ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ένα κόμμα στα πρόθυρα της κατάρρευσης

Κάθε άλλο από εύκολα διαμηνύονται τα πράγματα για το κόμμα των Σοσιαλιστών

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Το καράβι βουλιάζει

Κάθε άλλο από εύκολα διαμηνύονται τα πράγματα για το κόμμα των Σοσιαλιστών. Δεν είναι μόνο τα ποσοστά που πέφτουν επικίνδυνα, αλλά και όσα συμβαίνουν εντός. Η υπόθεση του οικονομικού γραμματέα Γιώργου Κουτούκκη προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, με στελέχη να επιμένουν στην παραίτησή του αλλά και στην ανάγκη καταγγελίας του για υπεξαίρεση, ούτως ώστε να μην καταγγελθεί το κόμμα από τον γενικό ελεγκτή. Όσα ακολούθησαν φαίνεται να φέρνουν τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, λίγο πριν από το εκλογικό συνέδριο, καθώς το ερώτημα που εγείρεται στα πηγαδάκια, είναι για ποιο λόγο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ επέλεξε να στηρίξει μέχρι τέλους τoν οικονομικό γραμματέα. Όπως ενημερώνεται η στήλη, υπήρξαν αντιδράσεις για τον τρόπο που συμπεριφερόταν ο Γιώργος Κουτούκκης όλο αυτό το διάστημα εντός της ΕΔΕΚ. Μάλιστα, στενότατος συνεργάτης του κ. Σιζόπουλου φαίνεται να του είπε: «Είτε ο Κουτούκκης είτε εγώ».

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε τότε την επιλογή του μεταξύ των δύο και αυτή ήταν η στήριξη στον παραιτηθέντα οικονομικό γραμματέα. Τη δική του παρέμβαση σε όλο αυτό έκανε ο άλλοτε εσωκομματικός αντίπαλος του Μαρίνου Σιζόπουλου Γιώργος Βαρνάβα, ο οποίος και θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος τον Οκτώβρη. Το κατά πόσο θα καταφέρει να αρπάξει την προεδρία από τον Μαρίνο Σιζόπουλο είναι ακόμα αμφίβολο καθώς ο Πρόεδρος των Σοσιαλιστών ελέγχει πλήρως το σώμα. Είναι όμως και το ότι ο Γιώργος Βαρνάβα ήταν χαμένος όλο αυτό το διάστημα. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, δεν αποκλείεται να υπάρξει και μία τρίτη επιλογή. Ίσως κάποιου που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, είτε εντός του κόμματος και εδώ και καιρό δυσφορεί.

Κλειστό μέχρι νεωτέρας

Την ώρα πάντως που στην ΕΔΕΚ βγαίνουν μαχαίρια, στο Δημοκρατικό Κόμμα έχουν κλείσει για διακοπές. Φάνηκε από την νερόβραστη ανακοίνωση τύπου που εξέδωσαν μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν από το αραβικό δίκτυο AlJazeeraκαι την πλατφόρμα OCCRP. Κάποιοι είπαν πως ο ΔΗΚΟϊκός Πρόεδρος αποφάσισε να ρίξει τους τόνους, καθώς η σκληρή αντιπολίτευση για τα χρυσά διαβατήρια δεν του βγήκε στην κάλπη. Υπάρχουν και εκείνοι όμως που επισημαίνουν πως ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και η οικογένειά του έχουν επισκεφθεί τον αγαπημένο τους προορισμό, που δεν είναι άλλος από τις Μαλδίβες. Προσφάτως αγαπημένος προορισμός και του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στη Βουλή

Μπορεί βεβαίως το ΔΗΚΟ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να παραθερίζουν, ωστόσο αναμένεται να βγουν μαχαίρια στη Βουλή από τον Σεπτέμβρη. Όπως μαθαίνει η στήλη, το δημοσίευμα του OCCRPγια τις σχέσεις Αναστασιάδη με τον Σαουδάραβα Σεΐχη θα οδηγηθεί στην επιτροπή ελέγχου και εκεί αναμένεται να ζήσουμε και πάλι, μεγάλες στιγμές.

Η μύγα στον τοίχο

Το μεγάλο σοκ στο δεύτερο βίντεο του AlJazeera είναι ότι το πρώτο βίντεο τυχαία τους προέκυψε και όχι στοχευμένα, όπως η κυβέρνηση και αρκετοί άλλοι επαγγελματικοί σύνδεσμοι υποστήριζαν όταν κατάγγελλαν τουρκικό δάκτυλο πίσω από τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα. Το κανάλι διερευνούσε το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω της εξαγοράς αγγλικών ποδοσφαιρικών ομάδων και κυριολεκτικά σκόνταψε πάνω στους δικούς μας. Μπροστά σε ένα λαλίστατο Πρόεδρο Βουλής, ένα βουλευτή-επιχειρηματία και έναν πληθωρικό δικηγόρο, το AlJazeera νωρίς νωρίς κατάλαβε ότι έπιασε λαβράκι και μας έδωσε προτεραιότητα.

Γι’ αυτό και το δεύτερο βίντεο δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι οι αναμενόμενες εγχώριες εξελίξεις που προκύπτουν από το πρώτο. Η αστυνομική έρευνα γύρω από το περιεχόμενο των όσων λέχθηκαν από τους πρωταγωνιστές του βαίνει προς ολοκλήρωση, εάν δεν έχει ήδη ολοκληρωθεί. Η εκτίμηση, μερικοί μάλιστα μιλούν και για πεποίθηση, είναι ότι η πολιτεία, Αστυνομία και Νομική Υπηρεσία, θα κινηθούν εναντίον του πρώην Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και όχι μόνο. Παρά τις κρούσεις από τους ενδιαφερόμενους, καμία πολιτική δύναμη ή πολιτικό πρόσωπο δεν έχει διάθεση να παρέμβει προς τη Νομική Υπηρεσία όχι για να κουκουλωθεί η υπόθεση, αλλά ούτε καν για ηπιότερες κατηγορίες. Δέκα μήνες μετά τη δημοσιοποίηση του πρώτου βίντεο, ο γενικός εισαγγελέας και ο βοηθός γενικός εισαγγελέας βρίσκονται κάτω από το εξεταστικό μάτι μιας ανυπόμονης και δύσπιστης κοινωνίας, να αποδείξουν με έργα και όχι με μόνο λόγια τις διακηρύξεις τους και την αποφασιστικότητά τους να πατάξουν τη διαφθορά. Πέραν της υπόθεσης AlJazeera, το άλλο μεγάλο τεστ για τους Γιώργο Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη είναι ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστούν τα όσα αποκαλύπτονται στην έκθεση της επιτροπής Νικολάτου για την υπόθεση των διαβατηρίων.

Διότι οι γνωρίζοντες τα ονόματα που καλύπτονται με μαύρο μελάνι για σκοπούς προστασίας προσωπικών δεδομένων υποστηρίζουν ότι στην έκθεση υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες σε βάρος συστημικών τραπεζών, συγκεκριμένων δικηγορικών και λογιστικών γραφείων και αρκετά άλλα.

Κλωθώ

Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Νίκος Αναστασιάδης

Θεώρησε πως θυμίζοντας στους Βαρωσιώτες τη στάση του το 2004 θα κάμψει την όποια οργή. Όσοι δεν πείστηκαν και άρχισαν τα περί συμμορίας, τους απάντησε με το γνωστό «ο λαός αποφάσισε τον Μάη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΕΔΕΚ  |  Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση