ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γράφουν και σβήνουν ονόματα στην Εζεκία

Παραίτηση με προεκτάσεις

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Παραίτηση με προεκτάσεις

Η κίνηση του Ανδρέα Μαυρογιάννη να υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του Ε/κ διαπραγματευτή προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Αφενός για τις προεκτάσεις στο Κυπριακό, δεδομένου ότι ο έμπειρος διπλωμάτης είχε εξομολογηθεί προ μηνών στην «Κ» πως θα παραιτηθεί αν διαπιστώσει το επόμενο χρονικό διάστημα ότι το Κυπριακό θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε στασιμότητα. Αφετέρου για την χρονική συγκυρία. Χρονική συγκυρία δεδομένου ότι το όνομα του Ανδρέα Μαυρογιάννη είχε μπει στο τραπέζι του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ ως εν δυνάμει υποψήφιος. Το όνομά του ακουγόταν εντόνως εδώ και καιρό, ωστόσο, πρώτη φορά μπαίνει στο short list των συλλογικών οργάνων. Σοβαρός, μετρημένος διπλωμάτης, γνώστης του Κυπριακού, το ΑΚΕΛ δεν φοβάται τυχόν παρεκτροπές. Αυτό το οποίο προβληματίζει το ΑΚΕΛ είναι η κριτική που θα δεχτεί το κόμμα πως αποτελούσε τον κύριο διαχειριστή του Κυπριακού τα τελευταία δέκα χρόνια και κατ’ επέκταση έχει ευθύνη. Όπως σημειώνεται από την Εζεκία Παπαϊωάννου το «ήταν απλώς τεχνοκράτης» δεν βοηθά. Επί του παρόντος πάντως φαίνεται να αποκτά δυναμική ανάμεσα στα μέλη του Πολιτικού Γραφείου.

Η ενόχληση Μαρκουλλή

Η είδηση παραίτησης Μαυρογιάννη ταρακούνησε την Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και ενδιαφερόμενη για τις προεδρικές εκλογές με την Αντιπολίτευση (κύκλοι του περιβάλλοντός της είχαν βολιδοσκοπήσει το ΔΗΚΟ και η ίδια πρόσφατα εξέφρασε στο ΑΚΕΛ την ετοιμότητά της), τον επέκρινε για την απόφασή του να παραιτηθεί καθώς αυτό στέλνει το μήνυμα πως η πλευρά μας δεν ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι και τις προεδρικές εκλογές. «Ο κ. Μαυρογιάννης είναι διαπραγματευτής για το Κυπριακό, διορισμένος από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη από τον Σεπτέμβριο του 2013», είπε με νόημα η πρώην υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας ότι αν επιρρίπτονται ευθύνες για τη διολίσθηση του Κυπριακού οι ευθύνες αυτές δε μπορεί παρά να αγγίζουν και όλους όσοι βρίσκονται στο πλάι του. «Όλοι όσοι στήριξαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά και μετά το Κραν Μοντανά είναι συνυπεύθυνοι και δε μπορεί με μια παραίτηση όταν βρισκόμαστε πραγματικά στο χείλος του γκρεμού να απαλλαχθούν από τη δική τους ευθύνη που είναι τεράστια».

Ο νέος διαπραγματευτής

Πάντως, επειδή η κυρία Μαρκουλλή προφανώς και ανησυχεί για το τι μήνυμα δίδουμε προς τα έξω, να σημειώσουμε πως ο διάδοχος του κ. Μαυρογιάννη, ο Μενέλαος Μενελάου υπήρξε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό, τόσο επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, όσο και επί Δημήτρη Χριστόφια. Οι διπλωματικοί κύκλοι έχουν να πουν τα καλύτερα για τις διπλωματικές ικανότητες Μενελάου, τις γνώσεις του αλλά και γενικότερα για την προσωπικότητά του. Όπως μαθαίνει η στήλη, προέρχεται από τους κύκλους του ΑΚΕΛ, με πολλούς να διερωτώνται τι σημαίνει η επιλογή του από πλευράς Αναστασιάδη. Προφανώς ως υπηρεσιακός δεν θα μπορούσε να αρνηθεί και σίγουρα με στάσιμο το Κυπριακό δεν αναμένεται να γίνουν πολλά. Σίγουρα καταγράφεται το γεγονός ότι ενώ το ΑΚΕΛ επιμένει να ψαρεύει Κεντροδεξιά, ο Αναστασιάδης είναι πάντοτε έτοιμος να αξιοποιήσει τα ικανά πρόσωπα της Αριστεράς για δικό του όφελος.

Η περίπτωση Πλατή

Αίσθηση σε όλους τους πολιτικούς κύκλους είχε προκαλέσει η δυναμική που αποκτούσε την περασμένη βδομάδα η υποψηφιότητα Στέλιου Πλατή. Ο αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος με τις ρηξικέλευθες θέσεις στην οικονομία είχε προκαλέσει την γοητεία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Γιώργου Λουκαΐδη, ενώ άλλα μέλη του Πολιτικού Γραφείου είπαν γιατί όχι; Οι αντιδράσεις πάντως δεν άργησαν με πολιτικά πρόσωπα να σημειώνουν πως τυχόν υποψηφιότητά του θα ενισχύσει την ήδη βεβαρημένη άποψη ότι το ΑΚΕΛ δε μπορεί να κυβερνήσει καθώς ο γνωστός οικονομολόγος έχει αμφιλεγόμενες θέσεις στην οικονομία. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο αναδιπλώθηκαν ατάκτως.

Το γεύμα

Γεύμα με τον στενό του συνεργάτη και επικεφαλής της προεκλογικής του καμπάνιας όπως λέγεται είχε ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Βασίλη Πάλμα. Το γεύμα έγινε σε γνωστό εστιατόριο της πρωτεύουσας. Αυτό που προκάλεσε αίσθηση είναι το γεγονός ότι στην παρέα συμμετείχε και ο τέως υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ήδη η φημολογία δίνει και παίρνει για το ενδεχόμενο συνεργασίας τους στις προεδρικές εκλογές, με την Πινδάρου να τελεί υπό παράκρουση. Επί του παρόντος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει οργώσει την Κύπρο και φαίνεται να έχει σημαντικό έρεισμα στα εθνικόφρονα σωματεία και στη λαϊκή δεξιά. Αυτό δεν περνά απαρατήρητο από την Πινδάρου η οποία παραδέχεται πως τα πράγματα είναι δύσκολα σε αυτόν τον προεκλογικό. Ιδιαίτερα όταν στελέχη που βρίσκονταν κοντά στον κ. Νεοφύτου πλέον τηρούν αποστάσεις ασφαλείας.

Ο πολιτισμός του ΔΗΚΟ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδαν οι άνθρωποι του πολιτισμού τον διορισμό του Γιάννη Τουμαζή στο υφυπουργείο Πολιτισμού. Ιδιαίτερα όταν η επικρατούσα αντίληψη ήθελε τη θέση κλειδωμένη σε στέλεχος μεγάλου καναλιού. Η αλλαγή της απόφασης του Νίκου Αναστασιάδη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον ωστόσο έχει και ο τρόπος που επέλεξε να αντιμετωπίσει τον εν λόγω διορισμό το ΔΗΚΟ. Όχι μόνο αντέδρασε αλλά θυμήθηκε και την παράσταση που έγινε επί προεδρίας του στον ΘΟΚ, στα Κατεχόμενα. Αφού οι πολιτιστικές ευαισθησίες είναι τόσες στο ΔΗΚΟ, ίσως να ήταν καλό να αντιλαμβάνονται πως επρόκειτο για παράσταση και όχι για συναυλία όπως ανοήτως έγραψαν στην ανακοίνωση.

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Το υπουργείο Υγείας και η διάκριση που έκανε εναντίον των ομοφυλόφιλων ατόμων, καθώς στην ιστοσελίδα του Κέντρου Αίματος αναφερόταν ο αποκλεισμός των ομοφυλόφιλων ανδρών εκτός αν έχει περάσει διάστημα 12 μηνών από τη σεξουαλική επαφή με άλλον άνδρα. Αυτό ίσχυε πριν από πολλά χρόνια στο εξωτερικό λόγω της ανησυχίας για μετάδοση του ιού του AIDS, απαλείφθηκε όμως σε πολλές χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΚΕΛ  |  Εκλογές  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση