ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άρχισαν οι λίστες δελφίνων για κάθε αξίωμα

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Μία πρόωρη εξαγγελία

Κάθε άλλο από ήσυχο θα είναι το καλοκαίρι, καθώς οι δελφίνοι παντός αξιώματος και εκλογικής μάχης πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. Το θέμα είναι αν οι υποψήφιοι θα φτάσουν μέχρι τέλους στην κούρσα ή αν επιφυλάσσονται εκπλήξεις και ανατροπές. Αίσθηση έκανε η συνέντευξη του δημοτικού συμβούλου Λευκωσίας Χρύσανθου Φάκα στον «Πολίτη» όπου πρόλαβε και εξήγγειλε την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία του Δήμου. Ο γνωστός συναγερμικός και λάτρης της αστρονομίας εξέφρασε από νωρίς την επιθυμία του να διεκδικήσει τη δημαρχία της πόλης στην Πινδάρου, πριν από τη συνέντευξη. Αυτός ήταν και ο λόγος που έμεινε εκτός κούρσας στις βουλευτικές εκλογές. Για να αποφύγει και την όποια αντιπαλότητα. Συναγερμικά στελέχη θεωρούν ότι το κόμμα θα τον στηρίξει, εξ ου και οι κοινές επισκέψεις στο κέντρο της Πόλης με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά και τον δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη. Επισκέψεις που αναδημοσιεύονται από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης του δήμου. Υπάρχουν βεβαίως και οι πολιτικοί κύκλοι που λένε πως είναι μεν συμπαθής ο Φάκας, αλλά ο ΔΗΣΥ έχει βλέψεις για ένα πιο δυνατό άλογο. Έναν υπουργό ίσως που έχει έρεισμα στην πρωτεύουσα;

Πρώτος βεβαίως εξήγγειλε ο Γιάννης Αρμεύτης για τη δημαρχία Λεμεσού. Σαν έτοιμος από καιρό ο κ. Αρμεύτης έκανε συναντήσεις και με στελέχη του ΑΚΕΛ και με στελέχη του ΔΗΚΟ. Κανείς βεβαίως δεν δεσμεύτηκε. Στο ΔΗΚΟ λένε πως θα δώσουν προτεραιότητα στις όποιες αποφάσεις του στελέχους τους και νυν αντιδήμαρχου Λεμεσού Νεόφυτου Χαραλαμπίδη. Ερώτημα είναι και το τι θα κάνει το ΑΚΕΛ, το οποίο θέλει διακαώς να κερδίσει πίσω τον Δήμο Λεμεσού. Τώρα, με ποιον υποψήφιο, αυτό είναι επί του παρόντος ανοικτό. Ερώτημα βεβαίως είναι και το τι θα κάνει η Δημοκρατική Παράταξη. Πολλοί θεωρούσαν δεδομένη την υποψηφιότητα του Άγγελου Βότση. Όχι μόνο γιατί ο ίδιος πριν από την αποχώρησή του από το ΔΗΚΟ φαινόταν να ενδιαφέρεται να μετακινηθεί από την έδρα του βουλευτή στον δημαρχιακό θώκο, αλλά και εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων με την περιβόητη έδρα του Μάριου Καρογιάν. Πάντως, κύκλοι από τη Λεμεσό, εκτιμούν πως η ιστορία δεν έληξε και ίσως τελικά ο κ. Βότσης να βρεθεί τελικά στο κοινοβούλιο.

Η εμποροπανήγυρις

Και τώρα που λέμε κοινοβούλιο, αναμένουμε με αγωνία τις συνεδρίες στην Επιτροπή Παιδείας. Η πανήγυρις φάνηκε από τη σύνθεση της εν λόγω επιτροπής. Σε αυτήν συμμετέχει ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους που φρόντισε να μας ενημερώσει από νωρίς ότι θα πρέπει να αλλάξει ημέρα η συνεδρία καθώς το φθινόπωρο κάθε Τετάρτη είναι η μέρα του κυνηγού. Μαζί του θα συμμετέχει και ο Χρίστος Χριστόφιας, όταν βεβαίως θα κάνει ένα διάλειμμα από την κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων και θα ασχολείται με τα «τιποτένια μικροπράγματα» του αστικού κοινοβουλευτισμού. Μαέστρος της ορχήστρας ο Παύλος Μυλωνάς και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Ο παραγκωνισμός Μαυρίδη

Δυσφορία μαθαίνουμε πως επικρατεί πάντως στον Συναγερμό με τον καταμερισμό των βουλευτών στις επιτροπές. Ο καθηγητής Οικονομικών σε γνωστό ιδιωτικό πανεπιστήμιο Μάριος Μαυρίδης, έμεινε εκτός της Επιτροπής Οικονομικών, καθώς σε αυτήν μπήκαν ως επικεφαλής ο Χάρης Γεωργιάδης και ως μέλη η Σάβια Ορφανίδου και ο Ονούφριος Κουλά. Όπως μαθαίνει η στήλη ο βουλευτής Κερύνειας πνέει μένεα με τον διακανονισμό και με τον παραγκωνισμό του. Για την ιστορία να καταγράψουμε πως ο κ. Μαυρίδης ήταν ο μόνος που υπερψήφισε το πρώτο κούρεμα καταθέσεων. Εκείνο για το οποίο σήμερα λέει mea culpa για την αποχή ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Άλλος για το ’23;

Η κίνηση του Ανδρέα Μαυρογιάννη να εκπέμψει σήμα κινδύνου για την Αμμόχωστο ερμηνεύθηκε ποικιλοτρόπως. Οι εξελίξεις τον επιβεβαιώνουν δυστυχώς πανηγυρικά, ωστόσο πολλοί είδαν ότι επιχειρεί να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, κτίζοντας προφίλ για το ’23. Ήδη πολλοί είναι εκείνοι που τον βλέπουν ως έναν ιδανικό υποψήφιο ιδιαίτερα της Κεντροαριστεράς. Δεν είναι βεβαίως ο μόνος. Ο Αχιλλέας Δημητριάδης έχει ήδη ξεκινήσει κανονικά τον προεκλογικό του, ενώ έτοιμος από καιρό είναι και ο Μάριος Ηλιάδης για την διεκδίκηση του προεδρικού θώκου.

Η μύγα στον τοίχο

Στο ΔΗΚΟ και στη Στράκα ανησυχούν αυθεντικά για τον μετεκλογικό Νικόλα Παπαδόπουλο. Ο 48χρονος ηγέτης του ΔΗΚΟ βιώνει ένα πολιτικό mid life crisis με σημάδια έλλειψης ενδιαφέροντος και αποστασιοποίησης. Πρωτίστως, όμως, δείχνει αβοήθητος, για το οποίο υπάρχει εξήγηση μιας και οι σύμβουλοι με τους οποίους πορεύθηκε από την πρώτη μέρα φέρουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το ακριβοπληρωμένο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το ΔΗΚΟ και ο πρόεδρός του.

Από την εκλογή του στην ηγεσία το 2014, περισσότεροι από ένας στους τρεις ΔΗΚΟϊκούς εγκατέλειψαν το κόμμα (συνολικά 23.368 ψηφοφόροι ή 36,6%), ενώ και ο ίδιος ηττήθηκε στις προεδρικές του 2018. Το ΔΗΚΟ επί Νικόλα έχει το ρεκόρ της μακροβιότερης αυτοεξορίας από την εξουσία (επτά συνεχόμενα χρόνια). Τα «επιτεύγματα» όμως δεν σταματούν εδώ. Στις πρόσφατες βουλευτικές το κομματικό ποσοστό βυθίστηκε στον ιστορικό πάτο του 11%. Η στρατηγική ταύτισης με το ΑΚΕΛ (με αποκορύφωμα την καταψήφιση του προϋπολογισμού) δεν άνοιξε καν τον δρόμο συνεργασίας με την Αριστερά για το 2023. Την κρίσιμη ώρα –και παρά τον κίνδυνο επικράτησης του Συναγερμού– το ΑΚΕΛ αρνήθηκε να στηρίξει Νικόλα για την προεδρία της Βουλής.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, ο Νικόλας είναι πεσμένος, νιώθει πολιτικά ανεπιθύμητος και δεν απαντά τα τηλέφωνα. Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις και εσωτερικές συγκρούσεις είναι φυσιολογικές σε περιόδους χωρισμού και η αποπομπή του επί 20ετίας φίλου της οικογένειας, επικοινωνιολόγου Κώστα Παναγόπουλου είναι ένα πολιτικό διαζύγιο. Επιπλέον, ο Νικόλας παλεύει με την ιδέα αυτονόμησής του από τον έτερο strategist, αλλά και προσωπικό του φίλο Χρύση Παντελίδη, τώρα μάλιστα που τον έχει αποκαταστήσει και πολιτικά. Ίσως γι’ αυτό ο νεοεκλεγείς βουλευτής δεν θεάθηκε στη βάφτιση του γιου τής Αναστασίας Παπαδοπούλου.

Οι οικογενειακός και επαγγελματικός κύκλος του Νικόλα γνωρίζει πολύ καλά το βαρύ τίμημα της πολιτικής αποκατάστασης του Χρύση. Έγινε σε βάρος του Μιχάλη Δαμιανού, γαμπρού του managing partner του δικηγορικού Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες ΔΕΠΕ Νίκου Παπαευσταθίου. Ο Χρύσης πέρασε τον Δαμιανού για μόλις 275 σταυρούς προτίμησης και το οφείλει στην απροκάλυπτη βοήθεια του Νικόλα. Όταν το δικηγορικό γραφείο δεχόταν τα πυρά της κυβέρνησης λόγω της στρατηγικής του Χρύση να ταυτιστεί το ΔΗΚΟ με τον γενικό ελεγκτή στο θέμα των διαβατηρίων, το τελευταίο που ανέμεναν οι πρώην συνεταίροι του Νικόλα ήταν να «τιμωρηθεί» ο Δαμιανού. Διόλου λοιπόν αδικαιολόγητη τυχόν δυσφορία.

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ

«Μπήκα με χρέη, φεύγω με χρέη» έλεγε ο Άντρος Κυπριανού στην τελευταία του συνέντευξη. Σήμερα ολοκληρώνει μια μακρά και ταραχώδη θητεία στο πηδάλιο του κόμματος της Αριστεράς. Θα καταγραφεί για τον μετριοπαθή του λόγο, την εντιμότητά του αλλά και το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς αρχηγούς δεν σήκωσε ούτε μία φορά το τηλέφωνο για να εκφράσει δυσφορία, ενόχληση ή παράπονο για τα όσα καταγράφονταν. Και είχαν λεχθεί και καταγραφεί πολλά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση