ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με το καλό... η επόμενη πενταμερής στο μπαϊράμι

Στο σφυρί ετοιμάζεται να βγάλει η ελληνική κυβέρνηση ένα από τα κυβερνητικά αεροσκάφη της

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Ψάχνουν αγοραστή

Στο σφυρί ετοιμάζεται να βγάλει η ελληνική κυβέρνηση ένα από τα κυβερνητικά αεροσκάφη της. Στην αναζήτηση αγοραστή, η Αθήνα έστρεψε την προσοχή της και προς τη Λευκωσία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», προτάθηκε όπως η Κύπρος αγοράσει το συγκεκριμένο αεροσκάφος. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε απάντηση δεν έχει δοθεί, ωστόσο κάποιοι στη Λευκωσία ψάχνουν να βρουν τρόπο για να πουν ευγενικά, όχι. Άσε που όπως πληροφορούμε υπήρξαν και κάποια μουρμουρητά, από κάποιους εδώ που σχολίασαν με αρνητικό τρόπο την προσπάθεια της Αθήνας να πουλήσει και όχι να παραχωρήσει το αεροσκάφος στη Λευκωσία. Και ο λόγος είναι ότι το κενό που θα προκληθεί στον κυβερνητικό στόλο αεροπορικών μέσων, θα καλυφθεί με άλλο αεροσκάφος που θα πάρει δωρεάν η Ελλάδα από τους Γάλλους, ένεκα της συμφωνίας για την αγορά των μαχητικών Rafale.

Οι Κωνσταντίνοι

Πετρίδης, Ζέτα, και Νατάσα τρίβουν τα χέρια τους με την άρση των περιοριστικών μέτρων. Ο μόνος που δεν φαίνεται να συμμερίζεται την χαρά τους, είναι ο έτερος Κωνσταντίνος της κυβερνητικής ομάδας που διαχειρίζεται την πανδημία. Ο υπουργός Υγείας. Όπως μαθαίνω, κάθε φορά που είναι υποχρεωμένος να προβεί σε ανακοινώσεις βιώνει το μαρτύριο της σταγόνας. Ο υπουργός Υγείας συνεχίζει να παραμένει ανήσυχος. Το φυσά και δεν κρυώνει με τα όσα ακολούθησαν το περασμένο καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος, τότε, ήταν επιφυλακτικός. Με τα δεδομένα που υπάρχουν αλλά και τους συσχετισμούς, κυρίως, στον λόφο, το άνοιγμα της εστίασης δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο στις 15 Μαρτίου. Τουναντίον εάν τα νούμερα επιδεινωθούν δεν αποκλείεται να ζήσουμε καταστάσεις Μεγάλης Εβδομάδας 2020. Βεβαίως υπάρχουν και οι βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, με κάποιους κοντά στην κυβέρνηση να είναι θιασώτες του αμίμητου «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα» του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ψάχνονται…

Δεν αποτελεί είδηση ότι στην Πινδάρου «τρέμουν» το τι θα αφήσει πίσω της η καθίζηση των ποσοστών της κυβέρνησης, ειδικά μετά και τη δημοσκόπηση της «Κ», την περασμένη Κυριακή. Ήδη στους τελευταίους ορόφους προσπαθούν να δουν πώς θα αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα, που έχει δημιουργηθεί τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Πέριξ του κυβερνώντος κόμματος, το θέμα δεν είναι η υποχώρηση των ποσοστών του ΔΗΣΥ, αυτή θεωρείται βέβαια, αλλά πού θα σταματήσει. Αυτό όμως που τρομάζει τους συναγερμικούς είναι η δυσαρέσκεια των πολιτών να αποτυπωθεί στη Λευκωσία και να αφήσει εκτός νυμφώνα κάποιο πρωτοκλασάτο συναγερμικό στέλεχος. Σε μια τέτοια περίπτωση λέγεται πως η επόμενη μέρα στην Πινδάρου θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Αν ισχύουν τα όσα ακούγονται, κάποιοι μεγαλο-συναγερμικοί ακονίζουν μαχαίρια. Πάντως, για την ιστορία στα κεντρικά κάποιοι λένε για χασούρα έως και δυο έδρες.

Δεν πρόλαβε να χαρεί

Την Τετάρτη, ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας, με τη γνωστή τακτική της κουτοπονηριάς, πανηγύριζε ότι η INTOSAI (συμβουλευτική και υποστηρικτική για τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες, οργάνωση) τον δικαίωσε πλήρως, για τον έλεγχο που θέλει να κάνει στο θέμα των πολιτογραφήσεων. Τα πανηγύρια του Οδυσσέα δεν κράτησαν ούτε 24 ώρες. Την επομένη, τον προσγείωσε ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας ο οποίος είπε αυτά που προσπέρασε ο πονηρός γενικός ελεγκτής. «Αναγνωρίζει –πολύ ορθά– ότι δεν είναι σε θέση να κρίνει τη νομιμότητα αυτού του προσωρινού περιορισμού, αφού ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να υπεισέλθει σε νομικά θέματα, τα οποία εξετάζονται από τα αρμόδια Όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Και το κερασάκι στην τούρτα. «Η δήλωση (INTOSAI) δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία εθελοντική, μη δεσμευτική δήλωση, της οποίας το περιεχόμενο δεν έχει οποιαδήποτε νομική υπόσταση κάτω από το διεθνές δίκαιο». Αυτό κ. Οδυσσέα το είδες ή το προσπέρασες σφυρίζοντας αδιάφορα;

Ιερές φουρτούνες

Για τις καταγγελίες παρενόχλησης, προσώπου, γένους θηλυκού από μη ενεργό μέλος της Ιεράς Συνόδου που διερευνά η Αστυνομία, η κατάθεση του αρχιεπισκόπου δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι κλείνει το όλο ζήτημα για την Εκκλησία. Η όλη υπόθεση χαρακτηρίζεται ως πολύ σοβαρή και ο Μακαριότατος θα πρέπει να εξηγήσει πρώτον εάν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι το φερόμενο θύμα είχε καταγγείλει, στον ίδιο, τον ιεράρχη το 2011. Δεύτερον τι έπραξε ο ίδιος, εάν τις διερεύνησε και ποιο ήταν το αποτέλεσμα των ενεργειών του. Πάντως, ο συγκεκριμένος ιεράρχης παρέμεινε στη θέση του, μέχρι και την παραίτησή του. Εν αντιθέσει με τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης, ο αρχιεπίσκοπος αναμένεται να αντιδράσει δυναμικά με την επιλογή της φετινής συμμετοχής της Κύπρου στην Eurovision. Σε πρώτη φάση αναμένεται αυστηρή ανακοίνωση, μάλλον την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ δεν θα εκπλαγώ οι παπάδες να οργανώσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το ΡΙΚ. Έτσι για να δουν, κάποιοι, πώς γίνονται συλλαλητήρια της προκοπής.

Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΚΟΥΛΗΣ

Ο δημιουργός του γκράφιτι στη Λάρνακα μας θύμισε πόσο κοντή είναι η μνήμη μας. Γύρω μας υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν αποτελούν την εξαίρεση αλλά το κανόνα, έκφρασης αυτής της κοινωνίας. Συνάνθρωποι μας που συνεχίζουν να δίνουν τη δική τους μάχη για ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει : Τη ΖΩΗ. Ένα ευχαριστώ, ζωγραφισμένο σε κάποιο τοίχο ως το ελάχιστο, στο ζεστό πρόσωπο πίσω από τη μάσκα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση