ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα παιδιά της γαλάζιας γενιάς

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Η ανανέωση των θητειών

Η στήλη χαιρετίζει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης στο οποίο μετά από εισήγηση της Επιτρόπου Διοικήσεως, αλλάζει το απεριόριστο της ανανέωσης θητείας του Επιτρόπου όπως ισχύει σήμερα μέχρι τα 68 έτη. Στόχος πλέον να περιοριστεί αυτή σε δυνατότητα ανανέωσης μόνο για μία φορά, ώστε να είναι συμβατή με συγκεκριμένες διεθνείς εισηγήσεις αλλά και με την πρακτική που ισχύει κατά κανόνα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επιτρέπεται από συγκεκριμένες αρχές που αφορούν τον Θεσμό. Απορίας άξιο βεβαίως είναι που εκφράζονται απόψεις και ερμηνείες για αλλαγή του νομοσχεδίου από πρόσωπα που στερούνται εμπειρογνωμοσύνης επί του θέματος, νομικής ή άλλης σχετικής κατάρτισης αλλά κυρίως αρμοδιότητας.

Η αρχή στο Τσιακκιλερό

«Νίκο, ποιον χειροκροτούν;» ρώτησε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τον Νίκο Ιωάννου (Πόλεμο) όταν έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον προσφυγικό συνοικισμό στο Τσιακκιλερό, με τον τελευταίο να τον πειράζει πως κάθε φορά που τον βλέπουν τον χειροκροτούν. Όπως μαθαίνει η στήλη η προσέλευση ήταν μαζική καθότι την τελευταία στιγμή η επαρχιακή γραμματεία Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ έστειλε μήνυμα σε μέλη και φίλους ότι θα παραστεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Πολλοί λοιπόν ήταν εκείνοι που πήγαν για να τον ακούσουν, καθώς δεν τον γνωρίζουν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν και υπήρχε σχετικό άγχος για το θέμα χημείας, ο κ. Μαυρογιάννης πέρασε το πρώτο τεστ. Ήπιε μάλιστα και ζιβανία προτού γνωρίσει τον κόσμο, ενημερώνοντάς τους για τη δική του παραγωγή στον Αγρό.

Περί δεοντολογίας

Όταν ο δημοσιογράφος απαιτεί, και δικαιολογημένα, τον σεβασμό των πολιτικών απέναντι στη δουλειά του, την ίδια ώρα οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να δείχνουν τον πρέποντα σεβασμό στους συναδέλφους τους. Η δημοσιογραφία στην Κύπρο έχει ενηλικιωθεί, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα φαινόμενα ασέβειας απέναντι στη δουλειά άλλων δημοσιογράφων. Δεν είναι κακό ούτε κάποιος κανόνας το απαγορεύει πρωτογενείς ειδήσεις να αναπαράγονται από άλλα μέσα και δημοσιογράφους. Αυτό που δεοντολογικά δεν επιτρέπεται είναι να αγνοηθεί η πηγή της είδησης. Αυτό, συνάδελφοι, αποτελεί αγένεια και ασέβεια ειδικά, όταν αναπαράγεται μια είδηση αυτούσια και χωρίς να προσθέτει κάτι καινούργιο. Ο δημοσιογραφικός κόσμος έχει πολλά προβλήματα, ας μην προσθέτουμε εμείς οι ίδιοι περισσότερα, ειδικά αν πρόκειται για αυτονόητα ζητήματα.

Άλλα κόλπα

Το περιεχόμενο της καταγγελίας της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών Άννας Αριστοτέλους ως πρακτική δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Αυτό που ξεπερνά κάθε όριο είναι ο κατ’ ισχυρισμόν δράστης. Ένα πρόσωπο που οφείλει να προστατεύει τους πολίτες. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι και να μην πέφτουμε στην παγίδα του τσουβαλιάσματος. Δεν είναι όλοι οι αστυνομικοί σαν τον φερόμενο δράστη, αξιωματικό της Αστυνομίας. Στην Αστυνομία τα τελευταία χρόνια έχουν μπει αξιόλογα άτομα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα νοοτροπίες νοσηρές και ξεπερασμένες. Αυτές θα πρέπει να ξεριζωθούν όχι σήμερα αλλά χθες. Ο φερόμενος δράστης θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του, μία ώρα μετά τα όσα δημόσια είπε η κ. Αριστοτέλους. Κάτι τελευταίο και πιο ανησυχητικό. Αν ισχύει ότι η υπουργός Δικαιοσύνης έμαθε για τις καταγγελίες από την εφημερίδα «Πολίτης», η κ. Αριστοτέλους πρέπει να μας εξηγήσει γιατί επέλεξε την οδό του Τύπου. Υπήρχε κάτι που τη φόβιζε;

Για τη Ζέτα

Η επίσημη Πολιτεία, στο υψηλότερο επίπεδο, αποχαιρέτησε τιμώντας ως όφειλε τη γυναίκα και πολιτικό που με το ήθος της υπηρέτησε τον τόπο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ένδειξη σεβασμού δεν προχώρησε άμεσα στην κάλυψη του κενού που άφησε ο χαμός της Ζέτας Αιμιλιανίδου παρά τα σοβαρά θέματα που υπάρχουν σε εκκρεμότητα. Ωστόσο, όπως πληροφορείται η στήλη, το κενό θα καλυφθεί άμεσα. Οι πληροφορίες που υπάρχουν υποστηρίζουν πως το επόμενο διάστημα και πριν συμπληρωθεί το σαρανταήμερο από το χαμό της Ζέτας Αιμιλιανίδου, θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου υπουργού Εργασίας. Πηγές από τον χώρο της κυβέρνησης δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι ανακοινώσεις να γίνουν και εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Μία προβληματική Επιτροπή

«Η πολιτεύτρια Αφροδίτη Λατινοπούλου δεν έχει κανένα αξίωμα ή θέση στο οργανόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ούτε σε τοπικό ούτε σε κεντρικό επίπεδο και δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εθνικές εκλογές». Αυτή ήταν η ανακοίνωση του κόμματος λόγω των σχολίων της εν λόγω κυρίας για την εικόνα και τον σωματότυπο της παρουσιάστριας Δανάης Μπάρκα. Αυτά βέβαια συμβαίνουν στην Ελλάδα, γιατί στην Κύπρο δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση και δεν τέθηκε θέμα για απομάκρυνση του κυρίου Αλέκου Τρυφωνίδη που χρησιμοποίησε τα έδρανα της Βουλής για να επιδείξει τον μισογυνισμό του. Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ κάλεσε την υφυπουργό Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση να σταματήσει να αλλάζει ταγιέρ και να προσέλθει στη Βουλή για να επιλύσουν προβλήματα, ασχέτως αν η ίδια δεν είχε προσκληθεί. Και όλα αυτά ενώπιον της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό Πρόβλημα, όπου την προηγούμενη φορά που συζητήθηκε το ίδιο θέμα, «Η δημογραφική αλλοίωση στην περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς», που εισηγήθηκε ο βουλευτής Λίνος Παπαγιάννης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Περιφερειακού Γυμνασίου Κοκκινοτριμιθιάς, έκανε λόγο για πρόθεση μαζικής δολοφονίας μαθητών από αλλοδαπό συνομήλικό τους κάτι που διέψευσε η αστυνομική έρευνα Και στις δύο περιπτώσεις λέχθηκαν ψευδείς ειδήσεις και στις δύο περιπτώσεις «καθάρισαν» με ένα ολίσθημα της γλώσσας και μία λάθος εκτίμηση. Καμία συνέπεια για τις πράξεις τους. Η Κύπρος της απάθειας, του «κρύψε να περάσουμε» και της ατιμωρησίας.

Οι πιέσεις

Η Στέλλα Κυριακίδου ανέλαβε στην ευρωπαϊκή επιτροπή τον τομέα της Υγείας και της ασφάλειας τροφίμων, ως ένα «ήρεμο» μέχρι πρότινος πορτοφόλιο. Η πανδημία κυρίως, η νέα στρατηγική της Ευρώπης «από το αγρόκτημα στο πιάτο», και ο πόλεμος, έφεραν την επίτροπο μιας από τις μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες να διαχειρίζεται για πρώτη φορά επιτελικά την ευρωπαϊκή υγεία, με τα ισχυρότερα λόμπι στις Βρυξέλλες να την παρακολουθούν προσεκτικά. Μετράτε: Εμβόλια, φάρμακα, φυτοφάρμακα, καπνοβιομηχανίες, τρόφιμα, ευημερία ζώων! Όπως μαθαίνουμε από τις Βρυξέλλες η πίεση είναι αφόρητη αλλά η ίδια στέκει στον πούντο της. Ο πόλεμος ωστόσο θα ενταθεί, όπως μαθαίνουμε το επόμενο διάστημα, γιατί οι αποφάσεις που εκκρεμούν είναι μεγάλης αξίας.

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΝΘΟΥΣΗ

Η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας έδειξε εδώ και καιρό τον επαγγελματισμό και την εργατικότητά της. Πολύ λυπηρό να τη βάζουν στο στόμα τους άτομα που δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα άλλο εκτός από άκρατο λαϊκισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση