ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η πολιτική μιμείται την τέχνη

Κάτι ήξερε ο Alpha που δεν ήθελε να κάψει το δυνατό του χαρτί για μια πολιτική συζήτηση στην prime time

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Νικητής ο Σασμός

Το πρώτο διακαναλικό debate κύλησε χωρίς εκπλήξεις και ιδιαίτερους διαξιφισμούς με νικητή τον... «Σασμό». Μπορεί βέβαια να υπήρξε γκρίνια σε σχέση με την ώρα διεξαγωγής, άρχισε στις 22:30, ωστόσο κάτι ήξερε ο Alpha που δεν ήθελε να κάψει το δυνατό του χαρτί για μια πολιτική συζήτηση στην prime time. Απεναντίας, φαίνεται να ωφέλησε και το debate που έφτασε στο κανάλι των Λατσιών μέχρι 24%, απολύτως λογικό νούμερο με ένα τόσο γενναιόδωρο lead-in. Όσο για το debate, οι υποψήφιοι δεν κατάφεραν για άλλη μια φορά να φύγουν από τα τετριμμένα, ενώ απουσίαζε το θέμα των παρακολουθήσεων, που βρίσκεται στην επικαιρότητα. Μπορεί να προσπάθησαν να ανεβάσουν τους τόνους με εκατέρωθεν κατηγορίες ωστόσο δεν κατάφεραν να κερδίσουν το ενδιαφέρον, εκτός από τον Alpha λόγω «Σασμού», κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα στα υπόλοιπα κανάλια. Θα πρέπει τα επιτελεία πέρα από το καλό κλίμα που φρόντισαν να υπάρχει πίσω από τις κάμερες, να επιστήσουν την προσοχή στους υποψήφιους ώστε να κατεβαίνουν στον τηλεοπτικό στίβο τουλάχιστον με μερικές φρέσκες ιδέες και προτάσεις.

Τι επικράτησε

Πάντως, αυτό που ανέμεναν όλοι από το debate ήταν τη σκληρή αντιπαράθεση των Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη. Και δεν απογοητεύτηκαν βεβαίως. Αυτό επικράτησε απ’ όλη την τηλεμαχία, με τον συναγερμικό πρόεδρο να κατηγορεί ευθέως και επανειλημμένα τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως ψεύτη. Τα κοντινά πλάνα έδειχναν τον εκνευρισμό του Αβέρωφ Νεοφύτου εν μέρει και την απώλεια της ψυχραιμίας, όμως η αλήθεια είναι πως η κίνηση αυτή ήταν καλά προμελετημένη. Στην Πινδάρου έχουν θέσει ως κύριο στόχο να προκαλέσουν ρωγμές στο ήθος του Νίκου Χριστοδουλίδη. Και αυτό γιατί αντιλαμβάνονται πως οι περισσότεροι ψηφοφόροι του δεν τον στηρίζουν για τις πολιτικές του θέσεις αλλά για την εικόνα που κατάφερε να κτίσει. Καθόλου τυχαία συνεπώς και η κίνηση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Δημήτρη Δημητρίου να συνεχίσει την επόμενη μέρα να θέτει το ζήτημα ψευδών από πλευράς Χριστοδουλίδη. Πόσο μπορεί αυτό να λειτουργήσει θετικά στην υποψηφιότητα Νεοφύτου είναι βεβαίως ανοικτό.

Η χαμένη ευκαιρία

Και ενώ Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης έριζαν για το ποιον στηρίζει ο Νίκος Αναστασιάδης και βρίσκονταν σε ένα αγώνα υποστήριξης του έργου του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης παρακολουθούσε ως παθητικός θεατής. Είχε την ευκαιρία να διαχωρίσει τη θέση του και να αποδείξει πως δεν αποτελεί συνέχεια του Νίκου Αναστασιάδη, ωστόσο απέτυχε για μία άλλη φορά να το πράξει. Όπως μαθαίνει η στήλη του έγιναν αυστηρές συστάσεις να ενισχύσει τη θέση του ως υποψήφιος της αλλαγής. Το αν θα τα καταφέρει μέχρι το τέλος της προεκλογικής μένει να φανεί.

Δράκου, Δράκου είσαι εδώ;

Τελικά η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις δεν κάλεσε την υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου για συνάντηση στη Λευκωσία, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές από το Κοινοβούλιο που κάνουν λόγο για σύγχυση που προκλήθηκε από τα πολλαπλά προσχέδια του προγράμματος που κυκλοφορούσαν στα ΜΜΕ μέχρι την τελευταία στιγμή. Πάντως, η πρόθεση για συνάντηση με την κ. Δράκου υπήρχε, με κάποιες επικοινωνίες να είχαν όντως γίνει, όμως ο προγραμματισμός τελικά δεν προχώρησε. Το μόνο ερώτημα που μένει ανοιχτό είναι αν η απόφαση λήφθηκε λόγω του βεβαρημένου προγράμματος ή λόγω πολιτικών παρεμβάσεων και ισορροπιών.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος της PEGA είχε δηλώσει πως, όσον αφορά τις κατηγορίες για παρακολουθήσεις στις Κεντρικές Φυλακές η κυπριακή κυβέρνηση έχει «δημόσια ήδη δώσει πολλές πληροφορίες για αυτό», αναφορά που παραπέμπει στα όσα δημόσια έχει μοιραστεί το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχέση με την υπόθεση. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, όπως έγραψε και η «Κ» την περασμένη εβδομάδα, η PEGA είχε επιδιώξει συναντήσεις με την κα Δράκου, τον Ταλ Ντίλιαν και εκπροσώπους του ΓΕΡΗΕΤ και της Cyta. Ο κ. Ντίλιαν αρνήθηκε να συναντήσει την αντιπροσωπεία.

Το πλήγμα στη Δημοκρατία

Τέλος καλό όλα καλά στην περίπτωση της θυελλώδους σχέσης του Νίκου Αναστασιάδη με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Τα όσα είπαν δημοσίως μεταφράστηκαν από τον Πρόεδρο σε οικογενειακά προβληματάκια και μπήκε τελεία. Μάλιστα, η απόδειξη της καλής σχέσης των δύο σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη είναι ότι ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω ανέλαβε χρέη campaign manager. Το σχολίασε με τον ορθότερο τρόπο η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη. «Το να πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης υφυπουργό που να τρέχει προεκλογική καμπάνια υποψηφίου είναι τουλάχιστον πρόκληση στον λαό και πλήγμα στην δημοκρατία». Πλήγμα στην Δημοκρατία, Πρόεδρε της Δημοκρατίας και Πρόεδρε του ΔΗΣΥ, είναι να χειρίζονται και ψεύτικα accounts κάποιοι εκ των εκλεκτών σε Πινδάρου και στον Λόφο, κτυπώντας ανώνυμα δημοσιογράφους και όσους διαφωνούν με τις πολιτικές σας. Και ο νοών νοείτο.

Ήττα της Νομικής Υπηρεσίας

Η αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου στην πρώτη υπόθεση για Χρυσά Διαβατήρια αποτελεί προπομπό και για τις υπόλοιπες που ακολουθούν. Χωρίς καμία πρόθεση αμφισβήτησης της απόφασης του Δικαστηρίου στα μάτια των πολιτών επαναλαμβάνεται το σκηνικό με τις υποθέσεις για τη οικονομία. Από την απόφαση προκύπτουν δυο θέματα που πρέπει να απαντηθούν από τη Νομική Υπηρεσία. Πώς γίνεται να υπάρχει ένα τόσο μεγάλο χάσμα μεταξύ Δικαστηρίου και κατηγορούσας αρχής; Τα όσα εντόπισε το Δικαστήριο δεν ήταν ευδιάκριτα όταν ετοιμαζόταν ο φάκελος κατηγορίας; Στη Νομική Υπηρεσίας η εξέλιξη πρέπει να προβληματίσει και να αναζητηθεί εάν υπήρξαν λάθη ή παραλείψεις. Ακολουθεί η κορωνίδα των υποθέσεων που είναι του Al Jazeera. Είναι περιττό τι θα ακολουθήσει σε μια ανάλογη κατάληξη.

O ΗΡΩΣ ΤΗΣ EΒΔΟΜΑΔOΣ

Νίκος Νουρής

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο οποίος επιδίδεται σε ασύστολα ψεύδη, στοχοποιεί και στιγματίζει ανθρώπους απλώς και μόνο για να διασπείρει τον πανικό στην κοινωνία και να ενισχύσει την ξενοφοβία. Μέχρι την ώρα που γράφεται η στήλη δεν έχει υποβάλει την παραίτησή του ως όφειλε για τα ψέματα που είπε δημοσίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Εκλογές  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΕΔΕΚ  |  ΔΗΚΟ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση