ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ένα νέο μετεκλογικό σκηνικό

Σημαντική η κίνηση του Αβέρωφ Νεοφύτου να προτείνει την Αννίτα Δημητρίου για πρόεδρο της Βουλής.

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Η συμμετοχή στους G7

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου βρέθηκε στη σύναξη των G7, πραγματοποιώντας σημαντικές επαφές για τις μελλοντικές παγκόσμιες προκλήσεις στην υγεία. Η συμμετοχή της Στέλλας Κυριακίδου μπορεί να θεωρηθεί και ως μια έμμεση συμμετοχή της Κύπρου στο κλαμπ των ισχυρών του πλανήτη.

 Η αποτυχία των influencers

Το πρωτοπαλίκαρο του Σάκη, ο Ανδρέας Χασαπόπουλος, κατά την προεκλογική περίοδο ξημεροβραδιαζόταν στα κοινωνικά δίκτυα, εφαρμόζοντας τη λαϊκίστικη τακτική του πρώην προϊστάμενού του. Η προσπάθειά του ανταμείφθηκε με 408 ψήφους. Και εις ανώτερα, την επόμενη φορά. Βεβαίως, ο Ανδρέας Χασαπόπουλος δεν ήταν ο μόνος που απέτυχε σε αυτό τον προεκλογικό. Όλα τα κόμματα που θεώρησαν πως οι ενεργοί χρήστες του facebook και του twitter με λάικ και πολλούς ακόλουθους μπορούν να έχουν έρεισμα εκλογικό απογοητεύτηκαν. Ενδεικτική η επιλογή Κωνσταντίνου Οδυσσέως στην επαρχία Αμμοχώστου με τον ΔΗΣΥ και του Γιώργου Άστρα στην επαρχία Λευκωσίας του ΔΗΣΥ

 Η διαφορά των νικητών

Για πολλούς ήταν αναμενόμενο, για άλλους ευχάριστη έκπληξη ότι ο Νίκος Κέττηρος κατάφερε να έρθει πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στην Επαρχία Αμμοχώστου. Δούλεψε σιωπηρά, μακριά από αχρείαστη επίδειξη, χωρίς εγωπάθεια και πάντα διατηρούσε την επαφή του με τον κόσμο, έστω και όταν είχε τραυματιστεί σοβαρά και θα έπρεπε να μείνει κλεισμένος στο σπίτι. Δεν χάρηκε όμως τη νίκη του και αυτό φάνηκε στις πρώτες του δηλώσεις, όταν εμφανώς καταρρακωμένος μίλησε για την ήττα του ΑΚΕΛ. Στην αντίπερα όχθη, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η άλλη μεγάλη νικήτρια των εκλογών, έδινε τη μία συνέντευξη μετά την άλλη, πανηγυρίζοντας τη νίκη της, αναδημοσιεύοντας ειδήσεις που τη χαρακτήριζαν οδοστρωτήρα, επειδή ήρθε πρώτη και διεκδικούσε την προεδρία της Επιτροπής Ελέγχου. Ούτε πως την αφορούσε και ούτε πως την πονούσε η συντριβή του κόμματός της. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε για την ήττα είπε πως γι’ αυτό θα πρέπει να ρωτήσουν την ηγεσία. Σε αυτές τις μικρές λεπτομέρειες ακριβώς φαίνεται και η διαφορά των δύο νικητών.

 Οι κραταιοί…

Κάποιος θα πει πως αυτό είναι ίδιον των Νέων Δυνάμεων. Είδαμε όμως και τα άλλοτε πρωτοκλασάτα στελέχη που διεκδικούσαν τη Γραμματεία του κόμματος πώς συμπεριφέρθηκαν. Ο λόγος για τον Νίκο Κατσουρίδη ο «κραταιός άντρας της Αριστεράς», ο οποίος ως πολιτικός αναλυτής έκανε αναλύσεις για την κατάρρευση του δικομματισμού και όλο το προηγούμενο διάστημα δούλευε επαγγελματικά υπέρ της ΔΗΠΑ.

 Όζει παλαιοκομματισμού

Δεν λέμε στην κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια, η αναφορά στη γιαγιά την πλύστρα, την οποία έχει καμάρι του, είχε καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις των παρευρισκόμενων, αλλά και όσων έλεγαν πως ο Χρίστος Χριστόφιας έκανε με εκείνη την ομιλία το πολιτικό του ντεμπούτο. Το να το επαναλαμβάνει όμως τη μέρα της ανακήρυξης είναι άκαιρο, άστοχο και χάνει την όποια αξία του. Καταγράφηκε ωστόσο ότι όταν ο Χρίστος Χριστόφιας ρωτήθηκε αν ενδιαφέρεται για τη Γενική Γραμματεία δεν το απέρριψε, υπογραμμίζοντας πως όλα θα συζητηθούν στο εκλογικό συνέδριο. Λέτε ο γόνος Χριστόφια να κάνει τελικά την ανατροπή; Η συνέντευξή του πάντως στην Κατερίνα Ηλιάδη, περί μαρξισμού και λενινισμού, ήταν ό,τι ακριβώς έπρεπε να αποφευχθεί λίγο μετά τη μεγάλη ήττα.

 Περί ισότητας

Σημαντική η κίνηση του Αβέρωφ Νεοφύτου να προτείνει την Αννίτα Δημητρίου για πρόεδρο της Βουλής. Εργατική, αξιοπρεπής παρουσία με το δικό της αποτύπωμα στα κοινοβουλευτικά δρώμενα. Το να παρουσιάζεται όμως η υποψηφιότητά της ως η απάντηση στην ανισότητα των δύο φύλων είναι τουλάχιστον προκλητικό, όταν όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια να αγνοήσουν επιδεικτικά τη βελτίωση των θεσμών και της καθημερινότητας των γυναικών ούτως ώστε να μπορούν να συμμετέχουν επί ίσοις όροις στα κοινά.

 Τάξιμο σε δύο

Αν κάτι βεβαίως πιστώνεται στον Αβέρωφ Νεοφύτου είναι πως με αυτή την επικοινωνιακή κίνηση κατάφερε να αποφύγει αυτό που ακριβώς έκαναν Πινδάρου και Προεδρικό: να τάξουν σε δύο την Προεδρία και να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου την έταξε προεκλογικά στον Μαρίνο Σιζόπουλο και ο Νίκος Αναστασιάδης στον Μάριο Καρογιάν. Όπως εκμυστηρεύτηκε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στον πρόεδρο θα πρέπει να πάνε τελικά με δικό τους υποψήφιο γιατί ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν πρόκειται να στηρίξει τον Μάριο Καρογιάν. Εξού και συναίνεσε ο πρόεδρος. Βεβαίως, όλο αυτό δεν ανατρέπει τις πύρινες δηλώσεις τη νύχτα των εκλογών ότι ο ΔΗΣΥ πήρε τα μηνύματα και θα επιχειρήσει συνεργασία και συνεννόηση με τα άλλα κόμματα; Πώς ακριβώς θα το κάνει; Με το να προεδρεύει και της νομοθετικής εξουσίας;

 ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ

Ο Μάριος Καρογιάν δούλεψε με την excel του, φρόντισε να πάρει στην κάλπη όσους του χρωστούσαν εδώ και καιρό και το εξαργύρωσε, αφήνοντας άναυδο τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Φρόντισε βεβαίως να καεί την επόμενη μέρα καθώς η αθέτηση της υπόσχεσής του στον Βότση δεν αναμένεται να του βγει σε καλό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση