ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο γρανάζι των Πρασίνων

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Ζητείται υπευθυνότητα

Την απόφαση ότι ο κάθε Οικολόγος μπορεί να ψηφίσει κατά βούληση πήρε την εβδομάδα που πέρασε το Κίνημα Οικολόγων. Ήταν μία απόφαση εν πολλοίς αναμενόμενη, καθώς εδώ και καιρό ακούγονται τα διαφορετικά ρεύματα που υπάρχουν εντός των Πρασίνων. Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου έτσι για αλλαγή επέλεξε να μην πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ κάποιου υποψήφιου για να μη δυσαρεστήσει άλλα στελέχη. Το ερώτημα ωστόσο που εγείρεται είναι αν αυτό είναι υπεύθυνη δύναμη. Αν υπάρχει δικαιολογία δηλαδή και μπορεί κάποιος να παίρνει στα σοβαρά ένα κόμμα το οποίο επιλέγει στην κρισιμότερη στιγμή να απέχει από τη διαδικασία. Ιδιαίτερα, όταν πριν από λίγα χρόνια διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους και έβγαιναν στους δρόμους να διαδηλώσουν εναντίον της διαφθοράς και της εν λόγω κυβέρνησης.

Σειρά η Ατταλίδου

Η Έφη Ξάνθου πάντως βγήκε ξεκάθαρα και στήριξε την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη και το ίδιο αναμένεται να κάνει τις επόμενες μέρες και η Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Όσοι ήλπιζαν όμως ότι η κυρία Ατταλίδου θα βρεθεί στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του επιτελείου Μαυρογιάννη θα απογοητευτούν, καθώς άλλη λαμπρή απόφαση των Οικολόγων είναι πως κανένα στέλεχος δεν πρέπει να αναλάβει ρόλο σε επιτελείο υποψηφίου.

Το έκαναν και άλλοι

Όταν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θέλησε να προχωρήσει σε gala dinner με κόστος 300 ευρώ έκαστος όλοι αντιλαμβανόμαστε πως απευθύνεται σε συγκεκριμένα άτομα που μπορούν και θέλουν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του. Μπορεί όπως δικαιολογήθηκαν άμεσα οι στενοί συνεργάτες να είναι μία τακτική που ακολούθησαν και οι προκάτοχοί του. Αυτό δεν σημαίνει πως ήταν ορθό . Δηλώσεις του τύπου «Δεν καταλαβαίνω πού είναι το πρόβλημα, ειλικρινά. Ας το δει κάποιος συγκριτικά με την ανάγκη να δίνεις 50.000 να παίρνεις χρυσό διαβατήριο, να δίνεις σε κόμματα με αδιαφανείς διαδικασίες». Αυτή η δήλωση τη δεδομένη στιγμή είναι μάλλον ατυχής. Γιατί οι εποχές αλλάζουν και μπορεί να χρειάζεται οικονομική στήριξη ο προεκλογικός αγώνας αλλά απαιτείται και σεβασμός προς τον μέσο ΑΚΕΛικό ψηφοφόρο. Απλώς κάποιες ενέργειες μπορούν να γίνονται και με λιγότερη χλιδή. Σεβασμός χρειάζεται και όσοι επιθυμούν θα προσφέρουν και χωρίς κραυγαλέα gala.

Το μαχαίρι και το κόκαλο

Παρά τα ζητήματα που ηγέρθησαν στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η έναρξη της πρώτης ακροαματικής διαδικασίας του πορίσματος Νικολάτου για τα Χρυσά Διαβατήρια αναμφίβολα αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη. Το ζητούμενο είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μην επαναληφθούν όσα ζήσαμε με τις υποθέσεις για την οικονομία όπου το μαχαίρι δεν κατάφερε να φθάσει στο κόκαλο. Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την κατηγορούσα αρχή που είναι ο γενικός εισαγγελέας. Η δίκη των τεσσάρων είναι η πρώτη μεγάλη υπόθεση για τον γενικό και βοηθό γενικό εισαγγελέα, οι οποίοι θα πρέπει να ξεπεράσουν τις νομικές παγίδες που είναι βέβαιο ότι τους έχουν στήσει οι δικηγόροι υπεράσπισης. Δεν θα επικαλεστώ το λαϊκό αίσθημα αλλά για μια υπόθεση όπως η συγκεκριμένη επιβάλλεται οι κατηγορούμενοι να κριθούν επί της ουσίας. Σε διαφορετική περίπτωση οι τέσσερις θα επιστρέψουν στην κοινωνία αμόλυντοι και το μόνο που θα έχει απομείνει είναι το μελάνι που χύθηκε.

Η κεφαλή…

Δεν ιδρώνει το αφτί κάποιων ιεραρχών όπως επίσης και κάποιων θεολόγων οι οποίοι συνεχίζουν ακάθεκτοι να προκαλούν τα αισθήματα πιστών. Ο Θεόδωρος Κυριάκου, θεολόγος για όσους δεν το γνωρίζουν, έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο να προλειαίνει το έδαφος για εκλογές στην Εκκλησία. Προσφάτως την τακτική του κ. Θεοδώρου φαίνεται πως ζήλεψε και ο επίσης θεολόγος Ανδρέας Πατσαλίδης, «ψυχογιός» του μητροπολίτη Κύκκου. Ο κ. Πατσαλίδης με τις δημόσιες εμφανίσεις του έχει καταφέρει να συγκεράσει το κοσμικό με το θεολογικό στοιχείο. Από τη μια χύνει «δάκρυα» για όσους δεν μπορούν να συγκρατήσουν τις φιλοδοξίες τους νοσούντος του Αρχιεπισκόπου και από την άλλη μετρούν τα κουκιά του κάθε επίδοξου υποψηφίου. Να θυμίσω πως ο κ. Πατσαλίδης διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2006. Ήταν αυτός που τέθηκε στην κεφαλή των λαϊκών εκπροσώπων που αποχώρησαν από την εκλογική συνέλευση προκειμένου να διακοπή η διαδικασία και να δοθεί χρόνος για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο μετόχι του Κύκκου.

Ανησυχούν οι εκπαιδευτικοί 

Αντιληπτό το αίτημα των εκπαιδευτικών οργανώσεων προς πάσα κατεύθυνση για προστασία του δημόσιου σχολείου, εκφράζοντας μάλιστα την έντονη ανησυχία τους ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ανοίξει ο δρόμος για αντίστοιχες πρακτικές σε ολόκληρη τη δημόσια εκπαίδευση. Καλούν μάλιστα την κυβέρνηση έστω και την υστάτη, να διαφοροποιήσει τις αποφάσεις της και να προστατέψει το δημόσιο σχολείο, μεριμνώντας για την ποιοτική του αναβάθμιση, ενώ απευθύνουν και έκκληση στη Βουλή όπως απορρίψουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα πρέπει να αναλογιστούν τι είναι εκείνο που τους ανησυχεί. Μήπως το γεγονός ότι στην όλη προσπάθεια θα εμπλακούν τα ιδιωτικά σχολεία και θα αρχίσει πλέον να υπάρχει μέτρο σύγκρισης; Και μιας και οι υποδομές που χρειάζονται στον δημόσιο τομέα για να μπορεί να γίνει αποδεκτό το σύνολο των παιδιών χρειάζονται χρόνια να ολοκληρωθούν, μήπως να γίνουν δεύτερες σκέψεις; Γιατί μεταξύ δύο κακών επιλέγεις αυτό που θα κάνει τη λιγότερη ζημιά. Και σε αυτή την περίπτωση το να πάνε όλα τα παιδιά άνω των τεσσάρων ετών σχολείο με την στήριξη του κράτους κέρδος είναι. Άλλωστε είναι μια κίνηση από πλευράς υπουργείου που έγινε όχι για τόσο καλό σκοπό αλλά για να μην πάνε χαμένα και τα χρήματα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που εντάσσεται και η Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Προδημοτική Εκπαίδευση και Φροντίδα στην Κύπρο.

Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Στέλλα Κυριακίδου

Η Στέλλα Κυριακίδου, η οποία μετά από πολλούς αγώνες κατάφερε να εφαρμοστεί η πολιτική κατά την οποία άτομα με ιστορικό καρκίνου να μπορούν να απολαμβάνουν οφέλη ασφαλιστικών εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση