ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κρύφτηκε πίσω από μια μάσκα

Σε γενικές γραμμές το υπουργείο Υγείας τα έχει πάει καλά με τη διαχείριση του εμβολιαστικού προγράμματος

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Το ρωσικό

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, σε προχωρημένο στάδιο είναι οι επαφές με τη Μόσχα για την αγορά από την Κύπρο ποσότητας του ρωσικού εμβολίου. Πρόκειται για 50 συν 50 χιλιάδες δόσεων του εμβολίου. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, επιδίωξη της Λευκωσίας είναι να προμηθευτεί το συντομότερο δυνατόν το συγκεκριμένο εμβόλιο προκειμένου να αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια από τυχόν παραπάτημα του εμβολίου της Οξφόρδης. Αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για τη Λευκωσία είναι η άμεση παραλαβή του εμβολίου αμέσως μετά από την αδειοδότησή του από τον ΕΜΑ. Χρονικά η κυπριακή απαίτηση τοποθετείται περί τα μέσα Μαΐου χρονική περίοδος που αναμένεται η Ε.Ε να ανάψει το πράσινο φως.

Κίνηση ματ

Σε γενικές γραμμές το υπουργείο Υγείας τα έχει πάει καλά με τη διαχείριση του εμβολιαστικού προγράμματος. Ωστόσο, εκεί όπου φάνηκε ότι έκανε τη διαφορά είναι με τις κινήσεις που γίνονται για επιτάχυνση των εμβολιασμών. Η σμίκρυνση του χρόνου διάθεσης των ραντεβού, ο επαναπρογραμματισμός των αδιάθετων εμβολίων, αλλά κυρίως η χρησιμοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων ποσοτήτων για έναν μήνα περίπου αποτελούν κινήσεις προς τη σωστή πλευρά και θα πρέπει να χρεωθούν στην ομάδα του Υπουργείου Υγείας που κάνει τους σχεδιασμούς. Αν συνεχίσουν με τον ρυθμό που έχουν δώσει μετά το Πάσχα ενδεχομένως να έχουν εμβολιαστεί και οι σαραντάρηδες που δεν θα είναι και λίγο πράγμα. Άσε που θα δημιουργηθεί και η απαραίτητη δυναμική που θα επιδράσει θετικά στους αρνητές του AstraZeneca.

Και νομικός..

Η υπομονή που επιδεικνύει ο γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης με τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, άλλως Πινόκιο, είναι ιώβεια. Και αυτό φάνηκε στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας βρίσκεται στα όρια του να εκραγεί. Όσοι ελπίζουν ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης θα περιοριστεί στα του οίκου του «πλανώνται πλάνην οικτράν». Εκτός από τα άλλα καπρίτσια του τώρα δείχνει πως έχει ζηλέψει και τη θέση του γενικού εισαγγελέα, εκδίδοντας γνωματεύσεις νομικής φύσεως. Τη μεγαλύτερη όμως ευθύνη για το φαινόμενο «Οδυσσέα» την έχουν κάποια κόμματα τα οποία στην προσπάθεια να κάνουν αντιπολίτευση συνεχίζουν να λαϊκίζουν ασύστολα χρησιμοποιώντας τα ψώνια του γενικού ελεγκτή. Όταν όμως ο αγαπημένος κάποιων κομμάτων τους έβαλε τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι με τη λίστα των ΠΕΠ έκαναν αυτοκριτική ότι λαϊκίζει η Βουλή. Μετά τις 23 Μαΐου θα ψάχνουν να βρουν το λάθος.

Εξοργισμένος

Το λεκτικό που χρησιμοποίησε ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας πρέπει να αφυπνίσει κάποια κόμματα. Ο Γιώργος Σαββίδης «τα έσφαξε με το γάντι» κάνοντας λόγος για κατρακύλα χωρίς πάτο. Άσε το άλλο που με τον τρόπο του είπε στους δικηγόρους βουλευτές ότι η σχέση τους με τις νομικές γνώσεις είναι επιφανειακές έως ανύπαρκτες. Επί της ουσίας ο κ. Σαββίδης με τον τρόπο αυτό απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε για νομική του γνωμάτευση για 211 πολιτογραφήσεις. Γνωμάτευση, η ερμηνεία της οποίας δεν διαφέρει, όπως είπε και δεν αμφισβητήθηκε από τον προκάτοχό του Κώστα Κληρίδη. Και το κερασάκι στην τούρτα. «Οτιδήποτε πέραν των πιο πάνω παρέλκει. Δεν θα εξευτελίσω τον υψηλό θεσμό που υπηρετώ ακολουθώντας τους στην κατρακύλα». Για ποιους κτυπά η καμπάνα;

Βαρύ κλίμα

Η κατάρρευση της εμβολιαστικής πύλης την προηγούμενη Τετάρτη έχει δημιουργήσει αρνητικό κλίμα για τον υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκο Κόκκινο. Ο υπεύθυνος για την διαχείριση της πύλης εισπράττει την έντονη δυσαρέσκεια του Προεδρικού για το μπάχαλο που δημιουργήθηκε. Εξ ου και η δημόσια συγγνώμη από τον τηλεοπτικό αέρα της μεσημβρινής ενημερωτικής εκπομπής του «Άλφα». Ωστόσο, το κλίμα για τον συμπαθέστατο και αθόρυβο υφυπουργό τείνει να γίνει βαρύ. Τα προβλήματα που προκλήθηκαν δεν φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί κάτι που προκάλεσε και τη δυσαρέσκεια του υπουργού Υγείας. Η εμβολιαστική πύλη φαίνεται να έχει περιορισμένες αντοχές ταυτόχρονης επισκεψιμότητας κάτι που μετέφερε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Υγείας για να εισπράξει τη δυσαρέσκειά τους. Όπως γνωρίζουμε η πύλη χρειάζεται αναβάθμιση προκειμένου να μπορεί να αντέξει πάνω από 30 χιλιάδες επισκέψεις την ίδια ώρα. Η δημόσια συγγνώμη τιμά τον υφυπουργό ως άτομο και ως πολιτικό, αλλά υπό τις περιστάσεις δεν φαίνεται να είναι αρκετή.

Το αντίο

Με τις πρέπουσες στρατιωτικές τιμές ο πολιτικός κόσμος θα αποχαιρετήσει τον άνθρωπο και πολιτικό Σωκράτη Χάσικο. Το Υπουργείο Άμυνας στο οποίο υπηρέτησε ανάλαβε να διεκπεραιώσει τα της νεκρώσιμης ακολουθίας. Όπως είθισται σε περιπτώσεις πρώην ΥΠΑΜ το φέρετρο με την ελληνική και κυπριακή σημαία θα μεταφέρουν στρατονόμοι που θα είναι φρουρά καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής. Άγημα της ΕΦ θα αποδώσει τιμές, ενώ θα παιανίζει η μουσική της ΣΜΕΦ. Ο υπουργός Άμυνας θα παραδώσει στον πρωτότοκο γιο του εκλιπόντα Ιωάννη την ελληνική και κυπριακή σημαία, ενώ κατά τον ενταφιασμό ομάδα 10 ανδρών της Ε.Φ. θα αποχαιρετήσει τον Σωκράτη Χάσικο με τρεις ριπές πολυβόλου όπλου. Η «Κ» αποχαιρετά τον Σωκράτη Χάσικο εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Επιχείρηση διαφάνεια

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους μπορεί να μετρά μόλις 15 μήνες στη Βουλή, ωστόσο το πρόγραμμα διαφάνεια το οποίο έχει καταθέσει και που προβλέπει ότι καμία πράξη, διοικητική ή οικονομική, δεν θα μπορεί να εκτελεστεί αν δεν είναι αναρτημένη στο www.diafaneia.gov.cy, καταγράφεται στα θετικά των τελευταίων ημερών. Καταδεικνύει πως εκτός από την πόλωση και τον διχασμό, μπορούν να γίνουν και σοβαρές πολιτικές κινήσεις εντός της Βουλής.

ΗΡΩΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας θύμισε σε όλους τι εστί «να μη μασάς τα λόγια σου». Ο πρώην ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης δεν εξέθεσε τον Ερντογάν, αλλά όλους εκείνους που κατάπιαν τη γλώσσα τους για το τουρκικό καψόνι στην Ε.Ε. των 446 εκατ. πολιτών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση