ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέφτουν οι μάσκες στον προεκλογικό

Οι επιτελάρχες του Αβέρωφ

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Οι επιτελάρχες του Αβέρωφ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μπαίνει πλέον ζεστά στον προεκλογικό, σέρνοντας στον χορό τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΣΥ αλλά και τα μέλη της κυβέρνησης. Επικεφαλής της καμπάνιας του αναλαμβάνει ο αναπληρωτής πρόεδρος Χάρης Γεωργιάδης, όπως άλλωστε προνοεί το καταστατικό. Όμως μπαίνουν κι άλλοι στην κούρσα του συντονισμού, όπως ο Νίκος Τορναρίτης στη Λευκωσία και η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου στη Λάρνακα.

Στον χορό οι υπουργοί

Όπως μαθαίνει η στήλη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα εμπλέξει εντέχνως και τους υπουργούς. Δεν πέρασε απαρατήρητη, ούτε χωρίς αντιδράσεις, η κίνηση της Ζέτας Αιμιλιανίδου να καλέσει τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ για διάλογο για τα επιδόματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, οι οποίοι είχαν βγει στον δρόμο. Του έστρωσε με λίγα λόγια το χαλί για να κάνει προεκλογικό μέσω του καταλληλότερου υπουργείου, αυτού της Εργασίας. Την επόμενη μέρα είδε και την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση και κάπως έτσι θα εξελίσσεται η διαδικασία. Οι υπουργοί να ανακοινώνουν κοινωνικές πολιτικές και εν πολλοίς παροχολογία για να ενισχύσουν την προεκλογική Αβέρωφ.

Το ερώτημα είναι τι λέει για όλα αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς με τον προεκλογικό που επίσπευσε ο πρόεδρος του κόμματός του, η κυβέρνηση έχει παραλύσει. Δύσκολα θα επιτευχθεί το όποιο έργο σε μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό του κράτους. Στα πηγαδάκια σημειώνουν τη δυσφορία του πάντως. Δεν πέρασε απαρατήρητη και η ανακοίνωση της προεδρίας, ότι ο Πρόεδρος θα είχε βαρυφορτωμένο πρόγραμμα από την Παρασκευή, κάνοντας επαφές με ανθρώπους του ποδοσφαίρου, αλλά και εμπλεκόμενους στην αγροτική πολιτική. Κίνηση που έστειλε στους πιο καχύποπτους το μήνυμα πως ο Νίκος Αναστασιάδης τρέχει για τον Νίκο Αναστασιάδη του 2023.

Με το βλέμμα στο κόμμα

Μιλώντας πάντως προηγουμένως για τον Νίκο Τορναρίτη, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως ο ίδιος έχει διαμηνύσει ήδη στην Πινδάρου πως δεν πρόκειται να μετακομίσει τις Βρυξέλλες μετά τη μετακίνηση του Λευτέρη Χριστοφόρου στο ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο ίδιος έχει αναλάβει πολλές αρμοδιότητες στη Βουλή, με το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, αλλά και στα διεθνή φόρα που συμμετέχει. Θέλει συνεπώς να ολοκληρώσει το έργο του χωρίς να φανεί ασυνεπής. Και ύστερα; Ύστερα, όπως σημειώνουν πολλοί, αναμένονται αλλαγές στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Αλλαγές από τις οποίες δεν θα λείπει ο Νίκος Τορναρίτης.

Ο σπόνδυλος και ο Πετρίδης

Πάντως, αν ο Νίκος Τορναρίτης σκέφτεται την προεδρία του ΔΗΣΥ, θα πρέπει να διαβάσει προσεκτικά τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Πετρίδη στην «Κ». Εκτός από την πολεμική απέναντι στον Νίκο Χριστοδουλίδη για την απουσία του στις δύσκολες στιγμές, εκφράζει τη διαφωνία που έχει σε ζητήματα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διεκδίκησης της προεδρίας με την επανειλημμένη τοποθέτηση ότι είναι πολιτικό όν. «Η διακυβέρνηση αυτή δεν ήταν περίπατος. Περάσαμε καμίνι εξελίξεων και είχαμε να διαχειριστούμε φλέγοντα θέματα. Ο Χριστοδουλίδης δεν ανέλαβε ρίσκα, δεν τσαλακώθηκε, αλλά έκτιζε προφίλ» λέει ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, ένα από τα λίγα στελέχη με σπόνδυλο στον ΔΗΣΥ και έχει ήδη προκαλέσει ίλιγγο στο περιβάλλον του τέως ΥΠΕΞ.

Οι υπέρμαχοι της αριστεροσύνης

Όσο όμως κι αν το ενδιαφέρον στον ΔΗΣΥ κορυφώνεται, με τις εσωκομματικές έριδες ενόψει των προεδρικών εκλογών, πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η κατάσταση που διαμορφώνεται στο αντιπολιτευτικό μπλοκ. Στην Πινδάρου μάς προετοίμαζαν εδώ και δύο εβδομάδες με νόημα πως τα φώτα θα πέσουν από πάνω τους σύντομα και θ’ ανάψουν αυτά του ΑΚΕΛ. Ούτε συνεννοημένοι να ήταν λοιπόν, άστραψε και βρόντηξε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, κρατώντας το αριστερόμετρο. Το ενδιαφέρον είναι ότι πίσω της βρίσκεται ο Σταύρος Μαλάς, ο οποίος, κατά τον προεκλογικό του 2018, είχε εκφράσει πολλές φορές τη δυσφορία του για τον τρόπο που λειτουργούσε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Τότε έδιναν και έπαιρναν τα παραπολιτικά ότι η εκπρόσωπος Τύπου του Σταύρου Μαλά βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου, καθώς θεωρούσε πως ο Σταύρος Μαλάς είναι χαμένη υπόθεση. Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο, αφού τα γνώριζε όλα αυτά ο Σταύρος Μαλάς, σήμερα φέρεται να βρίσκεται στο πλευρό της; Πάντως, θυμόμαστε τον Σταύρο Μαλά σε συνέντευξή του στον «Πολίτη», μετά και τη δεύτερη του ήττα που χαρακτήριζε αφελές το ΑΚΕΛ. «Κατανοώ βεβαίως ότι στο ΑΚΕΛ νιώθουν πικραμένοι, γιατί κάπως εξαπατήθηκαν από τον κ. Αναστασιάδη. Αν αναλογιστεί κανείς ότι την περίοδο 2016/17 το ΑΚΕΛ στήριζε την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού πολύ περισσότερο από τους πλείστους στο ΔΗΣΥ, τότε μερικώς κατανοώ την αντίδρασή τους. Θα πρέπει όμως να χαμηλώσουν οι τόνοι. Αυτή η σύγκρουση δεν θα βοηθήσει σε μία νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού» σημείωσε χαρακτηριστικά. Δήλωσε δε πως «η ηγεσία του ΑΚΕΛ διάγεται από έναν διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό. Δεν γνωρίζουν καλά το παιγνίδι της πολιτικής διαπλοκής όπως το γνωρίζει ο κ. Αναστασιάδης. Χαριτολογώντας θα έλεγα ότι χαρακτηρίζονται από μία “πολιτική αφέλεια” λόγω της διαφορετικής τους κουλτούρας. Το γνωρίζω αυτό από πρώτο χέρι».

Οι Νέες Δυνάμεις

Έχουμε την αίσθηση πως το ΑΚΕΛ θα πρέπει να μελετήσει ξανά την όλη περίπτωση των Νέων Δυνάμεων. Τα πρόσωπα αποδεικνύονται συνήθως πολύ μικρότερα των περιστάσεων, όμως σημαντικό θα ήταν να υπάρξει ένα μοντέλο διεύρυνσης του κόμματος με την κοινωνία. Όπου σοβαρά αυτή τη φορά πρόσωπα της ευρύτερης Αριστεράς, θα έχουν δικαίωμα, ρόλο στα συλλογικά όργανα για να αναπτύξουν το κόμμα αλλά και να το φέρουν πιο κοντά στην ευρύτερη κοινωνία.

Τα απαράδεκτα της ΑΗΚ

Από τη στιγμή που οι πολίτες ακριβοπληρώνουν την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου κάθε δίμηνο, το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει η διοίκησή της είναι να προσφέρει σωστές υπηρεσίες, αρχίζοντας από το να διατηρεί επαρκή αριθμό ατόμων στα ταμεία, στο τέλος του μήνα. Αφορμή για να ασχοληθεί η στήλη είναι η έντονη δυσφορία που προκλήθηκε από πολίτες όταν την περασμένη εβδομάδα, οι ουρές έξω από τη Φώτη Πίττα έφταναν μέχρι και τη Μακαρίου. Στην ουρά βρίσκονταν ηλικιωμένοι που προφανώς δυσκολεύονται να πληρώσουν από το διαδίκτυο, μητέρες με τα παιδιά τους και πέρασαν μία απίστευτη ταλαιπωρία καθότι κανείς δεν προέβλεψε την κοσμοσυρροή. Μάλιστα, μετά από ώρες αναμονής τους ενημέρωσαν πως θα κλείσουν στην ώρα τους και όποιος δεν προλάβει, δεν πρόλαβε!

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο Τάκης Χατζηδημητρίου ο οποίος παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο της εξαίρετης προσφοράς στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μία δίκαιη τιμή σε έναν εξαίρετο και ανήσυχο πολίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  Εκλογές  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση