιάδη. Στην αντίπερα όχθη όλων αυτών, βρίσκεται ο Ονούφριος Κουλλά, ο οποίος κατά την ορκωμοσία του, δημοσιοποίησε την απόφασή του πως αυτή είναι η δεύτερη και τελευταία θητεία του. Ο κύριος Κουλλά χαμηλών τόνων, εργατικός και μεθοδικός, έστειλε ίσως το σημαντικότερο μήνυμα και είναι προς τιμήν του. Πως στην πολιτική, όταν πράγματι μπαίνεις για να προσφέρεις, δύο θητείες είναι αρκετές για να κάνεις τη διαφορά χωρίς να φθείρεις και να φθαρείς.

Ο τυφώνας Ειρήνη

Η στήλη έχει πολλές φορές ψέξει τις συναισθηματικές εξάρσεις και τη ροπή προς την εγωπάθεια της βουλεύτριας του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου, όμως με την επιστολή που αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα η «Κ» αποδεικνύεται πως έχει πολύ περισσότερη τόλμη από πολλούς άλλους στο ΑΚΕΛ. Έχει ήδη κερδίσει όπως μαθαίνουμε την εκτίμηση της ΑΚΕΛικής βάσης, που την έβλεπε μέχρι προχθές με δυσφορία να πανηγυρίζει τη νίκη, καθώς στην επιστολή της έγραψε τα προφανή, που θα έπρεπε πρώτη η ηγεσία του κόμματος να αντιληφθεί. Την επιστολή είδαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στο Δημοκρατικό Κόμμα. ΔΗΚΟϊκά στελέχη μάλιστα που από αλλού ανέμεναν στήριξη και από αλλού τους ήρθε, μετά από αυτή της την κίνηση, συζητούσαν πως θα πρέπει να της δοθεί ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο η Επιτροπή Ελέγχου την οποία διεκδίκησε έντονα. Πάντως, η στήλη μαθαίνει από το στενό περιβάλλον της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, πως εδώ και καιρό έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου εντός του κόμματος και πως είχε προειδοποιήσει για τα αποτελέσματα.

Η ΗΡΩΙΔΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Η Ανδριάνα Νικολάου δεν αποτελεί απλώς ηρωίδα μάνα, αλλά μαχήτρια ζωής. Εδώ και δεκατρία χρόνια υποστηρίζει πως ο γιος της δεν αυτοκτόνησε αλλά δολοφονήθηκε. Όλο αυτό τον καιρό το κράτος της γύριζε την πλάτη. Για να δικαιωθεί θα πρέπει έστω και σήμερα το κράτος να επικεντρωθεί στο να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση