ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι εξαγγελίες κτύπησαν στη θερινή ραστώνη

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Η ηχηρή απουσία

Το 2017, μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα και τις προεκτάσεις του είχε αποσυρθεί ησύχως από το προσκήνιο για καιρό. Κάποιοι ψιθύριζαν πως είχε απογοητευτεί από το αποτέλεσμα και ήθελε λίγο χρόνο να επεξεργαστεί τα δεδομένα. Κάποιοι άλλοι, πως χρειαζόταν διακοπές. Ο λόγος για τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Να μην παρεξηγηθούμε. Κάθε πολιτικός έχει ανάγκη να βυθιστεί στη θερινή ραστώνη. Σημασία όμως έχει και η χρονική συγκυρία που επιλέγονται οι διακοπές. Όταν ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος απουσιάζει την 20ή Ιουλίου, μέρα εισβολής και ιδιαίτερα τη μέρα που γνωρίζει καλά πως ο Τούρκος πρόεδρος θα προβεί σε εξαγγελίες που θα αλλάξουν τα δεδομένα, τότε κάτι δεν πάει πολύ καλά.Ή έστω, ας αποφύγει την επόμενη φορά να μας υπογραμμίζει πως ο ίδιος είναι έτοιμος για τα δύσκολα. Γιατί τα δύσκολα δεν είναι να κόβεις κεράσια και να αρπάζεις στον αέρα καρπούζια, αλλά να είσαι παρών στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας. Και αυτή την φορά, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, που όπως λέγεται ενδιαφέρεται για την προεδρία του 2023, καταγράφει ακόμη μία ηχηρή απουσία.

Η σιέστα
Όμως πριν να ξεκινήσουμε να μιλούμε για τις ευθύνες του προέδρου του ΔΗΣΥ, θα πρέπει πρώτα να μελετήσουμε το πώς κινήθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος μετά τις εξαγγελίες. Σαν μία συνηθισμένη μέρα ήταν η 20ή Ιουλίου θα λέγαμε. Μία συνηθισμένη μέρα, καθώς μετά τα μνημόσυνα και τις ομιλίες επέστρεψε στον Λόφο και αποσύρθηκε διακριτικά στα ενδότερα για τη μεσημβρινή του σιέστα. Φρόντισε να μας αποζημιώσει το βράδυ, όταν φοβέρισε τους Βαρωσιώτες πως δεν πρέπει να γίνουν συνεργοί του κατοχικού καθεστώτος.

Ο θεατρινισμός
Τη μια βεβαίως φοβέριζε τους Βαρωσιώτες να μη γίνουν συνεργοί του κατοχικού καθεστώτος, την άλλη φώναζε γιατί του επιρρίπτονται ευθύνες για όσα συμβαίνουν και την άλλη διέρρεε μέσω των ανθρώπων του πως είναι έτοιμος να κλείσει τα οδοφράγματα για τρίτους. Ο πρόεδρος όμως γνωρίζει πολύ καλά πως οι φοβέρες για κλείσιμο των οδοφραγμάτων δεν περπατούν καθότι είναι παράνομο. Φρόντισε να του το υπενθυμίσει ο γενικός εισαγγελέας κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου και συμμορφώθηκε πλήρως. Συμμόρφωση που έδειξε πως μάλλον ήταν θεατρινισμοί με στόχο την επικοινωνία για εσωτερική κατανάλωση.

Διορίζαμε στους ημικρατικούς
Όλους αυτούς τους τακτικισμούς πάντως, μια χαρά τους έχει αντιληφθεί η διεθνής κοινότητα. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο φαίνεται πως πλέον δεν μας παίρνουν και ιδιαίτερα σοβαρά. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι μπροστά στον εποικισμό του Βαρωσιού, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σπατάλησαν δύο μέρες για μια απλή δήλωση των γεγονότων, με τους πλείστους να μη θέλουν να κατονομάσουν την Τουρκία; Πάντως, εμείς δεν φαίνεται να ανησυχήσαμε ιδιαίτερα. Και το λέμε αυτό γιατί την ίδια ώρα που απαιτούσαμε από τους υπόλοιπους να βγάλουν καταδικαστικές αποφάσεις, το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίαζε για τον διορισμό των Δ.Σ. των ημικρατικών οργανισμών. Τόση σοβαρότητα είχαμε να δούμε εδώ και καιρό, πρόεδρε.


Η μύγα στον τοίχο

Από το 2019, που υπηρετεί στην Κύπρο, η πρέσβης των ΗΠΑ Judy Garber συνέβαλε στην αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, με αποκορύφωμα την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ανακοινώθηκε η δημιουργία του περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Θαλάσσιων Συνόρων, της Ανοικτής Θάλασσας και της Ασφάλειας των Λιμένων, CYCLOPS. Το αναγνώρισε άλλωστε και ο δικός μας ΥΠΕΞ στην τελετή θεμελίωσης του Κέντρου στη Λάρνακα: «Αποτελεί την εμβληματικότερη έκφανση της στενότερης σχέσης που έχει αναπτυχθεί», είχε διακηρύξει ο Νίκος Χριστοδουλίδης στις 4 Ιανουαρίου 2021. Δεν πρόλαβε όμως να βγει εκείνος ο Γενάρης και η κα Garber βρέθηκε από το διπλωματικό ζενίθ της τελετής στο ναδίρ λόγω 5G.Την περίοδο του πολυδιαφημισμένου CYCLOPS στο αθέατο παρασκήνιο της διπλωματίας και των μυστικών υπηρεσιών, οι Αμερικανοί κατέβαλαν άοκνες και έντονες προσπάθειες να πείσουν την κυπριακή κυβέρνηση και τις κυπριακές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να ακυρώσουν τα συμβόλαια δεκάδων εκατομμυρίων που είχαν συνάψει με τον κινέζικο κολοσσό Huawei για το δίκτυο 5G. Πρωταγωνιστικό ρόλο, συναντώντας η ίδια προσωπικά ανώτατα στελέχη της Cytamobile Vodafone και της Epic, διαδραμάτισε η κα Garber, που εμμέσως πλην σαφώς, είχε χαρακτηρίσει τη Huawei «προέκταση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος» σε άρθρο της σε κυπριακή εφημερίδα. Ο πόλεμος κατά της Huawei αποτελεί κορυφαία και διαχρονική πολιτική της Ουάσιγκτον, είτε ο Τραμπ κατοικεί στον Λευκό Οίκο είτε ο Μπάιντεν.

Η κυπριακή κυβέρνηση βολιδοσκόπησε τις προθέσεις των δύο εταιρειών, αλλά απέφυγε να δώσει κατεύθυνση. Ίσως το γεγονός ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης χρησιμοποιεί κινέζικο κινητό (και δεν το κρύβει), να εκλήφθηκε ως κλείσιμο του ματιού από στελέχη των δύο εταιρειών, συν φυσικά το γεγονός ότι με την ακύρωση των συμβολαίων θα σήμαινε αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στη Huawei. «Αν μας τα πληρώνουν οι Αμερικανοί, τότε να το συζητήσουμε», ακούσθηκε να λέει κορυφαίο στέλεχος της Cyta.

Κι έτσι, λίγες μέρες μετά τον θεμέλιο λίθο του CYCLOPS, η Cyta έθεσε σε εμπορική εφαρμογή το δίκτυο 5G της Huawei για να ακολουθήσει, τον περασμένο Ιούνιο, η EPIC, στερώντας μια σημαντική διπλωματική επιτυχία από την κα Garber. Κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία δεν κρύβουν τώρα την ανησυχία τους ότι ίσως υπάρξουν αμερικανικά αντίποινα στον ευαίσθητο τομέα της εποπτείας του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Κλωθώ

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου θεώρησε καθήκον του, παρά τις δυσκολίες μετακίνησής του, να βρίσκεται στο Εθνικό Συμβούλιο την ιστορική μέρα που δημιουργούνταν νέα τετελεσμένα για το Κυπριακό. Σε αντίθεση με άλλους που φιλοδοξούν να γίνουν και πρόεδροι, αλλά λιάζονταν όπως όλα δείχνουν σε εξωτικά νησιά.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση