ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυτό δεν είναι προεκλογικός, αλλά παιχνίδι επιβίωσης

Ανέβηκαν τη βδομάδα που πέρασε οι τόνοι στην Eπιτροπή Οικονομικών

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Σε κρίση η ΔΗΠΑ

Ανέβηκαν τη βδομάδα που πέρασε οι τόνοι στην Eπιτροπή Οικονομικών. Ο Αλέκος Τρυφωνίδης κατάφερε να βγάλει από τα ρούχα του τον γενικώς πράο Χάρη Γεωργιάδη. Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ διαφωνούσε με την ανάλυσή του αναπληρωτή του ΔΗΣΥ για τις τράπεζες με αποτέλεσμα να τον διακόπτει συνεχώς. Δεν άντεξε ο Χάρης Γεωργιάδης και κτύπησε το χέρι στο τραπέζι. Εκτός βεβαίως από το γεγονός ότι η αγένεια του συναδέλφου τον σύγχυσε, τα αίτια φαίνεται να είναι βαθύτερα. Δημοκρατική Παράταξη και Δημοκρατικός Συναγερμός δεν διάγουν την καλύτερη περίοδο. Αφορμή το γεγονός ότι πρωτοκλασάτα στελέχη της νεοσυσταθείσας κίνησης πρωτοστατούν για τη στήριξη στην υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. Ένας εξ αυτών είναι ο Βασίλης Πάλμας, καθώς και ο Γιώργος Λακκοτρύπης και άλλα στελέχη δεύτερης γραμμής. Είναι λοιπόν ένα εκβιαστικό χαρτί του Μάριου Καρογιάν ο Νίκος Χριστοδουλίδης προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου ή όντως το σκέφτονται σοβαρά; Αυτό ακριβώς έχει προκαλέσει ρήγματα στις σχέσεις Συναγερμικών και Καρογιανικών. Όχι όμως στον Αβέρωφ Νεοφύτου που ελπίζει σε στήριξη.

Η δυσκολία Νικόλα

Μιλώντας όμως για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, σε δύσκολη θέση φαίνεται να βρίσκεται ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος καθώς στελέχη του κόμματος έχουν ήδη πει πως βλέπουν θετικά την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νεόφυτος Χαραλαμπίδης υποστήριξε στη Γραμματεία του κόμματος τη θέση ότι το κόμμα θα πρέπει να στηρίξει τον τέως υπουργό Εξωτερικών στο ενδεχόμενο που δεν κατέλθει τελικά ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Την ίδια άποψη έχει και ο βουλευτής Αμμοχώστου Χρίστος Σενέκκης, ο οποίος μάλιστα σε ανάρτηση ΔΗΚΟϊκού στελέχους στο facebook που εξέφραζε την εν λόγω τοποθέτηση, έκανε like. Θετικά έβλεπαν την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη οι Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, οι οποίοι ωστόσο φλερτάρουν και με την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη. Στην τελευταία συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου ο Χρύσανθος Σαββίδης υπογράμμισε πως όπου κάτσει και όπου σταθεί ΔΗΚΟϊκοί του ζητούν να στηρίξει το ΔΗΚΟ τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ υπήρξαν και εκείνοι που εξέφρασαν τη δυσφορία τους για δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα. Η βολή φέρεται να αφορούσε τον Χρύση Παντελίδη, ο οποίος σε πρόσφατη παρέμβασή του ανέφερε το προφανές: πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης δηλώνει συνεχιστής του Νίκου Αναστασιάδη.

Το τετ α τετ

Το ερώτημα για την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη έθεσε προσφάτως ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ στον γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, ως ένα σενάριο κοινής υποψηφιότητας των δύο. Ο Στέφανος Στεφάνου ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας για το ΑΚΕΛ. Όχι μόνο γιατί στο ΑΚΕΛ θεωρούν πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης ως στενός συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη είναι ο συνεχιστής του, αλλά και γιατί τον θεωρούν προσωπικά υπεύθυνο για το πώς εκτυλίχθηκαν τα πράγματα στο Κυπριακό και στην εξωτερική πολιτική γενικότερα. Βεβαίως ούτε για τον ίδιο τον Νικόλα Παπαδόπουλο αποτελεί μία επιλογή που τον ικανοποιεί. Όχι μόνο για τις αγεφύρωτες διαφορές που παρουσίαζαν πως έχουν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και για το γεγονός ότι είναι ένας Πρόεδρος δεκαετίας. Αντιθέτως, βάζει στα πόδια του έναν ακόμα εν δυνάμει ηγέτη του ενδιάμεσου χώρου.

Τετ α τετ στον ΑΛΦΑ

Μιλώντας πάντως για τετ α τετ, η στήλη προτείνει πάντως σήμερα, να παρακολουθήσετε, στον ΑΛΦΑ και την εκπομπή «Τετ α τετ» τον διευθυντή της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Ελλάδας, Αλέξη Παπαχελά. Μεταξύ άλλων μιλά για το νέο του βιβλίο «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974», την ιστορική έρευνα δεκαετιών που έκανε για το Κυπριακό και καταθέτει τα συμπεράσματα και τις αποκαλύψεις που τον σόκαραν.

Η Ερατώ του Κέντρου

Επιστρέφοντας πάντως στην προεδρολογία και η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή φαίνεται να βλέπει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μας το είπε εδώ και καιρό πως δέχεται πιέσεις. Ε! αυτοί που την πιέζουν έκαναν κρούση στο ΔΗΚΟ για την υποψηφιότητα της κας Μαρκουλλή. Μάλιστα, όπως ανέφεραν συγκεκριμένα, «η Ερατώ υπήρξε πιστή και επιτυχημένη υπουργός στην κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου συνεργαζόμενη εποικοδομητικά». Συμπληρώνουν μάλιστα πως αυτό αποτελεί «αδιαμφισβήτητη απόδειξη της αξιοπιστίας της Ερατώς για το ΔΗΚΟ. Πέραν τούτου, οι τοποθετήσεις και οι ενέργειές της διαχρονικά συνέπλεαν με τις δικές σας». Αλήθεια, εμείς τώρα μαθαίνουμε πως οι πολιτικές Μαρκουλλή συμπλέουν με το ΔΗΚΟ.

Διχασμένο το κλεινόν άστυ

Όχι πως υπήρχε κάποιος που δεν ανέμενε τη στήριξη Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για την προεδρία το 2023, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο έγινε όλο αυτό σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Για κάποιους θεωρήθηκε θερμή υποστήριξη της υποψηφιότητας Αβέρωφ, σε μία κρίσιμη για τον ίδιο τον συναγερμικό πρόεδρο στιγμή. Για άλλους πρωτόγνωρη παρέμβαση της Αθήνας στα εσωτερικά του ΔΗΣΥ. Είναι άλλωστε γνωστό πως το Μαξίμου δεν είναι και ο θερμότερος υποστηρικτής του Νίκου Χριστοδουλίδη. Αντιθέτως, τον τέως υπουργό Εξωτερικών στηρίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ- ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Ο έμπειρος πολιτικός Ιωάννης Κασουλίδης επιστρέφει στο πολιτικό σκηνικό μετά από μία σύντομη απουσία. Στόχος του είναι να βοηθήσει όσο μπορεί στη διαχείριση του Κυπριακού. Έχει ήδη καταστρώσει τη στρατηγική του στην εξωτερική πολιτική και έχει διαβεβαιώσει τους διπλωμάτες ότι θα λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το υπουργείο. Μάλιστα, έχει ήδη ετοιμάσει την ομάδα του, με επικεφαλής του γραφείου του τον Δημήτρη Δημητρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση