ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γερά νεύρα και πλέον στενά χρονοδιαγράμματα

Δύο είναι οι εκλεκτοί του ΑΚΕΛ και αυτοί περιορίζονται στους Αχιλλέα Δημητριάδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Τα δύο πρόσωπα

Δύο είναι οι εκλεκτοί του ΑΚΕΛ και αυτοί περιορίζονται στους Αχιλλέα Δημητριάδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη, με τον τελευταίο να αποτελεί την έκπληξη. Ήδη στο ΑΚΕΛ διαμορφώνονται οι δύο τάσεις, με κάποιους να μιλούν υπέρ του έμπειρου νομικού και άλλοι υπέρ του έμπειρου διπλωμάτη. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν την περασμένη Τετάρτη στο σπίτι της Πρέσβειρας της Ολλανδίας, ωστόσο η στήλη δεν γνωρίζει αν συζήτησαν καθόλου το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Το σίγουρο είναι πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε έναν αέρα αισιοδοξίας στο περπάτημά του, αλλά και στις συζητήσεις του με τους παρευρισκόμενους. Τα μακρά βεβαίως κοντά έγιναν, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται τη βδομάδα που μπαίνει. Δεν αποκλείεται τα δύο αυτά ονόματα να μείνουν μέχρι τέλους στο τραπέζι για να αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Το σινιάλο της Ερατώς

Το τελευταίο της χαρτί φαίνεται πως παίζει η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή ούτως ώστε να αποτελέσει την επιλογή του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Μετά την έντονη αντίδρασή της για την παραίτηση Ανδρέα Μαυρογιάννη, στον οποίο επέρριψε ευθύνες για το αποτέλεσμα, μετά το γεγονός ότι εξέφρασε την ετοιμότητά της σε στελέχη του ΑΚΕΛ να κατέλθει ως υποψήφια του κόμματος, αφότου το ΔΗΚΟ την απέρριψε, ανέλαβε δραστικά μέτρα. Αίσθηση προκάλεσε για παράδειγμα η συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του «Πολίτη» και στην Κατερίνα Ηλιάδη. Όπως είπε, έχει επικοινωνία με το ΑΚΕΛ και συνέστησε υπομονή όταν αναφέρθηκε πως τα δύο ονόματα που παίζουν είναι αυτό του Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Αχιλλέα Δημητριάδη. Προφανώς η κα Μαρκουλλή γνωρίζει κάτι περισσότερο από τους υπόλοιπους. Ή ίσως επιχειρεί να προκαταλάβει καταστάσεις. Και λέμε να προκαταλάβει καταστάσεις καθώς όταν αναφέρθηκε πως το πρωτεύον είναι η εκλεξιμότητα, η ίδια ανέφερε πως οι δημοσκοπήσεις δεν τη δείχνουν χαμηλά, αναφερόμενη και σε δημοσκόπηση του «Φιλελευθέρου» που την έδειξε να κατατάσσεται πέμπτη. Με ενδιαφέρον πάντως παρακολουθήσαμε τον «τυφώνα Ειρήνη» όπως παρουσιαζόταν σε άλλη δημοσκόπηση που διέρρευσε προ μηνών (για λογαριασμό αγνώστου) να λαμβάνει 2% αυτή τη φορά.

Περί δεοντολογίας

Και επειδή μιλούμε για δημοσκοπήσεις ίσως να είναι καιρός να παρέμβει η επιτροπή δημοσιογραφικής δεοντολογίας σε όλο αυτό που βλέπουμε να εκτυλίσσεται με τις δημοσκοπήσεις που βολικά διανέμονται. Βάσει νομοθεσίας, οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται πρέπει παράλληλα να παρουσιάζουν την ταυτότητά τους. Πότε δηλαδή διενεργήθηκε, τον αριθμό του δείγματος, η εταιρεία που ανέλαβε τη δημοσκόπηση και σίγουρα ποιος πλήρωσε για τη δημοσκόπηση. Ό,τι άλλο παρουσιάζεται χωρίς τα παραπάνω, ενέχει τον κίνδυνο σκοπιμοτήτων στα οποία δεν πρέπει να λαμβάνουν μέρος τα ΜΜΕ. Γιατί με αυτό τον τρόπο ακριβώς πλήττεται η αξιοπιστία τους.

Οι εναλλακτικές

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας (έστω και αγνώστου πατρός) και παρουσιάζουν καθίζηση στην υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, τέσσερις μήνες μετά την εξαγγελία του, τη στιγμή που ο Νίκος Χριστοδουλίδης εν κρυπτώ διατηρεί υψηλά ποσοστά, έχουν ταρακουνήσει την Πινδάρου. Ήδη στο παρασκήνιο άρχισαν να συζητούνται εναλλακτικές, με τις γυναικείες προσωπικότητες του ΔΗΣΥ να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, όπως είναι η Αννίτα Δημητρίου, η Ζέτα Αιμιλιανίδου, ακόμα και η Νατάσα Πηλείδου. Στο παρασκήνιο, καθώς ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθαρίζει παντού πως είναι έτοιμος για τα δύσκολα και θα δώσει αυτή την κρίσιμη μάχη μέχρι τέλους.

Σνομπάρει ή δεν ξέρει;

Βεβαίως, εν κρυπτώ δεν λειτουργεί μόνο ο Νίκος Χριστοδουλίδης αλλά και υπουργοί. Ο λόγος για τη Νατάσα Πηλείδου. Δεν λέμε, εκτιμάται το γεγονός ότι σε αντίθεση με τον προκάτοχό της, δεν παίρνει τη γλώσσα της περίπατο, όμως η επίμονη άρνησή της σε live συνεντεύξεις και η εν γένει επιφύλαξή της να τοποθετείται δημοσίως για τα ενεργειακά εγείρει ερωτήματα. Ερωτήματα, κατά πόσο σνομπάρει απλώς τα ΜΜΕ, ή δεν έχει καλή γνώση του αντικειμένου. Και το λέμε αυτό με δεδομένο ότι τα ενεργειακά είναι το κύριο ζήτημα που απασχολεί πλέον τη διεθνή κοινότητα, αλλά η δική μας υπουργός δεν έχει χρόνο να τοποθετηθεί επ’ αυτού και αν μη τι άλλο να διασκεδάσει τις ανησυχίες.

Στο κόκκινο

Το είχαμε ψυλλιαστεί πως ο υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος δεν θα μας έκανε να πλήξουμε κατά την παρουσία του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες επιτυχίες στην πύλη εμβολιασμού. Το νέο του κατόρθωμα ήταν η αναφορά του πως η Εσθονία μπορεί να μάθει πράγματα από την Κύπρο κυρίως σε θέματα διαχείρισης στο Κτηματολόγιο και την Πολεοδομία. Είχε άραγε ποτέ ο κ. Κόκκινος επαφή με το Κτηματολόγιο στην Κύπρο ή γενικότερα επαφή με την κυπριακή πραγματικότητα;

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Η Αστυνομία Κύπρου η οποία ξέρει να βγάζει τον Αίαντα βόλτα και να τραυματίζει πολίτες που διαμαρτύρονται ειρηνικά, αλλά δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα κάθε Πάσχα με τις κροτίδες και τις λαμπρατζιές, με αποτέλεσμα να ακούμε για ακρωτηριασμούς, αλλά και για σκύλους που υποφέρουν, ενίοτε και χάνονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΚΕΛ  |  ΔΗΣΥ  |  Εκλογές  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση