ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην Πάφο γράφεται ιστορία

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε στην Έμπα την πιο αμφιλεγόμενη ίσως εμφάνισή του κατά τη διάρκεια του προεκλογικού

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Το θαύμα στην Έμπα

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε στην Έμπα την πιο αμφιλεγόμενη ίσως εμφάνισή του κατά τη διάρκεια του προεκλογικού. Εκείνη που υποσχόταν την υλοποίηση φράχτη κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, με το φιλοθεάμον κοινό να χειροκροτεί την ξενοφοβική πλεύση του συναγερμικού προέδρου, ωστόσο αυτός ο ενθουσιασμός κράτησε λίγο. Μάλλον ζημιά έκανε στο μετριοπαθές προφίλ του και από ό,τι φαίνεται άφησε ασυγκίνητους τους κατοίκους της Έμπας. Ενδεικτικό το «πειρατικό» του Νίκου Χριστοδουλίδη στο χωριό την εβδομάδα που πέρασε. Άλλοι στον δρόμο, άλλοι στο μπαλκόνι του ΔΗΣΥ Έμπας και άλλοι εντός, τον περίμεναν. Μεταξύ των υποστηρικτών του που οργάνωνε το χειροκρότημα, ο Χρύσανθος Σαββίδης. Οι φωτογραφίες και το βίντεο του Νίκου Χριστοδουλίδη να χαιρετά τον κόσμο που του φωνάζει «είμαστε μαζί σου» προκάλεσαν οργίλη αντίδραση σε στελέχη του ΔΗΣΥ. Καθόλου τυχαίο ότι αμέσως ο ΔΗΣΥ Έμπας έβγαλε ανακοίνωση στήριξης προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου και καταδίκης της εμφάνισης του Νίκου Χριστοδουλίδη εντός του σωματείου. Το πόσο αναγκαίο ωστόσο ήταν να εμφανιστεί την επομένη ο αντιδήμαρχος Λίνος Τσόκκας με το ανυψωτικό για να βγάλει την πινακίδα «ΔΗΣΥ Έμπας» το αφήνουμε να το κρίνει η Πινδάρου. Για την ιστορία πάντως και επειδή η Έμπα όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, να σημειώσουμε πως στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Έμπα ψήφισαν 1.926 ψηφοφόροι με τον ΔΗΣΥ να λαμβάνει το 42,9% των ψήφων.

Ο ενορχηστρωτής

Σύμφωνα με πηγές της στήλης, ενορχηστρωτής όλου αυτού του σκηνικού ήταν ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου απουσίαζε στο Λονδίνο και το μόνο που γνώριζε ήταν ότι την κρίση στην Έμπα θα την διαχειριζόταν ο δήμαρχος. Μιλάμε για το ίδιο πρόσωπο που καλούσε τους «χωρκάτες» να πάνε να ψηφίσουν Αβέρωφ. Το καφενείο πάντως είναι γεμάτο όπως μαθαίνουμε με φωτογραφίες του Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ το πρόσωπο που χειρίζεται το εν λόγω καφενείο από το 2019 δεν στηρίζει τον ΔΗΣΥ.

Και στην Αριστερά

Πάντως, με τις περιοδείες του Νίκου Χριστοδουλίδη και τα παρελκόμενα μπορεί να γελούν οι ΑΚΕΛικοί, ωστόσο καλό είναι να γνωρίζουν πως τη βόλτα του έκανε και από τις λαϊκές οργανώσεις της Έμπας. Η στήλη έχει στην κατοχή της τις φωτογραφίες, ενώ σύμφωνα με παρευρισκόμενους λέγεται πως κάποιοι από εκεί του φώναξαν να εισέλθει.

Το νεύμα στο ΑΚΕΛ

Δεν περνά απαρατήρητο πάντως το γεγονός ότι κομματικά στελέχη του ΔΗΣΥ έχουν ήδη ξεκινήσει να αναφέρουν πως το κόμμα θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης εκλεγεί, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τη δυσκολία που θα έχει να βρίσκει πλειοψηφία εντός της Βουλής. Κάποιοι ξεκίνησαν να υποστηρίζουν πως σ’ ένα σενάριο δεύτερου γύρου χωρίς τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τότε η επιλογή τους θα είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Παρόμοιο αφήγημα πάντως είχε στηθεί και το 2008. Ηγετικό σήμερα στέλεχος του ΔΗΣΥ έλεγε σε ΑΚΕΛικά στελέχη πως αν μείνει εκτός β’ γύρου ο Ιωάννης Κασουλίδης, τότε την ψήφο του θα τη δώσει στον Δημήτρη Χριστόφια, ως μετριοπαθή και υπέρ της λύσης. Χρειάστηκε να περάσουν λίγες μέρες, να μείνει εκτός β΄ γύρου ο Τάσσος Παπαδόπουλος για να δούμε το εν λόγω στέλεχος να προειδοποιεί στις οθόνες για τον κίνδυνο επέλασης του ΑΚΕΛ και να εκφράζει φόβους πως έτσι θα καταργηθούν τα θρησκευτικά.  

Το φιάσκο ΙΙ

Η στήλη δεν είχε καμία αμφιβολία πως το εγχείρημα κοινής υποψηφιότητας μεταξύ των τεσσάρων ανεξάρτητων θα κατέληγε σε φιάσκο. Ο Αχιλλέας Δημητριάδης είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει πως η υποψηφιότητά του θα μείνει μέχρι τέλους καταδεικνύοντας πως δεν είχε καμία διάθεση να κάνει πίσω. Αν οι άλλοι ήθελαν, θα έπρεπε να έρθουν κοντά του. Και μπορεί οι Πρωτοπαπάς και Ηλιάδης να ήταν έτοιμοι για μία τέτοια υποχώρηση, όχι όμως και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Αρχικά ζήτησε να διεξαχθεί δημοσκόπηση για να διαφανεί ποιος από τους τέσσερις είναι ο δημοφιλέστερος, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι ο ίδιος μπορεί να πάει ακόμα και στον β΄ γύρο. Η δημοσκόπηση σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αξιόπιστης Οριάνας Παπαντωνίου, έμεινε στη μέση, καθώς ούτε με τις ερωτήσεις δεν φάνηκε να τα βρίσκουν.

Οι διαφορές

Δεν ήταν βεβαίως μόνο οι ερωτήσεις της δημοσκόπησης, είναι όπως όλα δείχνουν και διαφορετικές αντιλήψεις σε βασικά ζητήματα. Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης θέλησε να κάνει σημαία του προεκλογικού την αίτηση για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ πριν από τη λύση του Kυπριακού. Θέση με την οποία δεν συμφωνεί κανείς άλλος πλην του Αβέρωφ Νεοφύτου. Είναι και εναντίον της εκ περιτροπής προεδρίας ζήτημα με το οποίο συμφωνεί ο Αχιλλέας Δημητριάδης. Αν δεν τα βρίσκουν λοιπόν σε βασικά ζητήματα για ποιο λόγο να συμπλεύσουν σε μία κοινή υποψηφιότητα. Και κυρίως, τι ακριβώς τους συνδέει πέραν του ότι δεν στηρίζονται από κοινοβουλευτικά κόμματα;

Οι αιχμές του εκπροσώπου

Αίσθηση πάντως κάνει στην σφαίρα του twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου Χριστοφίδη Αναστάσιος Αντωνίου. Οι δικές του αναρτήσεις κατέδειξαν πως οι διαφωνίες και οι έριδες είναι πολύ πιο βαθιές ανάμεσα στους τέσσερις. Ενώ δηλαδή ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης επέμενε για τη διεξαγωγή δημοσκόπησης, ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου του αμφισβητούσε πόσο βοηθούν οι δημοσκοπήσεις τη δημοκρατική διεργασία. «Η δημοκρατική διεργασία θα λειτουργούσε πολύ καλύτερα, αν δεν υπήρχε ούτε μία δημοσκόπηση μέχρι σήμερα» σημείωνε. Βεβαίως αυτό δεν αφορά όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά τη δημοσκόπηση της Analytica προφανώς που έδειξε πρώτο με διαφορά τον Αχιλλέα Δημητριάδη μεταξύ των τεσσάρων. Στη συνέχεια μάς υπενθύμισε πως οι τέσσερις ανεξάρτητοι έχουν συμφωνήσει να διεξαχθεί δική τους δημοσκόπηση που θα χρηματοδοτηθεί από τους 4, θα είναι τηλεφωνική και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια. Όπως είπε δεν θα αποφασίσει κανένας συστημικός υποψήφιος ποιος θα είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος. Την ανάρτηση έκανε like και ο πρώην πρύτανης. Να υποθέσουμε πως θεωρούν πως ένας συστημικός υποψήφιος προωθεί συγκεκριμένο υποψήφιο από τους τέσσερις και αν ναι ποιος συστημικός προωθεί ποιον;

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Ο Νίκος Αναστασιάδης που με τις δηλώσεις του πλέον προκαλεί εγκεφαλικά σε δύο επιτελεία. Αυτό του Αβέρωφ Νεοφύτου και αυτό του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Στο επιτελείο Χριστοδουλίδη επί του παρόντος προκαλεί χαμόγελα ανακούφισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση