ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ιερές» συμμαχίες για κάλπες και για θρόνους

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Τα ιερά σενάρια

Το τελευταίο
 διάστημα έχουν φουντώσει και πάλι τα σενάρια για παρασκηνιακές ετοιμασίες κάποιων Αγίων της Ιεράς Συνόδου, των οποίων έχει ανοίξει η όρεξη για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Ο μητροπολίτης Λεμεσού είναι ένας από αυτούς. Ο Άγιος Λεμεσού και τέκνο του Βατοπεδίου δεν φαίνεται να πτοήθηκε από την ήττα του στις αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2006. Οι πληροφορίες τον θέλουν να προετοιμάζεται αθόρυβα για τις επόμενες όποτε και αν προκύψουν. Στο παιχνίδι φαίνεται να έχει μπει και ο Μόρφου Νεόφυτος, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια είχε αποφασίσει να αποσυρθεί και να μονάσει. Οι πληροφορίες θέλουν τον Άγιο Μόρφου να προσπαθεί να δημιουργήσει σκληρό πυρήνα πιστών, οι οποίοι θα αποτελέσουν τη βάση σε μια πιθανή εκλογική μάχη. Βεβαίως και οι δύο ιεράρχες λογαριάζουν χωρίς τον Αρχιεπίσκοπο. Τώρα τελευταία πληθαίνουν οι φωνές που λένε πως ο Πάφιος Αρχιεπίσκοπος δεν θα αφήσει τη διαδοχή του στον χρόνο. Θα τη δρομολογήσει ο ίδιος προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα. Ο εκλεκτός του είναι ο Πάφου Γεώργιος. Πάντως, υπάρχει και ο αχαρτογράφητος παράγοντας που λέγεται μητροπολίτης Κερύνειας.

Αντάρτες δήμαρχοι
Ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, στη συνέντευξή του στην «Κ», το είπε κομψά για το τι θα κάνει αν η μεταρρύθμιση χάσει τον δρόμο της. Η επαναξιολόγηση των θέσεων του σε απλά ελληνικά λέγεται ότι θα τα βροντήξει κάτω και θα φύγει προτού έλθει το 2024. Το ίδιο και ο δήμαρχος Στροβόλου αν οι παλιότερες σκέψεις για διχοτόμηση του δήμου αναστηθούν. Πάντως, το σκεπτικό και των δύο δημάρχων για συνένωση των δήμων τους έχει μια λογική. Το παιχνίδι θα παιχθεί στη Βουλή και στα κομματικά γραφεία. Το ΑΚΕΛ πήρε πολλά από τη μεταρρύθμιση, το παραδέχονται κάποιοι στην Εζεκία Παπαϊωάννου. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που τα θέλουν όλα δικά τους. Το ΑΚΕΛ ποτέ δεν είχε τους δύο δήμους και ούτε υπάρχει περίπτωση να αλλάξει τους συσχετισμούς στον νέο δήμο Λευκωσίας. Στη Λακατάμεια όμως μπορούν να διαφοροποιηθούν τα δεδομένα εάν π.χ. ένα κομμάτι του Στροβόλου τραβήξει προς τα εκεί. Πώς το λένε στα χωριά; Όποιος τα θέλει όλα χάνει και αυτά που έχει.

Όλα για το χάι-χούι
Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο τον γνωρίζω από την εποχή που ήταν αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ένας πολλά υποσχόμενος, από τότε, κληρικός και εκ των βασικών διεκδικητών του πατριαρχικού θρόνου, όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου. Όλοι φωνάζουν γιατί ο ποιμενάρχης κυπρίων και ελλαδιτών ομογενών της Αμερικής δεν χρησιμοποιεί τη φρασεολογία τη δική μας όταν αναφερόμαστε στην Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς. Ξεχνούν όλοι αυτοί πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο από το 1974 και μετά ήταν πάντοτε ιδιαίτερα προσεχτικό στον λόγο του που αφορούσε την Κύπρο. Το ότι δεν κατακεραυνώνει την Τουρκία και τους εκπροσώπους της δεν σημαίνει πως έχει τουρκέψει. Όλοι αυτοί οι όψιμοι πατριώτες φαίνεται πως ξεχνούν τα Σεπτεμβριανά του 1955 και πού βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μήπως και ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει τουρκέψει που δεν είπε κουβέντα; Επιχειρήματα τύπου πως είναι τούρκος υπήκοος ή έχει υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό επιεικώς είναι για γέλια. Κάτι τέτοιες απόψεις άφησαν χώρο στην Άγκυρα να το παίζει πατερούλης της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που είναι Έλληνες πολίτες.

Εκ παραδρομής
Εκ παραδρομής καταγράφηκε σε δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής στην «Κ» πως ο γενικός επιθεωρητής μέσης εκπαίδευσης Νικόλας Γιασουμή είναι παράλληλα μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ. Η αλήθεια είναι πως ο κ. Γιασουμή ήταν μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, αλλά παραιτήθηκε, όταν προήχθη στη θέση του γενικού επιθεωρητή μέσης εκπαίδευσης.

Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΝΟΥΡΗΣ

Ο υπουργός Εσωτερικών μιλάει για υπεύθυνη στάση της Πολιτείας στην περίπτωση της Σύριας που παρ’ ολίγον να γεννήσει σε ένα παγκάκι, μιας χώρας της Ε.Ε. Υπευθυνότητα να σου πετύχει.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση