ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μεγάλοι εγωισμοί, μεγάλες και οι φουρτούνες

Η παρουσία του Αδάμου Αδάμου στην πολιτική σκηνή έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Ένας φοίνικας για το ’23

Φοίνικας που αναγεννιέται από τη στάχτη του λένε πως είναι το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα, είχε καταφέρει όπως μαθαίνουμε να το βρει ακριβώς ο νέος επικοινωνιολόγος –δημοσκόπος Θωμάς Γεράκης. Κανένας όμως από τον περίγυρο δεν πίστευε πως το ΑΚΕΛ θα είχε την πανωλεθρία που αποτύπωναν οι αριθμοί του Γεράκη. Η στήλη μαθαίνει πως ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ανανεωθεί μετά το αποτέλεσμα της προηγούμενης βδομάδας. Ανανεώθηκε σε σημείο που ο περίγυρός του είναι βέβαιος πως θα διεκδικήσει για ακόμη μία θητεία την προεδρία το 2028. Όπως λένε στο Προεδρικό, ο ανταγωνισμός δεν είναι και υψηλός με την επικρατούσα ονοματολογία. Ή μήπως είναι και γι’ αυτό τον λόγο οι δελφίνοι, οι επιγόνοι και απόγονοι τον σπρώχνουν προς αυτή την κατεύθυνση;

Προσεχώς λίφτινγκ

Στο πλαίσιο της ανανέωσης του προέδρου, αναμένεται λοιπόν και πολιτικό λίφτινγκ. Ένα λίφτινγκ που επισπεύσθηκε μετά και την απόφαση του Κωνσταντίνου Ιωάννου να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα. Ο ίδιος, θέλησε να κτίσει ένα γερό σύστημα υγείας, με ελεγχόμενη την πανδημία και στη συνέχεια να αποχωρήσει. Η παρουσία του πάντως αποτιμάται από όλους γενικά σε θετική, καθώς κατάφερε να χειριστεί μία δύσκολη κατάσταση και παράλληλα να διαχειριστεί τις έντονες επικρίσεις που δέχτηκε όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από το κυβερνών κόμμα που ολοφυρόταν πως θα χάσει εξαιτίας του τρίτου lockdown τις εκλογές. Ήδη ακούγεται έντονα πως ο πρόεδρος θέλει ευρύ ανασχηματισμό που θα δώσει δυναμική στη διετία που έμεινε. Το κατά πόσο όμως κάτι τέτοιο είναι εφικτό, είναι άλλο θέμα.

Η περίπτωση Αδάμου

Για τη θέση Ιωάννου, λοιπόν, ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην προέδρου της Βουλής Αδάμου Αδάμου, ο οποίος αν και ξεκαθάρισε πως δεν δέχτηκε πρόταση από τον πρόεδρο, βλέπει όπως όλα δείχνουν θετικά μία τέτοια κίνηση. Αξίζει να πούμε πάντως πως ο τέως πρόεδρος της Βουλής ήταν εκείνος που πήρε τηλέφωνο τον πρόεδρο όταν δεν τολμούσε να πάρει την απόφαση για το τρίτο lockdown και τον προειδοποίησε για τη φουρτούνα που θα επέλθει αν δεν το κάνει. Η παρουσία του Αδάμου Αδάμου στην πολιτική σκηνή έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Η στήλη όμως πιστεύει παράλληλα πως οι πολιτικοί θα πρέπει να αντιλαμβάνονται πότε κλείνει ο πολιτικός τους κύκλος, αλλά και το πότε οι επιλογές τους μπορούν να φέρουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση το κόμμα που τους ανέδειξε.

Κατέρρευσε η αλλαγή

Βεβαίως η περίπτωση Αδάμου αποτελεί παρωνυχίδα αυτή τη στιγμή για το ΑΚΕΛ, μπροστά στις υπόλοιπες φουρτούνες που έχει να αντιμετωπίσει. Ο χειρισμός της εκλογής προέδρου Bουλής, προκάλεσε το τελειωτικό κτύπημα. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ είχε έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει στον Άντρο Κυπριανού πως από τη στιγμή που θα βάλει υποψηφιότητα για το δεύτερο τη τάξει αξίωμα, τότε η επιλογή για το 2023, είναι πάνω του. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να αποτελέσει την ιδανική ευκαιρία για το ΑΚΕΛ. Να στηρίξει αφενός τον Νικόλα Παπαδόπουλο που είχε την πλειοψηφία και αφετέρου να διαλέξει ο ίδιος τον υποψήφιο για το 2023.

Το μικρόβιο

Γιατί λοιπόν ο Άντρος Κυπριανού δεν στήριξε τον Νικόλα Παπαδόπουλο εξ αρχής; Η αρχική σκέψη του γ.γ. του ΑΚΕΛ ήταν πως έπρεπε να επιλέξουν «άλογο» σκεπτόμενοι την επόμενη μέρα και κυρίως το 2023. Εντός του ΑΚΕΛ και ιδιαίτερα στις κομματικές ομάδες βάσης, πολλοί κλωτσούσαν μπροστά σε ένα τέτοιο σενάριο. Σε αυτό το κλίμα, ο Μάριος Καρογιάν τον προσέγγισε με μία ευφάνταστη πρόταση. Εκ περιτροπής προεδρία ούτως ώστε νομοθετική και εκτελεστική εξουσία να μην ανήκουν στο ίδιο κόμμα. Του είπε μάλιστα πως σε αυτή συναινεί και ο ΔΗΣΥ, το Κίνημα Οικολόγων και η ΕΔΕΚ. Ο ΔΗΣΥ πάντως συζήτησε το όλο θέμα λίγο πριν από την ψηφοφορία, με τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου να ενοχλούνται σφόδρα με το παζάρι. «Καλά προειδοποιούσαμε στον προεκλογικό ότι δεν καταφέρνουν να χειριστούν τρία κοντέινερ και θα τους δώσουμε την προεδρία της βουλής;» είπαν συναγερμικά στελέχη και η συζήτηση έκλεισε συνοπτικά. Και για την ΕΔΕΚ μαθαίνουμε πως έκλεισε συνοπτικά το θέμα, όταν ενημερώθηκε το πρωί της Πέμπτης για ένα τέτοιο σενάριο. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ δε μπορούσε να πάρει ένα τηλέφωνο να επιβεβαιώσει τι παίζει πριν οδηγηθεί στο Βατερλό; Θα πρέπει να εξηγήσουν και για ποιο λόγο πήγαν μέχρι τέλους με την υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού, αν ευσταθεί αυτό που είπε ο Γιώργος Λουκαΐδης στο κρατικό κανάλι και τον Ανδρέα Κημήτρη, ότι δηλαδή λίγο πριν από την ψηφοφορία ο Μάριος Καρογιάν τους ενημέρωσε πως δεν ισχύει η πρόταση. Περίμεναν δηλαδή πως η ΔΗΠΑ θα στήριζε Άντρο αντί Αννίτας;

Στα χειμερινά ανάκτορα…

Και την ώρα που το ΑΚΕΛ συζητούσε κατά πόσο θα συμπλεύσει με τον ΔΗΣΥ για να βγάλουν πρόεδρο της Βουλής τον Άντρο Κυπριανού, κάποιος άλλος από τα έδρανα της βουλής ετοιμαζόταν να ανατρέψει το αστικό κοινοβούλιο. Ο λόγος για τον Χρίστο Χριστόφια που ξανακτύπησε με λενινιστικά τσιτάτα. «Είναι δύσκολο να δημιουργήσεις στο αστικό κοινοβούλιο μια κομμουνιστική κοινοβουλευτική ομάδα απόλυτα άξια της εργατικής τάξης, είναι δύσκολο να πετύχεις ώστε οι κομμουνιστές βουλευτές να μην ασχολούνται με τιποτένια μικροπράγματα αλλά με την εξαιρετικά επιτακτική δουλειά της προπαγάνδας, της ζύμωσης, της οργάνωσης μέσα στις μάζες» έγραψε σε ανάρτησή του ο νέος βουλευτής της Κερύνειας. Κι εμείς καλώς σας βρήκαμε θα προσθέταμε.

 Μία νέα συμμαχία

Μεγάλος νικητής και της δεύτερης εκλογικής μάχης δεν είναι άλλος από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Έχει καταφέρει να περάσει το μήνυμα του εκσυγχρονισμού με την επιλογή της Αννίτας Δημητρίου. Η σύμπλευση ωστόσο με το ΕΛΑΜ, δημιουργεί ερωτήματα. Ιδιαίτερα με το βίντεο της ολομέλειας, όταν κατά τη δεύτερη ψηφοφορία έκανε νεύμα σε ΕΛΑΜ και ΔΗΠΑ να σηκώσουν το χέρι. Αναμένεται να δούμε μέχρι που θα φτάσει η συνεργασία ΔΗΣΥ-ΕΛΑΜ. Ήδη στο παρασκήνιο ακούγεται πως η συμφωνία αφορούσε να αναλάβει και το ΕΛΑΜ κοινοβουλευτική επιτροπή και μάλιστα την επιτροπή άμυνας. Αυτό βεβαίως λέει η περιρρέουσα και εμείς παρακολουθούμε με αγωνία. Για να λάβει πάντως επιτροπή κόμμα, θα πρέπει να έχει κοινοβουλευτική ομάδα που η κοινοβουλευτική ομάδα συνεπάγεται έξι βουλευτές.

ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ

Η Αννίτα Δημητρίου είναι η πρώτη πρόεδρος της Βουλής. Αναμένεται να αποδείξει κατά τη θητεία της πως η επιλογή της δεν ήταν μία εργαλειοποίηση του γυναικείου φύλου από πλευράς του ΔΗΣΥ. Πως δεν είναι απλώς μία βιτρίνα εντυπωσιασμού. Αρχίζοντας με τα βασικά: την προστασία ευάλωτων και εξαθλιωμένων γυναικών και τη βελτίωση των θεσμών που να επιτρέπουν την πολιτική συμμετοχή των γυναικών. Αυτά και καλή επιτυχία!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση