ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν φοράει τη μάσκα του λέει και ψέματα

Τρεις περίπου μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές και για τα μεγάλα κόμματα, οι δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους ή αυτές που θα πάρουν το επόμενο διάστημα, είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Οι συμπάθειες..

Ο Ζαχαρίας Κουλίας, πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, ως εκ της θέσεώς του, ήταν υπεύθυνος για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τους καλεσμένους στη συνεδρία της περασμένης Πέμπτης. Και αν κάποιος δεν πειθαρχούσε, ο κ. Κουλίας όφειλε να καλέσει τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να εφαρμόσουν τις πρόνοιες των διαταγμάτων. Όπως γένεται δηλαδή με του υπόλοιπους κοινούς θνητούς και τα 300 ευρώ πρόστιμο. Τι από τα παραπάνω έπραξε ο κ. Κουλίας; Απολύτως τίποτα. Ο γενικός ελεγκτής, όταν τουϊτάρει περί πικρόχολων σχολίων, έπρεπε να γνωρίζει ότι εντός της επιτροπής ήταν άλλα 31 άτομα και είδαν αν έβγαλε η όχι τη μάσκα του για να απολαύσει τον καφέ του. Αν στη θέση του γενικού ελεγκτή ήταν κάποιος άλλος, μη αρεστός, ο κ. Κουλίας θα τον είχε περάσει από σαράντα κύματα. Αλλά εδώ βλέπετε οι συμπάθειες δεν κρύβονται.

Οι αστικές ευθύνες

Στα θετικά η πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ να καταθέσει διά του γενικού του γραμματέα, πρόταση νόμου προκειμένου να μην γίνει πράξη η παραγραφή αστικών αδικημάτων σε σχέση με τον Συνεργατισμό. Το ΑΚΕΛ με την πρόταση νόμου επιδιώκει ο χρόνος παραγραφής, ειδικά για τα αγώγιμα δικαιώματα που αφορούν σε απαίτηση για αμέλεια ή παράβαση θέσμιου καθήκοντος κατά προσώπων, που είναι υπεύθυνα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, να ανασταλεί για ένα χρόνο. Ο υπουργός Οικονομικών επίσης απέστειλε επιστολή στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες πώς πρέπει να κινηθεί. Αλήθεια ο γενικός εισαγγελέας και η Αστυνομία τι κάνουν; Ο αρχηγός της δύναμης είναι στην Κύπρο; Και ύστερα ενοχλούνται που κάποιοι υποστηρίζουν πως η Αστυνομία μας είναι μόνο για τα εύκολα. Στα δύσκολα ή χάνονται ή βγάζουν τον Αίαντα και αλλοίμονο όποιος βρεθεί μπροστά τους.

Η κρυφή ψήφος

Τρεις περίπου μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές και για τα μεγάλα κόμματα, οι δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους ή αυτές που θα πάρουν το επόμενο διάστημα, είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα. Αυτό που τα φοβίζει είναι η κρυφή ψήφος, η οποία υπάρχει. Όπως μαθαίνω στον Συναγερμό ανησυχούν ήδη για το ενδεχόμενο οι δημοσκοπήσεις που έχουν να πέσουν έξω λόγω κρυφής ψήφου. Επίσης, ένα άλλο θέμα που προβληματίζει, περισσότερο το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ και λιγότερο το ΔΗΚΟ, είναι το όπλο της προσωπικής επαφής. Η πρακτική αλίευσης ψήφων με τη μέθοδο από πόρτα σε πόρτα, ουσιαστικά έχει ακυρωθεί λόγω πανδημίας. Ειδικά στην Εζεκία Παπαϊωάννου που η στενή επαφή με τον κόσμο ήταν ένα από τα πλεονεκτήματα του κόμματος σε παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις, έχουν αρχίσει να καταστρώνουν νέα πλάνα προσαρμοσμένα σε περιβάλλον πανδημίας. Στον Συναγερμό με περισσότερη high tech κουλτούρα, έχουν ξαποληθεί στις διαδικτυακές συνάξεις στα «παράθυρα», με συζητήσεις επί παντός επιστητού. Τρίζουν τα κόκαλα των πολιτευτών της μεγάλης οθόνης Μαυρογιαλούρου και Γκόρτσου.

Από Υφυπουργεία...

Έτσι που το πάει ο κ. Νίκος και με τη φόρα που έχει πάρει μέχρι το τέλος της θητείας του, οι υφυπουργοί θα είναι περισσότεροι από τους υπουργούς. Εκτός από το Υφυπουργείο Πολιτισμού που πέρασε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως ενώπιον της Βουλής υπάρχει και η έγκριση σύστασης Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, ανεβάζοντας τον αριθμό των υφυπουργείων στα πέντε με προοπτική να γίνουν έξι αν αποκτήσουμε και υφυπουργείο Αθλητισμού. Έχω την εντύπωση πως αν προχωρήσει η σύσταση όλων των υφυπουργείων, το Προεδρικό Μέγαρο θα χρειασθεί νέα αίθουσα για τις συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου. Και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις κάποιοι ξεκίνησαν ήδη να πλασάρονται για τις θέσεις υφυπουργών που θα προκύψουν. Οι πρώτες διαρροές με ονόματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ειδικά για το υφυπουργείο Πολιτισμού.

Η Νατάσα

Η Νατάσα Πηλείδου συνεχίζει την παράδοση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το υπουργείο Ενέργειας. Τόσο η ίδια όσο και οι συνεργάτες της είναι ιδιαίτερα υποβοηθητικοί. Η ίδια, ακόμα και αν το πρόγραμμά της είναι επιβαρυμένο, θα κλέψει πέντε λεπτά για να απαντήσει σε όσα τηλεφωνήματα δεχθεί από δημοσιογράφους, αντιλαμβανόμενη το έργο και τις πιεστικές ανάγκες προκειμένου να υπάρχει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση. Μπορεί να είναι αθόρυβη σε σχέση με τον προκάτοχό της Γιώργο Λακκοτρύπη, ωστόσο το έργο που επιτελείται αυτή την περίοδο σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι σημαντικό και ουσιαστικό για την Κύπρο και τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε., αλλά και για τον απλό πολίτη. Δικαιολογημένα ο Νίκος Αναστασιάδης της εμπιστεύτηκε το συγκεκριμένο πόστο.

Τα rapid test

Ο υπουργός Υγείας σε κάποιες περιπτώσεις δέχεται αυστηρή κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας, ωστόσο σε γενικές γραμμές για μια πρωτόγνωρη για όλους μας κατάσταση, τα έχει πάει καλά. Ειδικά από τον νέο χρόνο όπου έσφιξαν τα ζωνάρια, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου σε κάποιες περιπτώσεις πάτησε πόδι, όσο μπορούσε. Τουλάχιστον, όταν άρχισαν τα δύσκολα δεν χάιδεψε αυτιά και αυτό θα πρέπει να του πιστωθεί στα θετικά. Δεν ξέρω ποιανού ευθύνη είναι αλλά το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να δει το θέμα με τα rapid test. Η περίπτωση με τον Γενικό Ελεγκτή είναι χαρακτηριστική. Είναι θεμιτό το ένα τεστ να είναι θετικό και μετά από 10 λεπτά το άλλο να είναι αρνητικό; Επίσης και με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η ανησυχία που προκλήθηκε συνεχίζει να υπάρχει. Ξέρω από πρώτο χέρι ότι συνεχίζονται οι ακυρώσεις εμβολιασμών, τις ερχόμενης εβδομάδας. Κάντε κάτι γιατί εάν σας παραλάβει ο Οδυσσέας καλά ξεμπερδέματα.

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: ΝΙΚΟΣ ΝΟΥΡΗΣ

Καλά εκεί στο ΥΠΕΣ δεν υπήρχε ένας χριστιανός να θυμίσει στον υπουργό Εσωτερικών πως σε 45 μέρες πραγματοποιείται η άτυπη πενταμερής στη Γενεύη και πως η τοποθέτηση συρματοπλέγματος στην Πράσινη Γραμμή θα προκαλούσε περίεργους, να το πω κομψά, συνειρμούς;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  Υγεία  |  Coronavirus  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση