ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη διαχείριση της επόμενης μέρας

Είναι προετοιμασμένοι για ένα κακό αποτέλεσμα και θέλουν να δείξουν πως σε αντίθεση με την προηγούμενη ηγεσία δεν λειτουργούν ως επιμηθείς αλλά ως προμηθείς

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Από το φθινόπωρο

Αλλαγές από το φθινόπωρο προανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την προηγούμενη Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Μία απόφαση την οποία έλαβαν βεβαίως από τον Ιούλιο του 2021, αλλά αποφάσισαν να την ανακοινώσουν τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Τις εκλογές, που θα κρίνουν τη θέση του κόμματος στην κομματική σκακιέρα αλλά και που θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του Στέφανου. Είναι γνωστό πως από την εκλογή του ο Στέφανος Στεφάνου έθεσε ως κύριο στόχο να εκσυγχρονίσει το ΑΚΕΛ και να το ανοίξει στην κοινωνία. Προχώρησε μάλιστα σε μία σειρά επαφών με τη βάση, ωστόσο το ζήτημα των προεδρικών εκλογών φαίνεται να άφησε στη μέση το όποιο εγχείρημα αλλαγών. Υπάρχουν βεβαίως οι κύκλοι που διερωτούνται για ποιο λόγο άνοιξε σήμερα όλη αυτή η συζήτηση αντί το κόμμα να δώσει όλη του την ενέργεια στην εκλογή Μαυρογιάννη. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως πρόκειται για μία διαχείριση της επόμενης μέρας. Ότι δηλαδή είναι προετοιμασμένοι για ένα κακό αποτέλεσμα και θέλουν να δείξουν πως σε αντίθεση με την προηγούμενη ηγεσία δεν λειτουργούν ως επιμηθείς αλλά ως προμηθείς. Υπάρχουν και οι πολιτικοί κύκλοι που θεωρούν πως αυτό αποτελεί μήνυμα του Στέφανου προς την ΑΚΕΛική βάση που απέχει στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, πως είναι έτοιμοι για σοβαρές αλλαγές.

Η εκλογή και η ηγεσία

Το ζήτημα βεβαίως είναι ποιες θα είναι αυτές οι αλλαγές. Αν και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ερωτήθηκε αν είναι έτοιμο το κόμμα ή ο ίδιος να στηρίξουν την εκλογή του γ.γ. του κόμματος από την βάση και όχι από την 100μελή Κεντρική Επιτροπή, ο ίδιος επεσήμανε πως είναι έτοιμος για μεγάλες αλλαγές. Η στήλη μαθαίνει πως ο προσανατολισμός είναι για την εκλογή της ηγεσίας απευθείας από τους σύνεδρους. Ενδιαφέρον βεβαίως έχει και το πώς θα μετατραπεί ο θεσμός των Νέων Δυνάμεων, ο οποίος όπως παραδέχθηκε χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Προφανώς και χρειάζεται εκσυγχρονισμό, γιατί σε αντίθεση με τους «αριστίνδην» του ΔΗΣΥ, οι Νέες Δυνάμεις πέρασαν και «θέρισαν» το κόμμα. Το είδαμε στην περίπτωση του Γιώργου Λιλλήκα, βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα και με τη στάση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Αναφέροντας πάντως την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο το βαρυφορτωμένο πρόγραμμά της στο εξωτερικό. Τόσο βαρυφορτωμένο είναι που παίζεται αν θα καταφέρει να πάει να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές. Την άρνησή της να βοηθήσει την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη πάντως, άρχισαν ν’ αντιλαμβάνονται και μέλη του κόμματος τα οποία την καλούν στο facebook να συνταχθεί με την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη ή να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

Χωρίς εκλέκτορες

Στην Κύπρο εκλογές που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον ξέρουν να κάνουν μόνο το ΔΗΚΟ και οι ιερείς. Το 2006 η εκλογή Αρχιεπισκόπου εξελίχθηκε σε θρίλερ. Τα νήματα προκειμένου να διακοπεί η εκλογική διαδικασία κίνησαν δέκα ιερείς της Αρχιεπισκοπής, οι οποίοι προκειμένου να δοθεί χρόνος για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ του ηγουμένου Κύκκου και μητροπολίτη Πάφου πρότειναν την αποχώρηση των λαϊκών εκλεκτόρων. Την αποχώρηση ανέλαβε να υλοποιήσει ο θεολόγος Ανδρέας Πιτσιλλίδης. Η κίνηση εκείνη έβαλε φρένο στον μητροπολίτη Πάφου. Στις επερχόμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές δεν θα υπάρχουν λαϊκοί εκλέκτορες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θ’ αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων φαινομένων. Το παιχνίδι και τα παζάρια θα παιχθούν εντός της Ιεράς Συνόδου. Για τον Λεμεσού είναι η τελευταία ευκαιρία να αναδειχθεί στον αρχιεπισκοπικό θώκο. Ο μητροπολίτης Ταμασού ακόμα και αν αποτύχει δεν τον πήρανε τα χρόνια, θα έχει και άλλη ευκαιρία να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του.

Εκτός διαδικασίας

Μιλώντας πάντως για αρχιεπισκοπικές εκλογές, κρατούμε ως θετική την κίνηση του ΑΚΕΛ να ξεκαθαρίσει πως δεν θα μπει στη διαδικασία της επιλογής. Ότι δηλαδή θα τηρήσει αποστάσεις από τους δελφίνους και τα πάρε δώσε που ενδεχομένως να προκύψουν.

Η Τζώρτζια και οι εμφανίσεις

Εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου του Αβέρωφ Νεοφύτου ανέλαβε η γνωστή δικηγόρος Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου. Η ίδια είχε κάνει δυναμική εμφάνιση στα πολιτικά δρώμενα, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, όταν μπήκε αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου αλλά και με την υποψηφιότητά της στις ευρωεκλογές. Σήμερα επιστρέφει και όπως μαθαίνουμε ξεκίνησε να κάνει ταχύρρυθμα μαθήματα για τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις.

Η κοινοβουλευτική μειοψηφία

Μπορεί στο εκλογικό επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη κάποιοι να θεωρούν βέβαιη την εκλογή του, ωστόσο καλό είναι να θυμούνται πως πολλές ήταν οι ανατροπές σε εκλογικές μάχες και πως ο χρόνος που απομένει μέχρι τις προεδρικές, είναι πολύς σε προεκλογικό χρόνο. Υπάρχουν βεβαίως και στελέχη που έχουν αρχίσει ήδη να ανησυχούν για την επόμενη μέρα, της ενδεχόμενης εκλογής του. Ποια δηλαδή θα είναι η σύνθεση και πώς θα περνούν ζητήματα από τη Βουλή, αν ληφθεί υπόψη πως 17 έδρες από τις 56 θα ελέγχει. Αυτό βεβαίως που θεωρείται βέβαιο από πολλούς, είναι πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης στοχεύει ήδη να τείνει χείρα συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ την επομένη των εκλογών και να προσεγγίσει στελέχη για υπουργοποίηση.

Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Νίκος Αναστασιάδης

Ο Νίκος Αναστασιάδης που λίγο πριν από το τέλος της πολιτικής του πορείας αποφάσισε να ξεκινήσει περιοδεία με στόχο να ανακινήσει το Κυπριακό. Too little too late.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση