ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δαμαί στον νότο ο καθένας τον χαβά του…

Το ερώτημα που εγείρεται ωστόσο είναι για ποιο λόγο καθυστέρησε έξι ολόκληρα χρόνια αυτή η κατοχύρωση. Και την ευθύνη δεν την φέρει η πρώην Κομισιόν

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Η αλήθεια πίσω από το χαλλούμι

Καταγράφεται ως θετική εξέλιξη η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ερώτημα που εγείρεται ωστόσο είναι για ποιο λόγο καθυστέρησε έξι ολόκληρα χρόνια αυτή η κατοχύρωση. Και την ευθύνη δεν την φέρει η πρώην Κομισιόν. Για την ιστορία, είναι καλό να θυμηθούμε πως τον Ιούλιο του 2015, όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισκέφτηκε την Κύπρο με τον Κύπριο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη, ο στόχος ήταν να λυθεί το δύσκολο κομμάτι που λέγεται χαλλούμι. Μάλιστα, στη συνάντησή τους με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον πρώην Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο Γιούνκερ έπεισε τους δύο ηγέτες, πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σοβαρό βήμα καλής θελήσεως ενόψει των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. Αν και ο πρόεδρος ήταν αρχικά θετικός, υπαναχώρησε μπροστά στα μεγάλα συμφέροντα που έβαζαν αγελαδοτρόφοι και τυροκομικές βιομηχανίες. Μαζί με αυτούς, ούτε το βαθύ κράτος του υπουργείου Εξωτερικών είδε με καλό μάτι τη συμφωνία. Έκλεισε έτσι συνοπτικά το όλο θέμα παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που έγιναν από την Επιτροπή στο μεσοδιάστημα, ούτως ώστε να βρεθεί λύση. Στα έξι αυτά χρόνια, λοιπόν, όχι μόνο χάθηκε ένα δισ. ευρώ, αλλά χάθηκε και η ευκαιρία ενίσχυσης της θέσης του Μουσταφά Ακιντζί. Χρειάστηκε να βρεθούμε λίγο πριν από την άτυπη πενταμερή και με τον Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία των Τ/κ για να κατοχυρωθεί. Ας είναι.

«Ράπισμα»

«Είμαι πολύ θυμωμένος και στεναχωρημένος για τον τρόπο που φέρονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων … και με όσους φέρνουν λίστες στη Βουλή για να τις δημοσιοποιήσει, επειδή οι βουλευτές έχουν ασυλία» Τάδε έφη Αδάμος Αδάμου, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Χωρίς να μασά τα λόγια του κατσάδιασε, και με το δίκιο του, τον περιβόητο Οδυσσέα πως ως τζάμπα μάγκας χρησιμοποίησε τη Βουλή για να κάνει το κομμάτι του. Όπως είπε ο κ. Αδάμου, η λίστα υποβλήθηκε στη Βουλή από τον γενικό ελεγκτή, χωρίς κατ’ ουσία η πράξη κατάρτισης και υποβολής αυτής στη Βουλή, να εμπίπτει σε οποιονδήποτε όρο εντολής δοθέντα προς τον εν λόγω αξιωματούχο (γενικό ελεγκτή) στο πλαίσιο οποιασδήποτε κοινοβουλευτικής διαδικασίας, μετακυλύοντας ανεπίτρεπτα το ζήτημα της δημοσιοποίησης της λίστας επί της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τα άκουσε ή το παίζει κινέζος ο τεράστιος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας;

Ο πανελίστας..

Ο τέως γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης, με τη δημόσια συμπεριφορά του, επιβεβαιώνει όσους λένε ότι κάτι έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του. Εκτός από τις παρεμβάσεις του, κυρίως γραπτές, για θέματα κοινού ενδιαφέροντος το τελευταίο διάστημα κάνει την εμφάνισή του και σε διαδικτυακά πάνελ. Ως πολίτης έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να συμπεριφέρεται και να λέει ό,τι θέλει, ακόμα και αν προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να κρύβει τη δική του αποτυχία, στο κομμάτι απόδοσης ευθυνών για την κατάρρευση της οικονομίας, πίσω από τις πολιτικές ευθύνες. Όσοι δεν τις ανέλαβαν θα τους κρίνει ο λαός. Η υποχρέωσή του ως γενικού εισαγγελέα ήταν να τιμωρήσει αυτούς που διέπραξαν ποινικά αδικήματα. Και δυστυχώς σε αυτό απέτυχε. Όπως αποτυχημένη είναι και η προσπάθειά του να κολλήσει τη ρετσινιά του διαπλεκόμενου, σε όποιον του ασκεί κριτική. Και για να μην το ξεχάσω. Τον κ. Κληρίδη δεν τον απέπεμψαν από τη θέση του, πολύ θα το ήθελε, απλά συνταξιοδοτήθηκε.

Ηθικό ζήτημα

Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της εντιμότητας και ακεραιότητας του Γιώργου Αρέστη, τόσο ως ανθρώπου όσο και ως λειτουργού της δικαιοσύνης. Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» είναι περισσότερο ηθικής φύσεως και ο κ. Αρέστη στις δημόσιες τοποθετήσεις του, θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεχτικός. Ο κ. Αρέστη ήταν επικεφαλής μιας Επιτροπής που διερεύνησε τα του Συνεργατισμού και εκ των υστέρων αποκαλύπτεται πως στενό συγγενικό του πρόσωπο ήταν αντικείμενο, μεταξύ άλλων, της έρευνας που πραγματοποίησε. Αυτό πώς λέγεται; Δεν είναι σύγκρουση συμφέροντος; Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί πως επηρεάστηκε η κρίση του κ. Αρέστη από τη σχέση αυτή. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό και ο κ. Αρέστη το γνωρίζει πολύ καλά ως δικαστής. Μια φιλική συμβουλή με όλο τον σεβασμό. Οι επικριτικές αναφορές για διαρροές εκ των έσω δεν περιποιεί τιμή σε κανένα, πολύ περισσότερο σε κάποιον που υπηρέτησε τη λογική του «δεν αρκεί να είσαι, πρέπει και να φαίνεσαι».

Για την ΕΛΔΥΚ

Προς τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς ή όποιο άλλο αρμόδιο υπουργό που μπορεί να κάνει κάτι. Πρέπει να δούνε τα παράπονα που διατυπώνονται από στελέχη της ΕΛΔΥΚ, σχετικά με διαδικαστικά ζητήματα περίθαλψης των ιδίων και των οικογενειών τους. Ακόμα και για μια απλή εξέταση είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, την ώρα που οι υπόλοιποι κάτοικοι αυτού του τόπου έχουν τον προσωπικό γιατρό τους. Έγινε μια τεράστια μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας, ανάμεσα στα άλλα δεν μπορούσε να γίνει πρόνοια και για τους ΕΛΔΥΚάριους να έχουν ένα προσωπικό γιατρό και να μην υποβάλλονται σε καψόνια; Για όσους διαμένουν εκτός Λευκωσίας το πρόβλημα είναι έντονο και πολλές φορές είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς και να επωμίζονται τα έξοδα που δεν καλύπτονται από την υπηρεσία τους. Η αγάπη προς την ΕΛΔΥΚ είναι δεδομένη αλλά την διαφορά την κάνουν τα απλά και μικρά. Κάποιος να ασχοληθεί μαζί τους.

Τα λαπόρτα

Η αστυνομία έχει αναλάβει την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και συχνά πυκνά ενημερώνει τους πολίτες για τα εξώδικά, τα γνωστά 300άρια, για τις παραβιάσεις των πρωτοκόλλων. Επίσης ενημερώνει και για τα εξώδικα σε επαγγελματίες της εστίασης. Έως εδώ όλα καλά και άγια. Η κατάσταση στραβώνει μετά. Κάποιος από το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να μας πει εάν η Αστυνομία πήρε εντολές να μοιράσει κωρονο-εξώδικα σε όσους συμμετείχαν σε δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Απ’ ό,τι γνωρίζουμε απαγορεύονται. Και αν οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να εντοπιστούν, οι διοργανωτές είναι γνωστοί. Πήγε κάποιος από την Αστυνομία, που ανακοινώνει με υπερηφάνεια τα εξώδικα που μοίρασε στους απλούς πολίτες, να λαπορτάρει τους διοργανωτές; Και η μομφή δεν είναι κατά της Αστυνομίας. Απαντήσεις θα πρέπει να δώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΗΡΩΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: Μαρίτσα Καραολή

Την ώρα που πολλοί μοιράζουν στους εαυτούς τους πιστοποιητικά πατριωτισμού, αναρτώντας σημαίες και αποφθέγματα από τον αγώνα της ΕΟΚΑ και τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, υπάρχουν και οι αθόρυβοι ήρωες, που χωρίς να ζητήσουν ανταλλάγματα και χειροκροτήματα, προσέφεραν ανιδιοτελώς στην πατρίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση