ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μακροχρόνιος, για μακροβιότερο αδιέξοδο

Και πριν κάποιοι μειδιάσουν, καλό είναι να διαχωρίσουν ότι άλλο είναι η οικονομική επιφάνεια της οικογένειας Παπαδοπούλου και άλλο του κόμματος

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Η οικονομική δυσπραγία

Στιγμές οικονομικής δυσχέρειας φαίνεται πως αντιμετωπίζουν εντός του Δημοκρατικού Κόμματος. Και πριν κάποιοι μειδιάσουν, καλό είναι να διαχωρίσουν ότι άλλο είναι η οικονομική επιφάνεια της οικογένειας Παπαδοπούλου και άλλο του κόμματος. Φάνηκε άλλωστε το πρόβλημα όταν επί πανδημίας ξεκίνησαν οι περιβόητες μειώσεις εμμίσθων. Μειώσεις που όπως λεγόταν υπήρξε η αφορμή για την αποχώρηση του πρώην επικεφαλής του γραφείου Τύπου του ΔΗΚΟ Γιώργου Γεωργίου. Στελέχη εκτιμούν πως γι’ αυτό ευθύνεται η πανδημία και η διακοπή του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Η διακοπή του, καθώς πολλοί επιφανείς δικηγόροι, όπως λένε έδιναν χρήμα στο κόμμα τον καιρό των παχιών αγελάδων και των άκριτων διαβατηρίων. Τώρα σταμάτησαν. Αν αυτό είναι λόγω της οικονομικής τους στενότητας ή εξαιτίας της μετωπικής επίθεσης του ΔΗΚΟ κατά των πολιτογραφήσεων, είναι άλλο. Οι ΔΗΚΟϊκοί πάντως αρνούνται πως έπεσαν θύματα εκδίκησης λόγω των θέσεών τους.

Πέραν όμως του κεφαλαίου των πολιτογραφήσεων, αποτελεί γεγονός πως όλο αυτό το οικονομικό ζήτημα προβληματίζει. Όπως σημειώνεται, είχαν τη μία εκλογική αναμέτρηση μετά την άλλη και σίγουρα αυτό συνέτεινε στη στενότητα. Υπάρχει όμως και θέμα υψηλόμισθων στελεχών που σε κάποια φάση η θέση τους και η αρμοδιότητά τους στο κόμμα θα πρέπει να συζητηθούν σοβαρά. Οι απολύσεις επί του παρόντος είναι εκτός συζήτησης, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για την ανάγκη αναδιάρθρωσης, καθώς εκτός από λίπος, υπάρχει και κακή κατανομή εργασιών.

Φωτιά στα εσωκομματικά

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανάκληση των διαβατηρίων προκάλεσε αμηχανία στα συναγερμικά στελέχη, καθώς κανείς δεν ανέμενε πως η κυβέρνηση θα έπαιρνε όντως μία τέτοια απόφαση. Τον δρόμο της διαφωνίας έδειξε πρώτος ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Δημητρίου και ακολούθησε η ανάρτηση της Ξένιας Κωνσταντίνου η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για την τροπή των πραγμάτων. Μπορεί ο ΔΗΣΥ να έσπευσε μέσω γραπτής ανακοίνωσης να συμφωνήσει με την κίνηση του προέδρου, ωστόσο, η κίνηση των δύο έστειλε το μήνυμα πως ο ορθολογισμός δεν έχει εγκαταλείψει ολόκληρο το οικοδόμημα. Ζητήματα πάντως φαίνεται να προκύπτουν και στο Κίνημα Οικολόγων μετά την απόφαση των Πρασίνων να ταχθούν υπέρ της ανάκλησης των διαβατηρίων. Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου φρόντισε να δημοσιοποιήσει την αντίθεσή της. Μήπως τελικά ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δεν είναι όσο προοδευτικός νόμιζαν κάποιοι στο Κυπριακό;

Η παρουσία της Ξένιας

Μιλώντας πάντως για την Ξένια Κωνσταντίνου, η στήλη μαθαίνει πως πλέον βρίσκεται στο δυναμικό της Πινδάρου. Έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το καταστατικό συνέδριο, αλλά και να καταγράψει θέσεις από τις ομάδες παραγωγής πολιτικής. Τις ομάδες παραγωγής που κατά τα άλλα είχε αναλάβει προεκλογικά ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης. Η εμπλοκή της πάντως θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και όπως μαθαίνουμε, η διαδικασία έχει προχωρήσει πολύ από τον καιρό που ανέλαβε.

Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, του οποίου οι ευφάνταστες ιδέες άρχισαν να μας τρομάζουν και να προκαλούν γέλια στο εξωτερικό. Παρόμοια γέλια τα οποία προκαλούσε στο εξωτερικό ο προκάτοχός του για τα ζητήματα της οικονομίας.

Η μύγα στον τοίχο

Στη βιτρίνα με τα παράσημα, πίσω από την καρέκλα του προέδρου στην κορυφή του μακρόστενου τραπεζιού συσκέψεων στο προεδρικό γραφείο, ήμουν κρυμμένη αυτή την εβδομάδα, μάρτυρας ιστορικών κυριολεκτικά στιγμών για τον τόπο. Κατέγραψα τις καταιγιστικές εξελίξεις από την ανάκληση των διαβατηρίων των 14 Τ/κ αξιωματούχων, στην αιφνιδιαστική και τόσο αφρώδη πρόταση επανόδου στις συμφωνίες του ’60 (ναι, αυτές που προβλέπουν τουρκικές εγγυήσεις και τ/κ βέτο).

Στην κρίσιμη σύσκεψη συμμετείχε μόνο ο σκληρός πυρήνας των προεδρικών συμβούλων: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, η αναπληρώτρια του Νιόβη Παρισινού και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Ανδρέας Ιωσήφ, υπό τον συντονισμό του διευθυντή του προεδρικού γραφείου Πέτρου Δημητρίου. Εκεί λοιπόν ο πρόεδρος, χωρίς να τον διακόπτει πλέον κανείς, ανέπτυξε το σκεπτικό των απαντήσεων προς Ερσίν Τατάρ και ΑΚΕΛ, δέχθηκε με ικανοποίηση τα θερμά συγχαρητήρια των παρισταμένων για την υποδοχή που έτυχε η απόφαση ανάκλησης των διαβατηρίων από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, και, κυρίως γεννήθηκε η ιδέα του back to the 60’s.

(Το γεγονός ότι μόλις την προηγουμένη ήπιαν τον καφέ τους με τον πρόεδρο, οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκος Χριστοδουλίδης, Κωνσταντίνος Πετρίδης και Χάρης Γεωργιάδης χωρίς να γίνει καν νύξη στην πρόταση αποδεικνύει είτε την αυστηρή μυστικότητα γύρω από το back to the 60’s, είτε ότι ήταν μια φλασιά της ύστατης στιγμής).

Η ιδέα πήρε σάρκα και οστά σε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση προέδρου και Μάριου Πελεκάνου. Ο φέρελπις κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέγραφε σιωπηρώς, αλλά με την απαιτούμενη ταχύτητα τον δεκάλογο που του υπαγόρευσε ο πρόεδρος και στον οποίο καθίστατο ολοκάθαρο ότι, πρώτον: το back to the 60’s «αποτελεί μια πρωτοβουλία που δίνει την ευκαιρία επανέναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου» και δεύτερον: συμπυκνώνει τη φιλοσοφία της δεύτερης θητείας Αναστασιάδη: Επίθεση σε ΑΚΕΛ και τουρκική πλευρά με ταυτόχρονη εμβάθυνση σχέσεων με τις κεντρώες πατριωτικές δυνάμεις.

Όσοι έχουν ακόμη ερωτηματικά για τη νέα μας πολιτική, οσονούπω ολοκληρώνεται και το επικοινωνιακό πλάνο που υφαίνει στην Αθήνα ο Θωμάς Γεράκης και ο πρόεδρος αναμένεται να παραχωρήσει σειρά συνεντεύξεων σε τοπικά ασφαλώς ΜΜΕ. Διεθνώς, η νέας μας πρωτοβουλία, που στοχεύει στην άρση του μακροβιότερου αδιεξόδου στο Κυπριακό, θα επεξηγηθεί με την πρώτη ευκαιρία.

Κλωθώ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση