ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάρκινγκ για διπλοκάμπινα στη Βουλή επειγόντως

Τα αντανακλαστικά της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής και μάλιστα εν μέσω ιερής περιόδου Αυγούστου ξεπερνούν ακόμα και τον ιδιωτικό τομέα

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Δεν πάει διακοπές

Τα αντανακλαστικά της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής και μάλιστα εν μέσω ιερής περιόδου Αυγούστου ξεπερνούν ακόμα και τον ιδιωτικό τομέα. Μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα, από τότε που ο Οδυσσέας δημοσιοποίησε την έκθεσή του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας κατάφερε να μαζέψει από παραλίες και βουνά τα μέλη της Επιτροπής και τους υπηρεσιακούς προκειμένου να ασχοληθούν με την έκθεση Οδυσσέα. Πήγαν καλοκαιριάτικα στη Βουλή και άρχισαν τα δικά τους. Μέχρι και την Αλ Κάιντα ανακάλυψαν πίσω από κάποιες περιπτώσεις πολιτογραφήσεων. Αντί να ασχοληθούν με τις ανακαλύψεις Οδυσσέα ασχολήθηκαν ποιοι αξιωματούχοι πάνε σε καζίνο και αν βουλευτές που πάνε σε εκδηλώσεις επιχειρηματικών λαδώνονται. Και ύστερα ζητούν επίπεδο και σοβαρότητα από τους πολίτες. Απορία ο γενικός ελεγκτής πήγε διακοπές ή την έβγαλε στον πέμπτο όροφο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας;

Η μιζέρια μας

Ο θόρυβος που προκλήθηκε με αφορμή τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο 6 είναι δυσανάλογος με την ποσότητα που εντοπίσθηκε. Τα 2,5 tcf δεν παραπέμπουν σε κοίτασμα μαμούθ. Κοίτασμα μαμούθ είναι το αιγυπτιακό Ζορ με 30 tcf ΦΑ. Να δεχθώ πως η ιταλική εταιρεία και η κυβέρνηση ενδεχομένως να μην έδωσαν όλη την εικόνα, δύσκολο μιας και οι επίσημες ανακοινώσεις σχετίζονται με ζητήματα μετοχής της εταιρείας στο χρηματιστήριο, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να υπάρχει τεράστια απόκλιση από τις πραγματικές ποσότητες. Από την άλλη οι γνωστοί μηδενιστές των ενεργειακών δυνατοτήτων της Κύπρου, οι οποίοι συνεχίζουν να επιμένουν πως η Λευκωσία πουλάει φούμαρα σε όλους εμάς τους αδαείς. Να υπενθυμίσω πως κάποιοι από αυτούς που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, το 2011 ήταν έτοιμοι να ακυρώσουν την πρώτη γεώτρηση στο τεμάχιο 12 ένεκα των τουρκικών λεονταρισμών. Υπάρχουν και άλλοι που έβαζαν την άμαξα μπροστά από τα άλογα στο θέμα του EastMed. Ο αγωγός δεν είναι θέμα της κυβέρνησης. Προβλέπω πως κάποιοι θα εκτεθούν στο τέλος της ημέρας και θα το φυσάνε και δεν θα κρυώνει.

Και τώρα η δικαιοσύνη

Προβλέπω πως θα ανοίξει νέο μέτωπο γενικού ελεγκτή και Νομικής Υπηρεσίας με αφορμή την έκθεση του Οδυσσέα για τις πολιτογραφήσεις. Ειδικά εάν τα ευρήματα του γενικού ελεγκτή δεν χρησιμοποιηθούν για σκοπούς ερευνών από την Αστυνομία. Πηγές από τη Νομική Υπηρεσία λένε πως η έκθεση, με εξαίρεση το κομμάτι του ΦΠΑ, δεν προσθέτει στα όσα έχει εντοπίσει το πόρισμα της Επιτροπής Νικολάτου και εκ πρώτης όψεως η έκθεση του Οδυσσέα, μάλλον, θα καταλήξει στο αρχείο της Νομικής Υπηρεσίας, για την ιστορία. Πάντως, φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες των πρώτων φακέλων από το πόρισμα Νικολάτου κάτι που σημαίνει ότι ενώπιον της Δικαιοσύνης θα οδηγηθούν οι πρώτες υποθέσεις. Για να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη, το ζητούμενο δεν είναι η καταχώρηση υποθέσεων αλλά το αποτέλεσμα και το μαχαίρι, επιτέλους, να φθάσει βαθιά, όχι όπως με την καταστροφή της οικονομίας που μαχαίρι ακούγαμε και βαθιά δεν βλέπαμε.

Έπιασε δουλειά

Επίσημη πρώτη για την Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς στην έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Μιλάμε για την Αρχή που διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 8 Ιουλίου και από την οποία ζητήθηκε να επιδείξει μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς απ’ όπου και αν προέρχονται. Αναμένουμε την τοποθέτηση του επικεφαλής της Επιτροπής Χάρη Πογιατζή στην επόμενη συνεδρίασή της. Εκτός και αν υπάρχει γενικότερα η άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών ότι η έκθεση είναι ανεπαρκής, ατεκμηρίωτη και έχει πολιτικά κίνητρα. Στηλίτευσε, μάλιστα, τον χρόνο κατά τον οποίο έχει δοθεί στη δημοσιότητα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Λες και στην Κύπρο υπάρχει περίοδος που δεν είναι προεκλογική. Απαντήσεις ζητάει ο κόσμος και όχι δικαιολογίες. 

Με διπλοκάμπινα

Είναι βέβαια και το άλλο που είπε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. Ενώπιον Υπουργικού Συμβουλίου δεν μπορούσε να παρουσιαστεί ένας μεγάλος όγκος εγγράφων, για αυτό και δεν παρουσιάζονταν οι λεπτομέρειες για κάθε αιτητή που θα βοηθούσαν ίσως στην καλύτερη αξιολόγηση των πολιτογραφήσεων μιας και οι προτάσεις έπρεπε να είναι σύντομες. Αλλιώς, όπως εξήγησε, οι υπουργοί έπρεπε να πηγαίνουν στο Προεδρικό με διπλοκάμπινα για να μεταφέρουν τόσα έγραφα. Αν χρειαστεί να πηγαίνουν και βαν ώστε να μη διασύρεται η χώρα διεθνώς για τα χρυσά διαβατήρια που εκδίδει εκτός και αν κάνουμε τα πράγματα λίγο πιο απλά και ψηφιοποιήσουμε όλη αυτή τη χαρτούρα τώρα που μιλάμε και για την ανάγκη ανάπτυξης της πράσινης ενέργειας. Α, και το βαν να είναι ισραηλίτικο, ξέρετε εσείς... 

Ταξίδι στο Κονγκό

Μέχρι τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έφτασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μία συμφωνία επαναπατρισμού πολιτών, όπως ανέφερε, την ώρα που ήδη έχουν γίνει ενέργειες σε κυβερνητικό επίπεδο. Σε παλαιότερη μάλιστα ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών γινόταν αναφορά σε συνάντηση του κ. Νουρή με τον Βέλγο ομόλογό του, αρμόδιο για θέματα Ασύλου και Μετανάστευσης, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα επιστροφών υπηκόων του Κονγκό στη χώρα τους. Ήδη με τη συνδρομή της βελγικής κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε και μια πρώτη κοινή πτήση.

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Ο αθλητής Μάριος Γεωργίου, ο οποίος ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου, με το χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο, που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Μονάχου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση