ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην κάλπη χέρι του Θεού

Το πώς ένας άνθρωπος της τεχνολογίας βρίσκει κοινά με τον Μητροπολίτη Μόρφου είναι βεβαίως άγνωστο

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Αυτός είναι προεκλογικός

Όσοι ένιωσαν πως ο προεκλογικός αρχίζει να κουράζει, σίγουρα δεν ανέμεναν τον ενθουσιασμό, τις ανατροπές αλλά και τις εκπλήξεις που μπορούσε να προκαλέσει η έναρξη των αρχιεπισκοπικών εκλογών. Πέραν των βυζαντινισμών που εκτυλίσσονται, των πιέσεων κάποιων να αποσυρθούν άλλοι υπέρ τους αλλά και των γενναιόδωρων προσφορών, αποκαλυπτικοί είναι και οι υποστηρικτές τους.

Η πιο σουρεαλιστική στιγμή ήταν όταν ο υποψήφιος για την προεδρία Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς ανακοίνωσε από το ράδιο του «Πολίτη» ότι θα είναι παράλληλα και εκπρόσωπος τύπου του επιτελείου του Μητροπολίτη Μόρφου. Το πώς ένας άνθρωπος της τεχνολογίας βρίσκει κοινά με τον Μητροπολίτη Μόρφου είναι βεβαίως άγνωστο. Το ενδιαφέρον βεβαίως είναι πως φρόντισε να τον ξεπλύνει πλήρως γύρω από τις ομοφοβικές και ρατσιστικές δηλώσεις που έκανε ότι «οι ομοφυλόφιλοι βρωμούν». Η στήλη διερωτάται πάντως τι κοινά είχε τελικά με τους άλλους τρεις ανεξάρτητους υποψηφίους. Είχε εκδηλώσει όλες αυτές τις ανησυχίες του ή τις άφησε για το τέλος;

Πρωτοπαπάς για Αθανάσιο

Αποκαλυπτική ήταν η λίστα των υποστηρικτών του μητροπολίτη Αθανάσιου. Ξεχώρισαν ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης και το μέλος του επιτελείου του Ανδρέα Μαυρογιάννη Βασίλης Πρωτοπαπάς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο προκάλεσε το πόσοι ακαδημαϊκοί ασχολούνται με τις αρχιεπισκοπικές και κυρίως οι ακαδημαϊκοί που στηρίζουν τον μητροπολίτη Αθανάσιο. Κάπως έτσι εξηγείται και για ποιο λόγο δεν αλλάζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Ο πρωταγωνιστής

Το δικό της ενδιαφέρον είχε η συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στον Γιάννη Καρεκλά την βδομάδα που πέρασε. Πρωταγωνιστής ωστόσο ήταν με τους σχολιασμούς του ο κύριος Καρεκλάς. Ευχαρίστησε θερμά τον Νίκο Αναστασιάδη για το γεγονός ότι ουδέποτε του αρνήθηκε συνέντευξη, τον προειδοποίησε πως οι ερωτήσεις του θα είναι σκληρές, τον ρώτησε για το ζήτημα που όπως είπε τον ενδιαφέρει – τον κ. Καρεκλά– ιδιαίτερα, που δεν είναι άλλο από τα εσωκομματικά του ΔΗΣΥ και κατέληξε στο ότι «για να είναι τόσο ισχυρός ο ΔΗΣΥ» ο Νίκος Αναστασιάδης τον έκανε.

Ανάμεσα από τις γραμμές

Κανένας δεν αμφισβητεί πάντως μετά τη συνέντευξη τη στήριξή του προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Αυτό το οποίο έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, ωστόσο, είναι η προσπάθειά του να αποποιηθεί των όποιων ευθυνών για το τι θα ακολουθήσει. «Για το σχίσμα ευθύνονται εκείνοι που επιχειρούν να δημιουργηθεί το σχίσμα», είπε χαρακτηριστικά και οι ερμηνείες ήταν πολλές στα κομματικά πηγαδάκια για το ποιος δημιουργεί με τη συμπεριφορά του το σχήμα. Κάποιος θα ανέμενε πως θα ήταν πιο σκληρός με τον τέως υπουργό Εξωτερικών για τον οποίο δήλωσε πως αναγκάστηκε να αποδεχτεί την παραίτησή του λόγω της απόφασής του να διεκδικήσει. Δεν πέρασε και απαρατήρητη η αναφορά του στον Αλέκο Μαρκίδη, ως την αιτία που έχασε το 2003 ο Γλαύκος Κληρίδης. Κάποιοι θεωρούν πως κρατά ακόμα στον συναγερμικό πρόεδρο την κίνησή του 2017 να τον καλέσει στο μνημόσυνο και στα εγκαίνια του ΔΗΣΥ, εντάσσοντάς τον στην κληριδική σχολή. Τέλος καλά, όμως, όλοι καλά, αν λάβουμε υπόψη και την κίνηση του Προέδρου Αναστασιάδη να οργανώσει εκδήλωση στη Λεμεσό για χάρη του Αβέρωφ Νεοφύτου. Οι δύο ασπάστηκαν προτού μπουν στην αίθουσα και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε για ακόμη μία φορά όρκους αιώνιας πίστης.

Άλλο campaign manager

Αντικείμενο σχολιασμού ήταν η κίνηση του υφυπουργού παρά τω Προέδρω, Πέτρου Δημητρίου να ξεκαθαρίσει στη συνέντευξή του με την Οριάνα Παπαντωνίου ότι δεν είναι ο campaign manager, αλλά βάσει καταστατικού ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης. Ήταν μία κίνηση σεβασμού προς τον κ. Γεωργιάδη άραγε ή μία προσπάθεια μετακύλησης της ευθύνης στο σενάριο ήττας; Σε όλες τις εκδηλώσεις ο ένας κάθεται δεξιά και ο άλλος αριστερά από τον συναγερμικό πρόεδρο. Για λόγους ιστορίας ωστόσο αξίζει να καταγραφεί πως το 2013 και 2018 επικεφαλής της εκστρατείας, όπως σήμερα είναι ο Χάρης Γεωργιάδης, ήταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Χρέη campaign manager εκτελούσε και τις δύο φορές ο Κίκης Κυριακίδης. Όπως επικεφαλής ήταν ο κ. Νεοφύτου στην προεκλογική του 2008 με υποψήφιο τον Ιωάννη Κασουλίδη. Campaign manager τότε ήταν ο Μιχάλης Σοφοκλέους. Άρα προς τι η αναστάτωση του Πέτρου Δημητρίου; Βεβαίως για τη στήλη υπάρχει θέμα τάξης καθώς πρώτη φορά στα ιστορικά υφυπουργός παρά τω Προέδρω βρίσκεται τόσο ενεργά εμπλεκόμενος στα του προεκλογικού. Πού μπαίνει άραγε η γραμμή σεβασμού στον θεσμικό ρόλο και πού ξεκινά ο άκρατος προεκλογικός που επιτάσσει ρουσφέτια και δεσμεύσεις;

Παιδιά ενός ανώτερου θεού

Νέα πρόκληση στη νοημοσύνη των πολιτών αναμένεται με επίκεντρο αυτή τη φορά τους δικαστές και τη γενική εισαγγελία. Η βουλή και συγκεκριμένα η επιτροπή Θεσμών ορθώς πέρασε πρόταση νόμου όπου και οι δικαστές αλλά και η γενική εισαγγελία θα καλείται να ζητά άδεια δύο χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή τους για την εργοδότησή τους κάπου αλλού. Κάτι τέτοιο θα αποτρέψει φαινόμενα διαπλοκής αλλά και σύγκρουσης συμφερόντων. Όπως όλα δείχνουν ετοιμάζεται αναπομπή του εν λόγω νόμου με την πρόταση αλλαγής στους όρους εργασίας τους. Κάτι τέτοιο βεβαίως θα επιβεβαιώσει πως συγκεκριμένες ομάδες αποτελούν παιδιά ενός ανώτερου θεού, όπου δεν λογοδοτούν πουθενά. Το ενδεχόμενο αναπομπής πάντως δεν θα το δεχτεί ο ΔΗΣΥ. Όπως μαθαίνει η στήλη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ νιώθει έντονα πως θα πρέπει να καταψηφιστεί η αναπομπή καθώς κάτι τέτοιο οδηγεί σε έλλειψη ισονομίας και ισοπολιτείας.

Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Κώστας Χαμπιαούρης

Ο Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος μετά την πετυχημένη του πορεία στο υπουργείο Παιδείας, όταν έβγαλε τους εκπαιδευτικούς τους δρόμους, μετά την περιοδεία του στα χωριά ως επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, επιστρέφει αυτή τη φορά στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και ανεβάζει την πίεση των εκπαιδευτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση