ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η λίστα διασυρμού έχει όνομα - πρόσωπο και ηθικούς αυτουργούς

Η δημοσιοποίηση της λίστας δεν μπορεί να θεωρηθεί η αυλαία, σε ένα ζήτημα που ταλάνισε τον δημόσιο βίο για σχεδόν δυο χρόνια

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Τα φαντάσματα

Μια μέρα πριν αποχωρήσει από το πόστο του κεντρικού τραπεζίτη (10 Απριλίου 2019), η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη φρόντισε να «δηλητηριάσει» τον πολιτικό και κοινωνικό βίο του τόπου, με τη λίστα που φέρει το επώνυμό της. Η δημοσιοποίηση της τελευταίας πράξης της, στην Αγία Παρασκευή, απλώς επιβεβαίωσε πως η λίστα της, το μόνο που εξυπηρέτησε ήταν το εγώ της, και ικανοποίησε την εμπάθειά της, απέναντι σε οτιδήποτε δεν την αποδεχόταν. Η λίστα Γιωρκάτζη ξεφτίλισε το πολιτικό σύστημα του τόπου, που την ανέβασε στα υψηλότερα και σημαντικότερα πόστα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καθρέφτης του ίδιου συστήματος, η συντάκτρια της λίστας χρησιμοποίησε την εξουσία του πόστου της, για να αυξήσει την επιρροή της και να τιμωρήσει όσους τολμούσαν να της αντιμιλήσουν. Ως δική της τιμωρία, το επώνυμό της θα παραμείνει στην πολιτική ιστορία της Κύπρου, ως ένα μελανό στίγμα.

Και νεκρούς...

Η δημοσιοποίηση της λίστας δεν μπορεί να θεωρηθεί η αυλαία, σε ένα ζήτημα που ταλάνισε τον δημόσιο βίο για σχεδόν δυο χρόνια. Η τέως διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας θα κληθεί να δώσει λόγο για τα ονόματα που συμπεριέλαβε στη λίστα της, που αφορούσε Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα. Όχι μία αλλά 168 μετρημένες φορές, αναφέρεται σε στέλεχος εταιρείας πώλησης αυτοκινήτων. Έχει συμπεριλάβει τον κάθε πικραμένο που χρωστούσε 20 και 30 ευρώ. Φυσικά πρόσωπα που η μόνη σχέση τους, με την πολιτική εντοπίζεται κάθε πέντε χρόνια που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η κ. Γιωρκάτζη πρέπει να τοποθετηθεί: Ισχύουν ναι ή όχι οι πληροφορίες ότι μία τράπεζα αρνείται πως έδωσε στοιχεία για φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες που φιγουράρουν στη λίστα της; Γιατί εάν έχουν βάση κ. Χρυστάλλα, καλομελέτα και έρχεται.

Ένα απογοητευτικό διάγγελμα

Ο Πρόεδρος προϊδέασε εδώ και μέρες ότι θα έκανε διάγγελμα με στόχο την εξαγγελία μέτρων κατά της διαφθοράς. Ήταν όμως ένα διάγγελμα κατώτερο των περιστάσεων. Και αυτό γιατί προκάλεσε περισσότερες αντιδράσεις παρά να κλείσει στόματα. Ένας πρόεδρος οφείλει να ενώνει και όχι να χάνει τη ψυχραιμία του καταγγέλλοντας πρόσωπα, κόμματα και βουλή για τις διαστάσεις που παίρνει επί προεδρίας του το κεφάλαιο που λέγεται διαφθορά.

Αναζητώντας επικοινωνιολόγο

Το ύφος, το κείμενο αλλά και ο τρόπος που πολιτεύεται πλέον ο Πρόεδρος κάνουν πολλούς στην Πινδάρου και το Προεδρικό να αναζητούν επειγόντως επικοινωνιολόγο. Κάποιον που θα μπορέσει να σώσει ό,τι περισώζεται, καθώς ο δρόμος φαίνεται μακρύς μέχρι το 2023 και οι πιο πολλοί στο Υπουργικό παρουσιάζονται κουρασμένα παλληκάρια. Και τώρα που λέμε για παλληκάρια, θυμηθήκαμε πως υπάρχει και υφυπουργός Ναυτιλίας. Η μόνη παρέμβασή του που συζητήθηκε κατά κόρον, ήταν να επικροτήσει το διάγγελμα του Προέδρου. Την ίδια ώρα μάλιστα, που παλιές πολιτικές καραβάνες, τηρούσαν σιγήν ιχθύος.

Eναν Σκέττο στο ΑΚΕΛ

Αναμένεται να ζήσουν μεγάλες στιγμές στην Εζεκία Παπαϊωάννου μετά την απόφασή τους να βάλουν στο ψηφοδέλτιο τον αθλητικογράφο Ρολάνδο Σκέττο. Ο Σκέττος αποφάσισε πως πρέπει να εκλεγεί και όπως όλα δείχνουν αγνοεί κώδικες, κανόνες και ζητήματα παραγοντισμού που θέτει το κόμμα. Όχι μόνο έχει στείλει σε όλα τα μέλη του κόμματος μήνυμα στήριξης στις επικείμενες εκλογές, κίνηση απαγορευτική για τα κόκκινα ήθη, αλλά προκάλεσε και ένα αχρείαστο χάος, ότι το ΡΙΚ, έβαλε λουκέτο στην εκπομπή του. Κάτι βεβαίως που δεν ισχύει…

Απειλές Οδυσσέα

Σε πιο άλλο συντεταγμένο κράτος, πολίτης του και μάλιστα ανεξάρτητος θεσμικός αξιωματούχος, απειλεί δημόσια μια Ερευνητική Επιτροπή πως εάν δεν ικανοποιήσει τα καπρίτσια του για αυτοπροβολή, θα αυτοϊκανοποιηθεί δίνοντας ο ίδιος στη δημοσιότητα τα όσα κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής; Το πιστεύετε, δεν το πιστεύετε το έπραξε ο προστάτης των απανταχού αδύναμων και αδικημένων, γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Βλέπετε ζήλεψε τη δημοσιότητα που απήλαυσαν οι τέως υπουργοί Εσωτερικών, οι καταθέσεις των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Επιτροπή. Ανέμενε μπας και ο Νικολάτος δεηθεί να το πράξει και όταν είδε και αποείδε, πως το λογοτεχνικό του πόνημα με παραπομπές σε αρχαία ρητά θα παραμείνει στην αφάνεια, ξέχασε τους καλούς του τρόπους. Έχει καιρό που έχει χαθεί από το γυαλί και το μικρόφωνο και τον πιάσανε τα στερητικά του σύνδρομα αυτοπροβολής. Προβλέπω πως τη νύφη θα την πληρώσει το πρωτοπαλίκαρό του, διαχειριστής της ομάδας στήριξής του, σε κοινωνικά δίκτυα. Όπως με το λιοντάρι και το λαγό στο γνωστό ανέκδοτο.

Απόλαυση

Η κατάθεση του αρχιεπισκόπου Κύπρου στην Ερευνητική Επιτροπή, για όσους την παρακολούθησαν, ήταν απόλαυση. Δεν ξέρω αν φώτισε περισσότερο τα τέσσερα μέλη της Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις, αυτό που γνωρίζω είναι πως ενημερώθηκαν από πρώτο χέρι για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και ιστορίες από τα παλιά. Πώς έγινε αυτό; Μόνο ο μακαριότατος μπορεί να απαντήσει. Εκεί όμως που άφησε άφωνα τα τέσσερα μέλη, ήταν όταν άρχισε να πλέκει το εγκώμιο του μακαρίτη Μιχαλάκη Λεπτού κάνοντας μια περίτεχνη γέφυρα της σκέψης και του λόγου του, για τις πολιτογραφήσεις και την προσφορά του Κερυνειώτη επιχειρηματία στην Πάφο. Πάντως, η φιλοξενία της Επιτροπής στην Αρχιεπισκοπή ήταν πέρα από εγκάρδια και με τα απαραίτητα κεραστικά, ταχινόπιτα και χυμός, για όλους τους παρευρισκόμενους.

Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ: ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β'

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος αν και δεν είπε τίποτα το καινούργιο στην Ερευνητική Επιτροπή, κατάφερε για ακόμη μία φορά να τραβήξει το δημόσιο ενδιαφέρον, εκθέτοντας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα για δεύτερη φορά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με το αμίμητο : «Είπα στον Αναστασιάδη να σταματήσουμε να κλέβουμε - Βάζω και τον εαυτό μου μέσα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση