ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το βλέμμα στον κομματικό μηχανισμό

Το φιάσκο Σιζόπουλου

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Ο πατριωτισμός

Ένα συνέδριο κομμένο και ραμμένο αποκλειστικά στα μέτρα του συναγερμικού ακροατηρίου ήταν αυτό που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Ελευθέρια. Και ήταν άλλωστε αναμενόμενο, καθώς το Ανώτατο Συνέδριο αφορούσε καθαρά τον ΔΗΣΥ. Η επίκληση στον κομματικό πατριωτισμό ήταν έκδηλη με το μήνυμα ενότητα και νίκη να επικρατεί. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ιδρυτικό ηγέτη Γλαύκο Κληρίδη με τις δηλώσεις του για ενότητα, ενώ για να δέσει το κλίμα, από το βίντεο πέρασαν και όλα τα συναγερμικά στελέχη που έφυγαν από τη ζωή. Πάντως, επειδή το μεγάλο ερώτημα των εκλογών θα είναι το ποιο ρόλο παίζει πλέον ο κομματικός μηχανισμός, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως ο κομματικός μηχανισμός του ΔΗΣΥ δούλεψε άριστα αυτή τη φορά, καθώς η κοσμοσυρροή ήταν περισσότερη από την αναμενόμενη. Περισσότερη και από άλλες εκλογικές αναμετρήσεις του ΔΗΣΥ και αυτό καταγράφεται ως επιτυχία για την Πινδάρου.

Η περίπτωση Παμπορίδη

Αυτό βεβαίως που κλώτσησε ήταν η αναφορά στα μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Οι υπουργοί Ζέτα Αιμιλιανίδου και Χριστόφορος Φωκαΐδης παρουσιάστηκαν στην οθόνη να κάνουν δηλώσεις, όταν έγινε αναφορά στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και της μείωσης της στρατιωτικής θητείας. Όμως στην περίπτωση του Γενικού Συστήματος Υγείας, πρωταγωνιστής παρουσιάστηκε ο Νίκος Αναστασιάδης και όχι ο Γιώργος Παμπορίδης, ο υπουργός που έδωσε μάχη για να υλοποιηθεί το ΓεΣΥ. Περιορίστηκε στο να βρίσκεται δίπλα του κατά την εξαγγελία. Από πλευράς πάντως του ΔΗΣΥ απέρριψαν εμφαντικά το ότι αυτό έγινε σκοπίμως. Όπως εξήγησαν στελέχη λήφθηκαν οι εικόνες των εξαγγελιών και στην περίπτωση Παμπορίδη, ο Πρόεδρος ήταν εκείνος που έκανε τις δηλώσεις. Λένε πάντως με αφορμή αυτό, πως τον Γιώργο Παμπορίδη τον θέλουν κοντά.

Η φουλ στήριξη

«Αν έγραφε ο Αβέρωφ την ομιλία, σίγουρα δεν θα ήταν τόσο θερμή» έλεγαν στα συναγερμικά πηγαδάκια με το πέρας του Ανωτάτου Συμβουλίου στελέχη, καθώς ομολογουμένως ο Νίκος Αναστασιάδης στήριξε πλήρως τον συναγερμικό Πρόεδρο. Είπε μάλιστα προς τους Συναγερμικούς, πως αν υπάρχει μια τελευταία χάρη που θέλει, αυτή είναι να στηριχθεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου και κατ’ επέκταση να μη διασπαστεί το κόμμα. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την ευφορία του συναγερμικού προέδρου, ο οποίος εδώ και καιρό ανησυχούσε με τις περίεργες δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος κατά καιρούς. Ανακούφιση ένιωσαν και πολλά συναγερμικά στελέχη, τα οποία θεωρούν πως τώρα θα ξεκινήσει η ροή συναγερμικών ψηφοφόρων πίσω στο σπίτι τους. Μετά και από την πλήρη στήριξη Αναστασιάδη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι επίσημα ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ και θα είναι όπως λένε μέχρι τέλους. Τα σενάρια σχεδίου β΄ κλείνουν συνοπτικά και η Πινδάρου διαμηνύει πως σε καμία περίπτωση δεν θα στηρίξει έναν δούρειο ίππο όπως είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Λένε μάλιστα με νόημα πως Δούρειος Ίππος δεν είναι μόνο στο εσωτερικό. Και αν παρακολουθήσει κανένας το αντιρωσικό πνεύμα που επικρατεί πλέον στην Ευρώπη θα καταλάβει τι έπεται.

Ο Κύπριος Ντράγκι

Τον Κύπριο Ντράγκι επιχειρεί να εντοπίσει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν. Μία τέτοια εξέλιξη κυβέρνησης εθνικής ενότητας, θεωρεί πως θα βοηθήσει τον τόπο και θα δώσει ένα τέλμα στα αδιέξοδα όλων των κομμάτων. Επί του παρόντος, πάντως, δεν φαίνεται να πείθεται κανείς με κάτι τέτοιο. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει ήδη εξαγγείλει, αναμένεται στη συνέχεια η εξαγγελία Νίκου Χριστοδουλίδη και στην αντιπολίτευση ψάχνονται, καθώς όπως λένε στόχος είναι να επέλθει η αλλαγή.

Το φιάσκο Σιζόπουλου

Στη Βουλή βρίσκεται η πρόταση του Μαρίνου Σιζόπουλου με την οποία ζητάει να μην υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο οι αποφάσεις συλλογικών οργάνων πολιτικών κομμάτων. Η όλη συζήτηση δεν είναι τυχαία με όσα εκτυλίσσονται στην ΕΔΕΚ. Για την εν λόγω πρόταση αντέδρασε και ο ευρωβουλευτής της Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο, ο μη έλεγχος των κομμάτων από τη δικαστική εξουσία, είναι σε πλήρη αντίθεση με τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της GRECO. Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν τα άλλα κόμματα. Ο ΔΗΣΥ φαίνεται να το βλέπει θετικά, το ΔΗΚΟ δεν θέλει να δυσαρεστήσει τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ενώ το ΑΚΕΛ δεν θέλει να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει παρέμβαση στα εσωκομματικά της ΕΔΕΚ.

Αποτελεί νίκη;

Πανηγύριζε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου για το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό της «Κ» η Symmetron Market Research, καθώς παρουσιάζεται να λαμβάνει το 20%. Πήρε δημοσιογράφους να κλειδώσει συνεντεύξεις, πήρε φίλους πήρε και στελέχη άλλων κομμάτων να τους ενημερώσει για τα ευχάριστα νέα. Αναμφίβολα η Ειρήνη Χαραλαμπίδου είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές πρόσωπο. Είναι όμως όντως νίκη, να λαμβάνει τέτοιο ποσοστό, να μη συσπειρώνει ούτε καν το κόμμα της, όταν μάλιστα είναι και η μόνη ΑΚΕΛική υποψηφιότητα στο δείγμα;

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, ο οποίος με την απαγόρευσή του να δεχτεί ανήλικους μετανάστες θύμισε όλα αυτά για τα οποία οφείλει να ντρέπεται το κράτος μας. Και πόσο εύκολα μπορούν να ξεχνούν κάτοικοι μιας πόλης που ένιωσαν στο πετσί τους τον ξεριζωμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση