ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η γάγγραινα της γραφειοκρατίας

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Λέει ότι καθαρίζει

Το αποτέλεσμα της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού φαίνεται πως έκανε τον πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου ν’ αναθαρρήσει. Ότι δηλαδή μπορεί επί του παρόντος να μην κερδίζει τη συμπάθεια του κόσμου, όπως ο εσωκομματικός του αντίπαλος Νίκος Χριστοδουλίδης, αλλά ότι σίγουρα και σε αντίθεση μ’ εκείνον έχει ισχυρούς συμμάχους. Συμμάχους που είναι έτοιμοι να πέσουν στη φωτιά γι’ αυτόν. Ο ίδιος έχει ξεκινήσει να λέει πως όταν «καθαρίσει εσωκομματικά θα καθαρίσει σίγουρα και εξωκομματικά». Με λίγα λόγια, αν βγάλει τον Νίκο Χριστοδουλίδη από τη μέση δεν έχει να φοβάται τίποτα σε σχέση με το πώς θα κινηθεί η αντιπολίτευση.

Οι προσκλήσεις στην Αργάκα

Έτσι, λοιπόν, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκινά προεκλογικό, κάνοντας σημαντικές επαφές. Η στήλη έχει στην κατοχή της πρόσκληση του προέδρου του ΔΗΣΥ στην Αργάκα. Δεν προσκάλεσε βεβαίως τον Ιανό, αλλά μία ομάδα επιφανών προσώπων. Όπως γράφει η πρόσκληση, θα ακολουθήσουν sunset drinks, αλλά και περιήγηση των προσκεκλημένων στη «Φάρμα Περικλής». Προϊδέασε μάλιστα τους φίλους που θα παρευρεθούν και τους εν δυνάμει υποστηρικτές, να πάνε με χειμερινή casual ενδυμασία και να φορέσουν «sneakers». Κατά τ’ άλλα τα συναγερμικά στελέχη και οι υπουργοί ολοφύρονταν πως ο πρόωρος προεκλογικός δεν κάνει καλό στο κόμμα. Αυτό βεβαίως ισχύει μόνο για τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι βολές Καρογιάν

Μπορεί ο προϋπολογισμός να μην είχε την ένταση της προηγούμενης χρονιάς, όταν ο Νικόλας Παπαδόπουλος καταψήφιζε τον προϋπολογισμό, όμως ο Μάριος Καρογιάν φρόντισε να το υπενθυμίσει. Δεν πέρασε απαρατήρητη η κίνησή του να επικαλεστεί τις ομιλίες του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος ξεκαθάριζε πως ο προϋπολογισμός δεν πρέπει να είναι τακτικιστικό παιχνίδι και να μπει στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής κριτικής. Μία κίνηση που φαίνεται να έπιασε τόπο στο ΔΗΚΟϊκό ακροατήριο, που ακόμα απορεί για την αψυχολόγητη και κοστοβόρα για το κόμμα κίνηση Νικόλα Παπαδόπουλου.

Το ΕΛΑΜ και ο Γρίβας

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό, δεν πέρασε απαρατήρητη η ένταση του προέδρου του ΕΛΑΜ. Άφριζε ο Χρίστος Χρίστου κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό, καθότι το ΑΚΕΛ ανακάλυψε την τελευταία στιγμή πως υπήρχε συγκεκριμένο κονδύλι που αφορούσε αγορά κατοικίας στην οποία διέμενε ο Γρίβας και τη μετατροπή του σε μουσείο και πρόλαβε να το σταυρώσει. Την ώρα βεβαίως που μιλούσε ο Χρίστος Χρίστου έφυγαν από την αίθουσα επιδεικτικά τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ. Όσο όμως κι αν απουσίαζαν, δεν παρέλειψε βεβαίως να του απαντήσει ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας πως το προδοτικό μισοφέγγαρο που βρίσκεται στον Πενταδάκτυλο είναι το αποτέλεσμα της δράσης του Γρίβα.

Η ομιλία του Στέφανου

Μιλώντας για τον Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος έκανε την πρώτη του ομιλία ως αρχηγός κόμματος κατά τον προϋπολογισμό, καταγράψαμε ότι δεν φοβήθηκε να τοποθετηθεί ευθαρσώς υπέρ του εμβολιασμού, έστω κι αν μία μεγάλη μερίδα των ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων αντιδρούν. Ούτε βεβαίως φοβήθηκε ν’ ανοίξει ξεκάθαρα το κεφάλαιο της οικονομίας. Ένα κεφάλαιο που για χρόνια στο ΑΚΕΛ προτιμούσαν να το κρατούν κλειστό. Τώρα που μιλούμε για οικονομία, κατάλαβε κανείς για ποιο λόγο ο Χάρης δεν έκανε τοποθέτηση κατά τον προϋπολογισμό στην Ολομέλεια;

Ο εφιάλτης του δημοσίου

Θυμάστε που ο Κυριάκος Κόκκινος σε συνέντευξή του στην «Κ» πανηγύριζε για την ψηφιακή μεταρρύθμιση η οποία πρέπει να κερδηθεί. E, o Ιανός έζησε από πρώτο χέρι τη γραφειοκρατία της δημόσιας υπηρεσίας. Ζητήσαμε στις αρχές του Νοέμβρη από το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη αλλαγή της άδειας οδήγησης σε ευρωπαϊκή για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτοκίνητο στο εξωτερικό, κατά τις διακοπές μας. Οι υπεύθυνοι μας ενημέρωσαν πως η εκτύπωση των εν λόγω αδειών δεν γίνονται στην Κύπρο αλλά σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. με το οποίο συνεργαζόμαστε και του οποίου το εκτυπωτικό είχε χαλάσει. Όπως μας ενημέρωσαν δεν υπήρχε εναλλακτική, ούτε μπορούσαν να μας ενημερώσουν πότε θα είχαμε την άδεια τελικά. Ένα μήνα αργότερα, εξακολουθούσαν να μην έχουν ιδέα και μας παρέπεμψαν για πιστοποιητικό στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών. Επί τρεις μέρες παίρναμε μάταια τηλέφωνο τον υπεύθυνο, καθώς όπως μας έλεγαν από άλλα τμήματα ήταν ο μόνος που μπορούσε να επιληφθεί του θέματος. Μάταιος ο κόπος. Αν ο Γιάννης Καρούσος, που συνηθίζει να κάνει εφόδους θέλει να λειτουργήσει σωστά το εν λόγω τμήμα, τότε θα μπορούσε να μπει πρώτα στην ιστοσελίδα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών ή να κάνει ένα google search στο «Τμήμα Οδικών Μεταφορών» και να δει τα έξαλλα σχόλια πολιτών, οι οποίοι παραπονιούνται πως τα τηλέφωνα δεν απαντώνται. Στη συνέχεια μπορεί να κάνει στο τμήμα έφοδο για να του απαντήσουν εκείνου για ποιο λόγο δεν απαντούν στους πολίτες. Πέραν όμως του χαλασμένου τηλεφώνου στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, θα διερωτάστε τελικά πως ο Ιανός θα ταξιδέψει σε όμορφη ευρωπαϊκή πόλη με όλες αυτές τις δυσκολίες. Ενημερώθηκε μετά από όλο αυτό το μαρτύριο πως υπάρχει λύση. Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών μπορεί τελικώς να εκδώσει διεθνές πιστοποιητικό. Γι’ αυτό το πιστοποιητικό που εκδόθηκε γιατί το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών δεν ήταν σε θέση να έχει εγκαίρως την ευρωπαϊκή άδεια οδήγησης, έπρεπε να πληρώσει ο πολίτης 30 ευρώ για διεθνή άδεια οδήγησης. Διηγούμενοι την ιστορία μάθαμε πως το ίδιο εξοργιστικό σκηνικό συμβαίνει και σε άλλα τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας όπως για παράδειγμα στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις ή στο υπουργείο Υγείας για τα θέματα του εμβολιασμού και επικοινωνίας με γιατρούς του ΟΚΥΠΥ. Κατά τα άλλα θέλουν να μας πείσουν πως βλέπουν σοβαρά την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και την ψηφιοποίηση!

Απούσα η δικαστική εξουσία

Εντύπωση προκάλεσε η απουσία της δικαστικής εξουσίας από το Συμπόσιο που διοργάνωσε η Μονάδα Δικονομικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Κυρίως επειδή στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων, μία πρωτοποριακή έρευνα στην οποία πέραν των 200 δικηγόρων εξέφρασαν την άποψή τους για το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης στην Κύπρο, για την εικόνα που εκπέμπουν στην κοινωνία οι λειτουργοί του τομέα αλλά και για τους ίδιους τους δικαστές και το δικαστικό σύστημα. Αν πρόκειται να αλλάξουν πραγματικά τα δεδομένα στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, τότε όλοι οι παράγοντες του τομέα θα πρέπει να δουλέψουν μαζί συλλογικά για να συζητήσουν και να επιλύσουν τα όποια προβλήματα.

Η περίπτωση Κληρίδη

Και τώρα που λέμε για δικαστική εξουσία, ο τέως γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης θα μείνει στα νομικά της χώρας ίσως ως ο μοναδικός επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας που απέτυχε να τεκμηριώσει ενώπιον δικαστηρίου μια από τις σοβαρές υποθέσεις οικονομικής φύσεως. Παρά τις βαρύγδουπες υποσχέσεις του, η πανηγυρική αθώωση των μέχρι την περασμένη Πέμπτη κατηγορουμένων στην υπόθεση με τη ΣΠΕ Στροβόλου αποτελεί το τελειωτικό χαστούκι.

ΉΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Αννίτα Δημητρίου

Η κατά τα άλλα συμπαθής πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου που σε πρόσφατη ομιλία της, μας επεσήμανε πως «η πίστη μας, η Ορθοδοξία είναι η δύναμή μας […] η δύναμή μας που πηγάζει μέσα από την ελπίδα και την πίστη στο θαύμα», μάς έκανε να διερωτηθούμε αν οι πολιτικοί μας αντιλαμβάνονται ότι διοικούν κοσμικό κράτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  Βουλή  |  ΑΚΕΛ  |  Εκλογές  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση