ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Όταν η πολιτική περιορίζεται στην εικόνα

Δεν λέμε, σημαντικές οι εκδηλώσεις, οι φωτογραφίσεις, οι selfies, τα μνημόσυνα, οι γάμοι και οι κηδείες, αλλά η θέση της προέδρου της Βουλής έπρεπε να ήταν πιο πολιτική

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Η γυάλινη οροφή

Εκνευρισμό προκάλεσε στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η κίνηση της προέδρου του Σώματος Αννίτας Δημητρίου, να καλέσει την παγκόσμια μέρα του παιδιού 70 παιδιά και να τους αγνοήσει πλήρως, μετατρέποντας την εκδήλωση σε one woman show. Δεν λέμε, σημαντικές οι εκδηλώσεις, οι φωτογραφίσεις, οι selfies, τα μνημόσυνα, οι γάμοι και οι κηδείες, αλλά η θέση της προέδρου της Βουλής έπρεπε να ήταν πιο πολιτική. Αυτά είθισται να τα κάνουν οι πρώτες κυρίες και όχι η δεύτερη τη τάξει. Αλλιώς να μη μιλούμε για σπάσιμο της γυάλινης οροφής, αλλά για συνέχιση των στερεότυπων.

Το πράσινο φως

Επικυρώνεται σήμερα στη συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ η υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη και ξεκινά επίσημα τον προεκλογικό του το κόμμα και ο υποψήφιος. Το γεγονός ότι το 80% όσων συμμετείχαν στις κομματικές ομάδες βάσης ενέκριναν την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη προκάλεσε χαμόγελα ανακούφισης στην Εζεκία Παπαϊωάννου, όπως επίσης και η συντριπτική στήριξή του από την Κεντρική Επιτροπή στη συνεδρία που ακολούθησε. Όταν βεβαίως τελειώσει και αυτός ο προεκλογικός, το κόμμα θα πρέπει να προβληματιστεί για τον θεσμό των κομματικών ομάδων βάσης, αφού χρόνο με τον χρόνο μειώνεται η προσέλευση, με αποτέλεσμα το κόμμα της Αριστεράς να μην παίρνει τον παλμό μιας μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων που ανήκουν στη νεότερη γενιά.

Το «όχι» της Ελένης

Συνολικά, 94 άτομα εντός της Κεντρικής Επιτροπής ήταν υπέρ της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη, όπως καταγράφηκε στην ανακοίνωση του κόμματος. Εναντίον της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη τάχθηκε μόνο η Ελένη Μαύρου, η οποία ακόμα και στις κομματικές ομάδες βάσης που κλήθηκε να παρουσιάσει τη θέση της Κεντρικής Επιτροπής έδειχνε πως δεν ήταν ιδιαίτερα θερμή με αυτή την απόφαση. Μάλιστα, στην τελική συνεδρία απέφυγε να τοποθετηθεί. Έτσι λοιπόν εξηγείται και η… διακριτική στάση που τήρησε η «Χαραυγή» την επομένη της απόφασης στο πρωτοσέλιδο, όπου απέφυγε τους πανηγυρισμούς και απλώς κατέγραψε την επικύρωση Μαυρογιάννη.

Οι προϋποθέσεις του Τάκη

Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί το άρθρο του πρώην ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου στην «Κ», ο οποίος θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα στους υποψηφίους, τα οποία και θέλει να απαντηθούν για να καταλήξει στο τι θα ψηφίσει. Από τα ερωτήματα προκύπτουν και ενδιαφέρουσες προτάσεις που θα συζητηθούν. «Ενώ λοιπόν η λύση του Κυπριακού φαίνεται μάλλον να απομακρύνεται, την ίδια στιγμή είναι υποχρέωσή μας να ενισχύουμε τις δυνάμεις όσων πιστεύουν στη συμβίωση σε μια κοινή πατρίδα. Είναι γι’ αυτό που θεωρώ αναγκαία την εγκαθίδρυση και λειτουργία διακοινοτικών σχολείων» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ δεν θέτει μόνο ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, αλλά ακόμα και το θέμα συγκοινωνίας. Το σίγουρο είναι πως ο προεκλογικός για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη δεν θα είναι εύκολος, δεδομένου ότι τα ΑΚΕΛικά στελέχη και ο κόσμος του είναι ιδιαίτερα απαιτητικά αυτή τη φορά από τον υποψήφιο που επέλεξαν τα συλλογικά σώματα.

Η επίσκεψη Dorrian

Η επίσκεψη της δικαστού του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σκωτίας Lady Dorrian στην Κύπρο είχε την δική της σημασία, έστω κι αν πέρασε στα ψηλά από τα ΜΜΕ καθώς προωθείται πλέον η αλλαγή μεταχείρισης των παιδιών που είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης σε ό,τι αφορά τη λήψη και την αξιολόγηση της μαρτυρίας τους. Αυτό που επιχειρείται είναι να γίνεται η οπτικογραφημένη κατάθεση του παιδιού από εξειδικευμένο άτομο της Αστυνομίας, στην παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού και στην περίπτωση που η δίκη διεξαχθεί μετά από καιρό, τότε το παιδί θα μπορεί να καταθέσει την μαρτυρία του ξανά οπτικογραφημένα παρά να παρευρίσκεται στο δικαστήριο. Μάλιστα, το δικαστήριο θα ελέγχει τις ερωτήσεις των δικηγόρων, προτού δοθούν στα θύματα ούτως ώστε να αποφεύγεται η διαχείριση των παιδιών σαν να είναι ενήλικες. Σημαντικό είναι πως τόσο το Ανώτατο Δικαστήριο όσο και η Γενική Εισαγγελία είδαν θετικά αυτές τις τροποποιήσεις, ενώ πρότειναν στη Lady Dorrian να εκπαιδεύσει αναλόγως τους δικαστές για να ανταποκριθούν σε αυτές τις αλλαγές. Για την επίσκεψή της εργάστηκε η σχολή δικαστών Κύπρου με τη «Φωνή».

Μιλώντας πάντως για τη «Φωνή» εντείνονται τα ερωτήματα στα κομματικά πηγαδάκια για το τι σκέφτεται η Αναστασία Παπαδοπούλου γύρω από τις προεδρικές εκλογές του 2023. Η ίδια έβλεπε θετικά την υποψηφιότητα Παμπορίδη, ωστόσο μετά την απόσυρση του ονόματός του δεν την είδαμε να λαμβάνει μέρος είτε δημοσίως είτε παρασκηνιακά στην διαδικασία επιλογής υποψηφίου για το ΔΗΚΟ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στον προεκλογικό του 2018, η Αναστασία Παπαδοπούλου είχε ενεργό ρόλο, καθώς ανέλαβε τον ρόλο της επικεφαλής του προεκλογικού προγράμματος. Αναμένεται να διαφανεί αν θα λάβει κάποιο ρόλο και σε αυτή την εκλογική μάχη, όταν βεβαίως επικυρωθεί η σύμπλευση ΔΗΚΟ με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι πρώτες κυρίες

Η παρουσία του Σάκη Ρουβά στο δείπνο αγάπης του κυπριακού Ερυθρού Σταυρού που έγινε στην οικία της προέδρου του Ερυθρού Σταυρού Φωτεινής Παπαδοπούλου, είχε το δικό της πολιτικό ενδιαφέρον. Όχι μόνο για την παρουσία του γνωστού τραγουδιστή, αλλά και για το ποιες παρευρέθηκαν σε αυτήν. Η Φιλίππα Καρσερά ήταν παρούσα εκπροσωπώντας και τον σύζυγό της και υποψήφιο για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Παρούσα όμως ήταν και η σύζυγος του Αβέρωφ Νεοφύτου Μαρία Σελίπα. Το ενδιαφέρον με την κυρία Σελίπα είναι ότι την προσκάλεσαν δύο στελέχη του ΔΗΚΟ, περνώντας έτσι και το μήνυμα στην οικογένεια Παπαδοπούλου για τις προτιμήσεις τους σε ό,τι αφορά τον προεκλογικό.

Ο Κύπριος Έλιοτ Νες

Ο Κώστας Κληρίδης συνεχίζει να ζηλεύει τη φήμη του συναδέλφου του Έλιοτ Νες ο οποίος κατάφερε να βάλει πίσω από τα κάγκελα των Αλ Καπόνε. Σε αντίθεση με τον Νες, ο ίδιος δεν μπορεί να ξεπεράσει το τραύμα της αστοχίας του του να βάλει πίσω από τα κάγκελα τα εδώ λαμόγια. Κάποιος πρέπει να πει στον πρώην γενικό εισαγγελέα ότι η αθώωση όλων όσοι κατηγορήθηκαν για την κατάρρευση της οικονομίας αποτελεί άθλο για τον ίδιο. Αυτό θα έπρεπε να τον προβληματίζει παρά να περιφέρεται στο συνέδριο του ΟΑΣΕ και να ολοφύρεται ότι τον πολεμούσαν όσο ήταν γενικός εισαγγελέας. Απέφυγε επιμελώς να τους πει βεβαίως ότι μετέτρεψε τη Νομική Υπηρεσία σε παραμάγαζο της Μόσχας και το μόνο που ήξερε να κάνει ήταν να διατάσσει ποινικές ανακρίσεις σε όσους τολμούσαν να του ασκήσουν κριτική.

Η απουσία Κενεβέζου

Αίσθηση προκάλεσε στα πηγαδάκια πως για πρώτη φορά στα εννέα χρόνια θητείας του ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα δεν υποδέχτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την άφιξη του στην πρωτεύουσα της Ελλάδας. Ο λόγος βεβαίως ήταν χαρμόσυνος, καθώς η σύζυγος του Μαρία έφερε στο κόσμο το πρώτο τους κοριτσάκι. Πολύχρονη λοιπόν και υγιής.

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Γιαννάκης Γιαννάκη

Ο Γιαννάκης Γιαννάκη, ο οποίος κατηγορείται και για τρίτη περίπτωση πλαστογραφίας, επιβεβαιώνοντας ότι σε αυτό το κράτος, ο καθένας ό,τι δηλώσει είναι, χωρίς να αμφισβητηθεί ή τέλος πάντων να ελεγχθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση